MARDI cipta kit kesan bakteria makanan

Tuesday, February 23, 2010

Noor Azlina Masdor menunjukkan produk ciptaannya yang memenangi Pingat Emas dan Anugerah Paling Inovatif semasa Pameran Innobio 2009 di Kuala Lumpur tahun lalu.


KERACUNAN makanan biasanya berlaku akibat pencemaran bakteria berbahaya dan salah satunya adalah Salmonella. Salmonella merupakan salah satu genera patogenik yang penting dalam pencemaran makanan dan penyakit.

Pelbagai jenis produk makanan terutama unggas dan daging merupakan sumber penting dalam jangkitan Salmonella pada manusia.

Di negara ini jangkitan Salmonella telah menjadi endemik dan penyumbang kepada penyakit yang disebabkan oleh pencemaran makanan.

Disebabkan makanan merupakan bahagian penting dalam kehidupan manusia maka keselamatannya perlu diberikan perhatian. Makanan merupakan pembawa kepada kebanyakan penyakit berjangkit.

Justeru, penyelidik dari Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) menjalankan kajian menghasilkan kit pengesanan pantas atau diagnosis bagi mengesan Salmonella.

Pengawai Penyelidik di Pusat Penyelidikan Bioteknologi, MARDI, Noor Azlina Masdor berjaya menghasilkan kit ujian pakai buang immuno dot-blot Salmonella berasaskan kepada tindakbalas antibodi-antigen.

"Ini merupakan alternatif kepada ujian plat ELISA dan didapati lebih sensitif berbanding kaedah pengkulturan konvensional dan plat ELISA," katanya semasa ditemui di pejabatnya di Serdang, Selangor baru-baru ini.

Setiap ujian direka khusus bagi jalur kawalan positif (+) dan jalur kawalan negatif (-) dan tiga replikasi jalur ujian pada kertas nitroselulos.

Dalam kehadiran Salmonella, satu titik berwarna biru akan muncul pada jalur ujian (T) serta jalur kawalan positif (+).

Semua prosedur ujian dapat diselesaikan antara satu hingga satu setengah jam dan boleh mengesan Salmonella dengan bacaan paling rendah 1-5 CFU bagi 25 gram (g) sampel makanan.

Ujian berkenaan, jelas Noor Azlina, merupakan versi ELISA yang dimudahkan dan boleh digunakan tanpa peralatan khusus.

"Kit ini berdasarkan kepada gambaran visual tindakbalas antibodi-antigen Salmonella.

"Rekaan baru ini direka secara inovatif dan sesuai digunakan sebagai kit diagnosis pantas," katanya.

Kit ujian Salmonella berkenaan adalah ringkas, pantas dan mampu dibeli oleh usahawan memandangkan tiada pembaca ELISA diperlukan.

Ia juga boleh dihasilkan dalam kuantiti yang banyak dan dimusnahkan selepas digunakan.

Kit berkenaan juga boleh digunakan secara 'in-situ' dan ujian lapangan serta tidak memerlukan pekerja yang berpengalaman untuk mengendalikannya.

Noor Azlina berkata, kit yang dihasilkan di MARDI lebih murah berbanding kaedah konvensional manakala ujian strip juga agak mahal memandangkan kos yuran dan pengangkutan.

"Kit ini berpotensi digunakan dalam industri unggas bagi penilaian pencemaran Salmonella bagi kawalan kualiti.

"Selain itu ia juga sesuai digunakan oleh pengguna untuk memilih makanan yang berkhasiat dan tidak tercemar," katanya.

Kit berkenaan menerima Pingat Emas dan Anugerah Paling Inovatif semasa Pameran Innobio 2009 di Kuala Lumpur baru-baru ini. - Utusan

Kerjasama pintar

Oleh Khairina Yasin
kayrina@bharian.com.my

NIK Mustapha (kiri) bertukar dokumen dengan Faruk di Serdang, baru-baru ini.
UPM, APFT tawar kursus penerbangan PPL

MATLAMAT Universiti Putra Malaysia (UPM) melahirkan tenaga kerja profesional dalam industri aeroangkasa bakal terlaksana hasil kerjasama pintar universiti terbabit dengan universiti swasta penerbangan tempatan, Akademi Asia Pasific Flight Training (APFT).

