Pasar roda tiga untuk usahawan tani

Monday, February 22, 2010


URUSAN mengutip hasil pertanian di kawasan kampung dan terpencil akan menjadi lebih mudah menggunakan motosikal roda tiga.


LEMBAGA Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) sememangnya tidak pernah kekeringan idea untuk tampil dengan pelbagai inisiatif membantu petani dan peladang di negara ini memasarkan produk pertanian mereka.

Bermula dengan pengenalan program Pasar Tani 25 tahun lalu, ia kini terus menjadi medan pertemuan di antara pengeluar dan pengguna yang mendapat sambutan cukup hangat.

Hari ini, pasar tani telah berkembang sebagai sebuah institusi pemasaran yang berjaya dan banyak menyumbang kepada pembangunan ekonomi negara.

Menerusinya, hasil-hasil pertanian tempatan telah dapat diedar serta dipasarkan dengan skala yang besar ke seluruh negara.

November tahun lalu pula, FAMA telah memperkenalkan konsep baru bagi pemasaran produk pertanian melalui Karavan Pasar Tani.

Tujuannya adalah untuk membantu para peserta Pasar Tani memasarkan barangan mereka secara bergerak kepada pengguna.

Tidak cukup dengan itu, FAMA turut menjalankan kerjasama dengan agensi-agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) untuk membangunkan projek ladang kontrak di negeri Selangor.

Projek yang melibatkan Jabatan Pertanian dan juga Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) itu bertujuan untuk meningkatkan keperluan makanan negara.

Setakat ini, terdapat seramai 322 peserta ladang kontrak di negeri Selangor dengan kawasan tanaman seluas 949.86 hektar.

Sedikit demi sedikit pelaksanaan usaha FAMA ini menawarkan perkhidmatan pasaran yang lebih mudah dan selesa kepada para pengeluar.

Terbaru, FAMA telah memperkenalkan konsep peraih produk pertanian menerusi Program Pembangunan Usahawan Peraih Motosikal Roda Tiga.

Peraih tersebut mempunyai peranan membeli hasil pertanian yang diusahakan oleh orang-orang kampung untuk dipasarkan ke pusat-pusat jualan.

Konsep tersebut bersesuaian dengan kemampuan para petani kerana melaluinya, mereka tidak perlu mengeluarkan modal yang besar untuk tujuan pasaran.

Selain menawarkan harga yang berpatutan, konsep tersebut juga dilihat mampu menampilkan imej yang kemas dan seragam di seluruh negara.

Menurut Pengerusi FAMA, Datuk Paduka Badruddin Amiruldin, program tersebut diperkenalkan berikutan masalah lebihan hasil pertanian di kawasan luar bandar.

''Dengan cara ini hasil pertanian orang kampung dapat akan mendapat pasaran walaupun dikeluarkan dalam kuantiti yang kecil.

''Apabila orang kampung mengetahui produk yang dihasilkan mempunyai pasaran, mereka akan lebih bersemangat untuk bercucuk tanam.

''Ia secara tidak langsung akan dapat mengatasi masalah kemiskinan dan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk luar bandar untuk meningkatkan pendapatan,'' katanya.

Beliau menyatakan demikian ketika merasmikan Majlis Penyerahan Program FAMA Daerah Kuala Langat di Kompleks Pengumpulan Ladang (KPL), Kampung Kanchung Tengah, Banting, Kuala Langat, Selangor baru-baru ini.

Peraih yang telah dilantik akan memasuki daerah-daerah kampung bagi membeli hasil pertanian secara tunai.

Dari segi harga, peraih akan membeli kesemua produk pertanian itu mengikut harga ladang seperti yang telah ditetapkan oleh pihak FAMA.

Ia secara tidak langsung akan memberi jaminan harga hasil tanaman tidak akan mengalami penurunan walaupun harga pasarannya jatuh menjunam.

Harganya juga akan ditentukan mengikut kualiti produk berdasarkan piawaian sistem penggredan.

Bagi menjayakan objektif program itu, FAMA telah mengenalpasti beberapa usahawan untuk diberi kemudahan motosikal roda tiga secara jual beli.

Untuk peringkat awal, seramai 10 peserta dari sekitar Tanjung Karang, Kuala Selangor, Banting, Kelang dan Sabak Bernam telah dipilih memulakan perniagaan tersebut.

''Buat permulaan, kita lancarkan program ini di Selangor dahulu dan ia akan diperkembangkan ke seluruh Malaysia dari semasa ke semasa.

''Kita menyasarkan pengedaran sebanyak 1,000 unit motosikal roda tiga menjelang akhir tahun 2010,'' katanya.

Pemilihan usahawan motosikal roda tiga yang bertindak sebagai peraih ini ditentukan mengikut pengalaman, minat dan pengetahuan produk pertanian mereka.

Di samping itu, Pengerusi Majlis Pertanian di setiap daerah juga akan bertindak mengenalpasti usahawan yang berpotensi menjadi peraih.

Bagi memudahkan para peraih menjual semula produk yang telah dikumpul, pihak FAMA turut mewujudkan rangkaian Agrobazaar Kedai Rakyat dan juga gerai Buah-Buahan Segar (GBBS).

Jadi setiap peraih boleh menjual produk-produk mereka secara terus kepada kedai-kedai ini.

Konsep Agrobazaar dan GBBS sebenarnya berasal daripada perniagaan milik usahawan yang menjalankan perniagaan menjual keperluan harian di sesebuah kampung.

''FAMA akan bantu pemilik-pemilik kedai runcit sedia ada ini untuk menaik taraf premis mereka menjadi kedai rakyat.

''Untuk memastikan ia kelihatan kemas dan menarik, FAMA akan menyediakan pelbagai kemudahan seperti kelengkapan, rak jualan, papan tanda selain memberi bantuan bekalan barang kawalan seperti beras, minyak, tepung dan gula,'' katanya.

Menurut salah seorang usahawan yang menerima motosikal roda tiga, Jumali Misman, 56, pengenalan konsep tersebut akan memudahkan kerja-kerja mengumpulkan hasil pertanian.

''Dengan adanya motosikal ini, saya boleh mengambil hasil pertanian di sekitar kawasan kampung untuk dibawa ke kedai rakyat berdekatan.

''Saya juga merupakan seorang peniaga di Pasar Tani. Jadi secara tidak langsung, saya boleh bantu memasarkan barang-barang pertanian ini terus kepada pengguna,'' katanya yang telah 30 tahun terlibat dalam aktiviti perniagaan Pasar Tani.

Seorang lagi penerima, Ramdzan Sajat, 41, berkata, beliau amat bersyukur kerana menerima bantuan tersebut.

''Perjanjian jual beli seperti ini amat mudah dan tidak membebankan peraih seperti saya.

''Memandangkan saya telah menjadi peraih sejak 10 tahun lalu, jadi menerusi bantuan ini, ia akan menyenangkan kerja saya,'' jelasnya yang turut mempunyai ladang sayur-sayuran sendiri.

Para peraih ini juga sudah dimaklumkan dengan cara penggredan dan cara menentukan harga mengikut kualiti produk.

Menerusi inisiatif seperti itu, adalah diharapkan ia dapat mengurangkan import makanan daripada luar negara sekali gus dapat menjana pertumbuhan ekonomi negara dengan lebih mampan. - Utusan

0 comments:

Post a Comment

 
 
Copyright © 1MALAYSIA Berjaya