JKM Belanja RM1.028 bilion

Wednesday, January 5, 2011

Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) telah membelanjakan RM1.028 bilion untuk membantu 413,763 orang miskin di negara ini dari Januari hingga November tahun lalu.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, penerima bantuan itu terdiri daripada 117,150 warga emas, 109,782 keluarga miskin, 93,646 kanak-kanak, 89,461 orang kurang upaya (OKU) dan 3,724 mangsa bencana.

"Jumlah bantuan yang disalurkan ini adalah dari RM100 hingga RM450 sebulan," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini.

Shahrizat berkata, bentuk bantuan yang diberikan adalah meliputi pelbagai skim mengikut kelayakan dan kesesuaian penerima.

"JKM pada tahun ini akan mempergiatkan lagi pendekatan Kebajikan Produktif yang bertujuan membebaskan golongan miskin daripada belenggu kemiskinan," katanya.

Menurut Shahrizat, ini kerana jabatan itu tidak mahu hanya menjadi agensi yang memberikan bantuan kewangan kepada orang miskin.

Katanya, kumpulan sasaran itu termasuk ibu tunggal miskin yang akan dibantu dalam bentuk latihan dan juga kemahiran di dalam bidang keusahawan termasuk modal.

Beliau berkata, Kebajikan Produktif telah dimulakan empat bulan lalu dan disebabkan program itu masih di peringkat awal, maka ukuran kejayaannya belum dapat dipastikan lagi. - UTUSAN

1 comments:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Post a Comment

 
 
Copyright © 1MALAYSIA Berjaya