Kerjasama menerusi memorandum persefahaman (MoU) yang dimeterai kedua-dua pihak baru-baru ini, antara lain bertujuan memberi nilai tambah kepada pelajar program kejuruteraan aeroangkasa menerusi penawaran kursus dan latihan penerbangan lesen juruterbang persendirian (PPL) kepada pelajar berkelayakan.

Naib Canselor UPM, Prof Datuk Dr Nik Mustapha R Abdullah, berkata kursus `bridging’ akan ditawarkan kepada pelajar tahun empat program terbabit bagi melayakkan mereka mencapai tahap jurutera kategori C di samping jurutera profesional dalam industri penerbangan.

Katanya, Akademi APFT akan berperanan menyediakan latihan secara langsung dan kemudahan termasuk hangar, simulator dan kapal terbang bagi menyokong proses pengajaran dan pembelajaran.

“Malah, pelajar berkelayakan berpeluang mendapatkan latihan penerbangan PPL selama tiga bulan yang akan dilaksanakan pada cuti semester. 

“Kelebihan itu menjadikan graduan kejuruteraan aeroangkasa begitu unik kerana selain memperoleh ijazah, mereka juga memiliki lesen penerbangan yang menjadi laluan mudah untuk bergelar juruterbang profesional pada masa depan,” katanya pada majlis menandatangani MoU terbabit di Serdang, baru-baru ini.

MoU itu ditandatangani Nik Mustapha yang mewakili UPM, manakala Akademi AFPT oleh Pengerusinya, Datuk Faruk Othman. Hadir sama, Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi, Prof Datuk Dr Abu Bakar Salleh.

Nik Mustapha berkata, UPM juga akan membantu Akademi APFT membangunkan program pengajian Maintenance, Repair and Overhaul (MRO) dengan menggunakan kepakaran universiti.

Katanya, kepakaran dan pengalaman tenaga akademik UPM mampu dimanfaat sepenuhnya bagi memenuhi keperluan mendadak jurutera MRO ketika ini, terutama dalam industri pesawat tempatan dan pasaran antarabangsa.

Sementara itu, Faruk berkata, UPM membuat keputusan tepat apabila memilih Akademi APFT sebagai rakan kerjasama bagi meningkatkan kualiti kurikulum program kejuruteraan aeroangkasa kerana akademi itu mempunyai kemudahan yang memenuhi keperluan program itu.

Beliau berkata, segala kemudahan itu disokong dengan sistem pengurusan profesional, pasukan staf teknikal dan pentadbiran terlatih dan berpengalaman bagi memastikan program dan latihan itu dapat dilaksanakan dengan baik.

“Sebagai pusat latihan penerbangan berstatus institusi pengajian tinggi swasta, kami yakin kerjasama ini menguntungkan kedua belah pihak selain memberi manfaat berganda kepada perkembangan industri aeroangkasa negara,” katanya. - Berita Harian

FAMA Harus Lebih Agresif Kenalpasti Perkembangan Pasaran Pertanian - Noh

KUALA LUMPUR, 23 Feb (Bernama) -- Lembaga Pertanian Pemasaran Persekutuan (FAMA) harus melaksanakan kajian lebih agresif dalam mengenalpasti perkembangan pasaran produk pertanian, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar hari Selasa.

Beliau berkata maklumat seperti permintaan, potensi, halangan, dan struktur pemasaran bukan sahaja membantu kerajaan merangka strategi pemasaran yang berkesan, tetapi dapat bertindak sebagai pemacu program penyelidikan dan pembangunan (R&D) bidang pertanian negara.

"Maklumat pasaran adalah penting dan merupakan aset sesuatu kejayaan di dalam sektor pertanian kerana tanpanya negara akan sentiasa berada dalam tahap sebagai pengikut dan tidak mampu bersaing dan bertahan dalam pemasaran hasil pertanian dunia," katanya berucap merasmikan Persidangan Pemasaran Agri Bisnes 2010 di sini.

