Nanas jana ekonomi keluarga

Friday, March 5, 2010

SEJAK kecil, dia telah terlibat dalam aktiviti pertanian. Minat itu bukan sekadar memenuhi masa lapang tetapi untuk menambah pendapatan.Baginya, pertanian adalah sumber ekonomi keluarga. Ia untuk meneruskan kelangsungan hidup lantaran kesempitan yang membelenggu mereka.

Didorong oleh semangat dan keazaman apabila menyaksikan kegigihan dan ketekunan orang tuanya berbudi kepada tanah dengan menanam nanas hingga menjadi punca rezeki keluarga, Johaini Sarju, 35, nekad untuk mengubah nasib keluarga yang hidup dalam kesusahan.

 Kerja-kerja menanam semula nanas.

Baginya pertanian, satu kerja mulia berbudi kepada tanah dan memilih nanas sebagai tanaman utama kerana kesesuaian tanah dan faktor mudah mendapat pasaran di situ.

Justeru, tidak timbul rasa segan meskipun terpaksa membanting tulang empat kerat setiap hari asalkan keperluan ekonomi keluarga dipenuhi.

Seawal usia 16 tahun, Johaini sudah mula membantu ayahnya menanam nanas di kebun mereka di Kampung Semerah Darat, Semerah, Batu Pahat dan terus menjadi petani selepas tamat Tingkatan 5 tanpa rasa ragu dan malu.

Malah, dia tidak pernah terfikir untuk merantau mencari pekerjaan seperti rakan-rakan lain kerana yakin dengan bertani mampu mendatangkan pendapatan tetap dan lumayan sekiranya diusahakan bersungguh -sungguh.

Johaini bertekad untuk berjaya sebagai petani dan peraih nanas suatu hari nanti. Baginya sesuatu yang dilakukan bersungguh-sungguh pasti akan mendatangkan pulangan yang baik.

Bermula dengan menanam nanas di kebun sendiri dan sejak tiga tahun lalu dia menyewa tanah penduduk kampung yang terbiar.

Dia berjaya menanam sehingga 300,000 pokok nanas baka Moris di tanah seluas 12 hektar di sekitar kawasan Semerah.

Kini kawasan tanaman nanas miliknya melebihi 40 hektar iaitu dengan menyewa tanah-tanah terbiar di sekitar kawasan tempat tinggalnya.

Pengalaman ibu bapanya menanam nanas sejak lebih 20 tahun lalu menjadi aset penting untuk dia menjadi petani berjaya.

Tambahan pula, Johaini sentiasa mendapat sokongan padu daripada isteri, Azlina Enndi, 31.

Kini dia boleh berbangga kerana hasil kegigihan dengan dibantu 16 pekerja, Johaini merupakan pembekal tetap nanas ke Kuala Lumpur setiap hari kecuali hari Jumaat dengan membekalkan kira-kira 10,000 biji nanas setiap hari.

Menurutnya, selain nanas jenis Moris dan Josephine yang berbuah besar dan manis, dia juga menanam nanas merah yang sering digunakan masyarakat Cina untuk majlis keraian.

Johaini juga menanam nanas gajah iaitu nanas dari baka Moris yang mampu mencapai berat sehingga tiga kilogram sebiji dan mendapat sambutan yang menggalakkan di pasaran tempatan.

Johaini mengakui, hasil yang diperolehnya cukup untuk menampung kos operasi seperti membayar gaji pekerja, lori dan sewa tanah.

Kehidupan mereka sekeluarga bertambah baik serta mampu hidup selesa dengan pendapatan kira-kira RM2,000 sebulan.

Lebih membanggakan, Johaini yang dibantu adiknya Roslinda Sarju sedang berusaha menghasilkan produk hiliran berasaskan nanas seperti jem dan jus nanas.

Kini Johaini melangkah lebih jauh apabila dilantik sebagai pembekal nanas bagi daerah Batu Pahat menerusi program Satu Daerah Satu Industri (SDSI).