Langkah itu juga katanya selaras dengan pelaksanaan Rancangan Malaysia ke-10 yang akan bermula tahun depan.

"Walaupun kos untuk mendapatkan maklumat memerlukan belanja yang tinggi tetapi pemilihan kaedah yang tepat dan kompetitif mampu meneruskan agenda seperti yang telah ditetapkan walaupun menggunakan perbelanjaan minimum," katanya.

Dalam ucapannya Noh juga berkata kementerian itu melalui FAMA akan memperkenalkan logo '1Malaysia Best' bagi produk berasaskan pertanian yang berkualiti iaitu produk daripada hasil ternakan, buah-buahan, sayur-sayuran dan minuman.

"Logo itu merupakan lambang pengiktirafan kementerian terhadap setiap pengeluaran produk usahawan tempatan secara sah bagi menjamin produk berkualiti yang boleh diterima di pasaran tempatan seterusnya mampu menembusi pasaran global," katanya.

Sebelum ini kementerian itu melalui FAMA telah melancarkan jenama Malaysia Best untuk produk pertanian yang diiktiraf berkualiti, katanya. -- BERNAMA

Rezeki dari ikan masin


Noria Muammil (kiri) membantu pengurus Sabah Seasource Trading, Mahadali Aliuddin membungkus produk ikan masin (gambar kiri) untuk dijual kepada pelancong dan orang ramai di Kota Kinabalu, baru-baru ini. – UTUSAN/Ghazali Basri


KOTA KINABALU 22 Feb. – Walaupun membesar dalam keluarga nelayan, tidak pernah terlintas di fikiran Mohd. Noh Anuk, 46, bahawa satu hari nanti dia akan berjaya dalam perniagaan ikan masin.

Ini kerana keluarganya yang merupakan nelayan tradisional tidak pernah menghasilkan ikan masin.

Bagi mereka, ikan hanyalah sebagai satu sumber rezeki atau pendapatan sejak turun-temurun.

Bagaimanapun, minat dan semangat ingin mencuba dalam perniagaan ikan masin membuatkan anak kelahiran Kampung Simunul, Semporna itu nekad memulakan perniagaan secara kecil-kecilan.

“Saya bermula sekitar 1984, datang dari kampung dengan hanya berbekalkan modal tidak sampai RM1,000 untuk menjual ikan masin di Pasar Ikan Kering, Kota Kinabalu, di sini.

“Ketika itu semua ikan masin dihasilkan sendiri dan saya mempelajari cara-cara menghasilkan ikan masin melalui seorang rakan,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia, baru-baru ini.

Di peringkat awal kata Mohd. Noh, pendapatan kasarnya hanya RM30 sebelum ditolak dengan modal kerana pasar itu tidak dikenali, bukan seperti hari ini yang mana ia mula menjadi tumpuan.

Begitu pun katanya, ia tidak pernah mematahkan semangatnya untuk menjual ikan masin dan terus bertahan berniaga di pasar tersebut.

Berkat ketabahan katanya, dia kini boleh berbangga kerana berjaya membuka pusat atau kedai sendiri iaitu Sabah Seasource Trading yang menjual pelbagai hasil laut yang dikeringkan.

Menurutnya, kedai tersebut yang terletak di deretan rumah kedai di hadapan pasar ikan masin sedia ada itu pada 2007 kini menjadi tumpuan orang ramai khususnya para pelancong.

“Kedai ini berjaya dibuka setelah tiga kali jatuh bangun dalam bidang perniagaan ikan masin, saya dibantu oleh isteri dan empat pekerja,” kata bapa kepada lima anak itu.

Dia memberitahu, kedai berkenaan yang beroperasi dari pukul 8 pagi hingga 11 malam dan hanya bermodalkan RM3,000 dengan menyewa setengah bahagian premis sahaja.

Setelah perniagaan bertambah maju setahun kemudian, dia mengambil keputusan menyewa keseluruhan kedai. Pelanggannya terdiri daripada 50 peratus orang tempatan dan selebihnya pelancong asing.

Isterinya, Noria Muammil, 26, berkata, kini terdapat lebih 50 jenis ikan masin dan makanan kering dijual di kedainya termasuk dijadikan ubat untuk penjagaan kesihatan.

“Terdapat beberapa jenis ikan masin antaranya kurau, talang, gelama, tenggiri dan keropok, harganya bermula daripada RM18 sekilogram hingga RM50 sekilogram,” katanya.

Sabah Seasource Trading katanya, turut menjual perut ikan, tiga jenis udang, ikan bilis dan bermacam lagi hidupan serta tumbuhan laut yang dikeringkan.

Selain itu, ujar Noria, kedai tersebut yang merupakan pertama seumpamanya di negeri ini turut menjual makanan laut kering lain seperti rumpai laut dan timun laut.

“Ini biasanya dijadikan makanan bagi meningkatkan kekuatan tenaga batin selain memberi manfaat yang besar untuk kesihatan,” katanya.

Semua bahan tersebut katanya, diperoleh dengan cara pajakan melalui hasil tangkapan nelayan-nelayan dari seluruh Sabah. - Utusan

Pusat aktiviti penduduk


Samidi Salio menerima replika kunci Dewan Rancangan Pembangunan Kawasan daripada Ahmad Maslan, di Kampung Parit Tersusun Parit Seraya, Pontian baru-baru ini.


PONTIAN 22 Feb. – Kira-kira 26 tahun lalu, Kampung Parit Tersusun Parit Seraya, dekat sini bukan sahaja dikunjungi Tun Dr. Mahathir Mohamad, malah dirasmikan oleh bekas Perdana Menteri itu.

Tanggal 8 Mei 1984, Dewan Rancangan Pembangunan Kawasan (RPK) menjadi saksi Tun Mahathir berucap di hadapan penduduk yang begitu gembira kerana dapat berjumpa dengan seorang pemimpin negara.

Kini setelah menyumbangkan jasa sebagai tempat masyarakat berkumpul, bermesyuarat, menjalankan aktiviti ekonomi dan lokasi mangsa banjir berteduh, dewan berkenaan dirobohkan pada tahun lalu.

Namun, dewan itu yang merupakan nadi pengurusan estet Parit Seraya yang dibangunkan oleh Pihak Berkuasa Pekebun Kecil Getah (RISDA) pada 1979 bagi membantu meningkatkan pendapatan penduduk, kini diganti baru dengan kos RM130,000.

Dewan baru itu dirasmikan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang juga Ahli Parlimen Pontian, Datuk Ahmad Maslan baru-baru ini.

Menyingkap sejarah Kampung Parit Tersusun Parit Seraya, Pengerusi estet Parit Seraya, Samidi Salio, 68, memberitahu, kampung berkenaan merangkumi tiga penempatan iaitu Kampung Parit Selangor, Parit Seraya dan Parit Marjunid.

Estet Parit Seraya ditubuhkan pada 1979 dengan peserta awal seramai 47 orang yang menanam kelapa sawit.

“Selain itu, peserta juga ditawarkan skim perumahan yang berharga RM11,848.93 dengan setiap peserta dikenakan bayaran balik RM100 sebulan selama 15 tahun melalui potongan jualan hasil kelapa sawit.

“Alhamdulillah setelah melalui jerih payah, peserta telah dapat menikmati kehidupan lebih baik dengan mempunyai tanah, rumah dan pendapatan tetap setiap bulan,” katanya.

Samidi berkata, pada setiap kali banjir melanda, dewan berkenaan turut menjadi tempat penduduk kampung berteduh.

“Dewan itu juga pada suatu masa berperanan sebagai tempat golongan wanita menjalankan aktiviti bagi menambahkan pendapatan keluarga seperti membuat jem nanas, makanan ringan dan sebagainya,” ujarnya.

Beliau yakin, walaupun dewan berkenaan telah berubah wajah, namun peranannya tetap sama malah akan memperkukuhkan lagi institusi kampung seperti Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Gerakan Desa Wawasan (GDW) dan pertubuhan setempat.