Pengumuman mengenainya dibuat oleh Ahli Parlimen Parit Sulong, Datuk Noraini Ahmad, pada satu majlis penyerahan geran pemadanan pembungkusan, pelabelan dan penjenamaan produk kepada usahawan Industri Asas Tani (IAT) yang terpilih oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, baru-baru ini.

Sementara itu, Noraini memberitahu kawasan seluas sehektar telah dikenal pasti dalam kawasan Parlimen Parit Sulong untuk dijadikan sebagai pusat pengumpulan produk-produk pengusaha industri asas tani.

Pusat tersebut juga berfungsi sebagai pengumpulan produk Mini Halal Hub.
Beliau berharap projek berkenaan dapat direalisasikan secepat mungkin.

''Saya berharap agar Menteri Pertanian (dan Industri Asas Tani), Datuk Seri Noh Omar menimbangkan perkara ini kerana di kawasan Parlimen Parit Sulong terlalu ramai petani yang mengusahakan produk berasaskan pertanian serta berpotensi untuk dimajukan ke peringkat yang lebih jauh lagi," ujarnya.

Baru-baru ini Pusat Khidmat Ahli Parlimen Parit Sulong dengan kerjasama kementerian terbabit telah mengadakan Bengkel Pembungkusan, Pelabelan dan Penjenamaan kepada usahawan terbabit.

Bengkel tersebut menurut Noraini, bagi memastikan kesemua usahawan industri asas tani yang berada di kawasan Parlimen Parit Sulong mengeluarkan produk yang berkualiti dan menepati piawaian yang ditetapkan untuk ke pasaran luar.

Melalui bengkel berkenaan 34 pengusaha industri berkenaan telah mengambil bahagian dan kesemua mereka telah menerima surat kelulusan geran pemadanan dan pembungkusan, pelabelan serta penjenamaan produk bernilai antara RM7,000 hingga RM12,000 seorang.

Penyerahan surat kelulusan geran pemadanan pembungkusan, pelabelan dan penjenamaan produk usahawan itu disampaikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian, Datuk Hashim Abdullah.

Ia melibatkan kos pembangunan yang dibiayai kementerian sebanyak RM222,032 dan merupakan 80 peratus daripada kos pembangunan untuk usahawan asas tani di Parlimen Parit Sulong.

Mengulas kesungguhan Johaini mengusahakan tanaman nanas Noraini berkata, ia patut dijadikan teladan kepada anak-anak muda masa kini yang menganggap pertanian itu tidak menguntungkan dan lebih suka bekerja makan gaji.

''Saya lihat kegigihan dan ketekunan juga kesungguhan Johaini merupakan satu kekuatan untuk kesemua usahawan juga petani bahawa pertanian itu satu perniagaan yang telah lama dipraktikkan dan seharusnya menjadi contoh kepada semua," jelasnya.

Tambahnya, kerajaan telah memberi pelbagai peluang dan bantuan untuk semua usahawan asas tani agar dapat mengeluarkan produk yang berkualiti bagi meningkatkan pengeluaran dan diterima di peringkat yang lebih tinggi dan menepati slogan, 'Rakyat Diutamakan dan Pencapaian Didahulukan'. - Utusan

Mesin nanas tiga dalam satu


Rosnah Shamsudin menunjukkan mesin nanas tiga dalam satu bersama pelajar Kejuruteraan Pemprosesan Makanan di UPM Serdang, baru-baru ini


INDUSTRI desa di negara kini merupakan salah satu bidang yang berkembang pesat terutama dalam penghasilan kuih-kuih tradisional seperti baulu, maruko , dodol, kuih semperit dan sebagainya
Tetapi kadang-kadang disebabkan permintaan yang banyak mereka berhadapan dengan masalah kerana kekurangan peralatan dan mesin untuk menghasilkan produk pada skala besar.

Apabila fenomena ini terjadi maka penyelidikan dalam bidang reka bentuk mesin makanan menjadi semakin penting sebagai sokongan kepada industri tersebut.

Salah seorang penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Rosnah Shamsudin, antara yang giat menjalankan penyelidikan menghasilkan mesin bagi membantu perkembangan industri desa itu.