Ia juga sesuai sebagai tempat bagi melaksanakan sebarang aktiviti seperti mengadakan perjumpaan, perbincangan, mesyuarat dan kelas-kelas tambahan.

Penduduk kampung merakamkan ucapan terima kasih kepada RISDA kerana terus memberikan bantuan dan sokongan kepada kami.

“Sebagai membalas jasa dan sumbangan itu, kami akan memastikan estet dan Kampung Parit Tersusun Parit Seraya terus berdaya saing dalam pelbagai bidang ekonomi dan kemasyarakatan,” katanya. - Utusan

Cipta sendiri ramuan jus jagung

Monday, February 22, 2010


FUAD Yunus menunjukkan mesin pelerai yang digunakan untuk memisahkan biji jagung daripada tongkolnya.


MENEGUK jus jagung sejuk dan segar di kala kehausan pastinya memberi kepuasan yang tidak terhingga. Tambahan pula apabila jus tersebut disediakan daripada sumber jagung sebenar dan bukannya menggunakan bahan perisa tambahan.

Ia pastinya menawarkan rasa jagung asli yang sangat enak dan kaya dengan pelbagai khasiat.

Ketika ini, kita mungkin jarang melihat produk jus jagung dijual secara meluas di pasaran.

Ia mungkin disebabkan masih belum ramai lagi
usahawan di negara ini yang terlibat dengan industri tersebut.

Mengambil peluang itu, sebuah syarikat perusahaan kecil dan sederhana (IKS), AgroGate Enterprise cuba menghasilkan produk jus jagung segar yang sedia untuk diminum.

Menurut Pengurus Besarnya, Fuad Yunus, beliau mencipta minuman itu kerana ingin mencari kelainan dalam penghasilan produk hiliran berasaskan jagung.

"Pada tahun 2007, syarikat kami telah memulakan tanaman jagung manis Varieti 926 di Kuala Pilah, Negeri Sembilan seluas 30 ekar.

"Sejak mula ditanam, kami telah membekalkan jagung-jagung ini kepada penduduk kampung dan syarikat-syarikat yang ingin membelinya secara kelompok,'' katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis perasmian jus tersebut di Kompleks Pengumpulan Ladang (KPL), Kampung Kanchung Tengah, Banting, Kuala Langat, Selangor baru-baru ini.

Ia telah dirasmikan oleh Pengerusi Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Datuk Paduka Badruddin Amiruldin.

Pengeluaran hasil jagung yang tinggi telah mendorong beliau untuk menghasilkan jus jagung segar pada April 2009.

Tambahan pula, pada setiap musim, ladangnya akan menghasilkan 20 hingga 30 peratus jagung yang tidak mengikut piawai pasaran sangat sesuai digunakan sebagai bahan mentah jus itu.

Jus jagung di bawah penjenamaan Jagcorn itu disediakan di kilangnya yang terletak Kuala Langat, Selangor.

"Ketika ini, jus ini disediakan secara manual bermula dengan proses peleraian jagung, bancuhan ramuan, pembungkusan dan menampal pelekat dengan bantuan seramai 10 orang kakitangan.

"Menerusi cara itu, kapasiti pengeluarannya adalah sangat rendah di mana kita hanya mampu menghasilkan sebanyak 1,200 botol sehari dengan dengan harga borong RM1.30 sebotol,'' jelasnya.

Menarik mengenai jus ini, ramuannya telah dicipta sendiri menerusi perbincangan kalangan pengurusan syarikat.

Selain itu, mesin-mesin yang digunakan melerai jagung, membancuh dan membungkus juga dicipta sendiri menggunakan idea daripada pihak pengurusan.

Pembuatannya pada peringkat awal melibatkan proses meleraikan jagung daripada tongkol untuk menghasilkan stok sebelum dikisar dan dimasak bersama ramuan campuran tanpa bahan pengawet.

Jus jagung yang telah dibotolkan juga akan mengandungi serpihan kecil biji-biji jagung untuk memberi lebih kenikmatan ketika meminumnya.