Beliau sebelum ini menghasilkan mesin Coconut AutoSqueezer untuk memarut dan memerah kelapa bagi menghasilkan santan; mesin EZY untuk memasak jem dan pelbagai jenis sos dan mesin kuih bijan untuk menghasilkan kuih bijan atau kuih buah rotan.

Mesin lain termasuk mesin penggredan buah, mesin kiub nata de co co untuk membentuk kiub dan mesin penggredan buah.

Terbaru, Rosnah membangunkan mesin nanas tiga dalam satu untuk membuang kulit serta empulur, memotong nanas keping dan kiub.

Mesin itu mampu dimiliki dan sesuai untuk digunakan di rumah atau pengusaha dalam industri nanas.
Selain, ia dapat menjimat tenaga dan masa serta terjamin kebersihannya.

Mesin berkenaan diperbuat daripada besi tahan karat dan boleh beroperasi secara manual atau automatik dimana terpulang kepada pengusaha untuk memilihnya.

Rosnah yang juga pensyarah kanan di Jabatan Kejuruteraan Proses dan Makanan Fakulti Kejuruteraan, UPM berkata, beliau membangunkan mesin berkenaan bagi memudahkan kerja-kerja membuang kulit nanas.

Beliau berkata, kerja-kerja berkenaan merumitkan dan maklumat yang diperoleh daripada Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (MPIB) mendapati bahawa hampir keseluruhan usahawan yang berkaitan dengan nanas seperti pengusaha jem, kuih-muih, nanas tin dan sebagainya masih memproses nanas secara manual.

"Dengan adanya mesin ini diharapkan dapat membantu mempercepatkan pemprosesan nanas.

''Selain itu, ia dapat menjimatkan tenaga dan masa serta terjamin kebersihannya,'' katanya yang dibantu Siti Zaharah Mustapa dari fakulti yang sama.

Beliau berkata, penyelidikan mesin itu yang dijalankan sejak tahun 2008 dan siap setahun kemudian. Patennya telah difailkan di Malaysia pada 13 November 2009 dengan dibiayai oleh UPM.

Menjelaskan lebih lanjut, Rosnah berkata, cara menggunakan mesin tersebut mudah iaitu buah nanas yang telah dipotong bahagian atas dan bawah, diletakkan di tengah mesin pengupas.

Tekan pemegang alat pengupas ke bawah dan mata pisau akan memotong kulit nanas dan empulurnya.

Pemegang ditolak ke atas dan terhasillah buah nanas tanpa empulur.

Jika hendak dipotong kepingan pula, buah nanas tanpa empulur diletakkan di bahagian pemotong nanas kepingan. Ketebalan setiap kepingan nanas adalah 23 milimeter (mm).

Bagi pemotong nanas kiub , kepingan isi nanas disusun ke dalam rod. Kemudian tekan pemegang ke bawah dan mata pisau akan memotong isi nanas menjadi kiub.

Meskipun teknologi berkenaan masih di peringkat pra-pengkomersilan dan dibangunkan hasil usahanya bersama pembantu, ia turut mendapat khidmat nasihat daripada MPIB.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UPM, Prof. Datuk Abu Bakar Salleh berkata, walaupun teknologi mesin itu masih di peringkat pra-pengkomersilan, UPM mengalu-alukan pihak yang berminat untuk mengkomersialkannya.

''Jika mesin ini dikomersialkan, saya yakin ia mampu membantu industri nanas negara selain menjimatkan kos buruh untuk mengupas buah nanas," katanya.

Mereka yang sesuai menggunakan mesin berkenaan ialah penjual buah nanas, pengusaha nanas tin, pengusaha yang berkaitan dengan buah nanas seperti usahawan kuih-muih seperti tart, sos, halwa, jem, jus, kosmetik nanas dan sebagainya,

Harganya akan diketahui jika mendapat ketetapan harga yang ditetapkan syarikat pengkomersialan. - Utusan

1 comments:

pelaung telah terbuka. sambutlah dgn tekad usaha utk berjaya. Salam 1malaysia.

Post a Comment

 
 
Copyright © 1MALAYSIA Berjaya