Menceritakan mengenai pasaran produk tersebut, beliau memberitahu, ketika ini, jus tersebut hanya diedarkan mengikut permintaan.

"Kita merancang untuk memperluaskan rangkaian pasaran produk ini sehingga memasuki pasar raya satu hari nanti.

"Buat masa ini, kita bakal memulakan penjualan di Pasar Tani terpilih sekitar Selangor,'' katanya.

Dari segi bantuan agensi kerajaan, beliau memberitahu, syarikatnya telah mendapat bantuan daripada pihak FAMA untuk memasarkan produk jus berkenaan.

Selain itu, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) juga ada memberi bantuan dari segi khidmat nasihat dalam mekanisme pembuatan jus.

Syarikat tersebut menyasarkan pengeluaran sebanyak 10,000 liter sehari pada akan datang apabila telah mempunyai kilang yang dilengkapi dengan mesin automatik.

Untuk tujuan perluasan pengeluarannya, syarikat itu juga bakal membuka kawasan tanaman jagung baru di ladang sekitar Kelantan dan Johor.

"Harapan kita adalah untuk menjadikan jus ini sebagai minuman pilihan pengguna sebagaimana kejayaan produk minuman kacang soya,'' katanya. - Utusan

Pasar roda tiga untuk usahawan tani


URUSAN mengutip hasil pertanian di kawasan kampung dan terpencil akan menjadi lebih mudah menggunakan motosikal roda tiga.


LEMBAGA Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) sememangnya tidak pernah kekeringan idea untuk tampil dengan pelbagai inisiatif membantu petani dan peladang di negara ini memasarkan produk pertanian mereka.

Bermula dengan pengenalan program Pasar Tani 25 tahun lalu, ia kini terus menjadi medan pertemuan di antara pengeluar dan pengguna yang mendapat sambutan cukup hangat.

Hari ini, pasar tani telah berkembang sebagai sebuah institusi pemasaran yang berjaya dan banyak menyumbang kepada pembangunan ekonomi negara.

Menerusinya, hasil-hasil pertanian tempatan telah dapat diedar serta dipasarkan dengan skala yang besar ke seluruh negara.

November tahun lalu pula, FAMA telah memperkenalkan konsep baru bagi pemasaran produk pertanian melalui Karavan Pasar Tani.

Tujuannya adalah untuk membantu para peserta Pasar Tani memasarkan barangan mereka secara bergerak kepada pengguna.

Tidak cukup dengan itu, FAMA turut menjalankan kerjasama dengan agensi-agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) untuk membangunkan projek ladang kontrak di negeri Selangor.

Projek yang melibatkan Jabatan Pertanian dan juga Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) itu bertujuan untuk meningkatkan keperluan makanan negara.

Setakat ini, terdapat seramai 322 peserta ladang kontrak di negeri Selangor dengan kawasan tanaman seluas 949.86 hektar.

Sedikit demi sedikit pelaksanaan usaha FAMA ini menawarkan perkhidmatan pasaran yang lebih mudah dan selesa kepada para pengeluar.

Terbaru, FAMA telah memperkenalkan konsep peraih produk pertanian menerusi Program Pembangunan Usahawan Peraih Motosikal Roda Tiga.

Peraih tersebut mempunyai peranan membeli hasil pertanian yang diusahakan oleh orang-orang kampung untuk dipasarkan ke pusat-pusat jualan.

Konsep tersebut bersesuaian dengan kemampuan para petani kerana melaluinya, mereka tidak perlu mengeluarkan modal yang besar untuk tujuan pasaran.

Selain menawarkan harga yang berpatutan, konsep tersebut juga dilihat mampu menampilkan imej yang kemas dan seragam di seluruh negara.

Menurut Pengerusi FAMA, Datuk Paduka Badruddin Amiruldin, program tersebut diperkenalkan berikutan masalah lebihan hasil pertanian di kawasan luar bandar.

''Dengan cara ini hasil pertanian orang kampung dapat akan mendapat pasaran walaupun dikeluarkan dalam kuantiti yang kecil.

''Apabila orang kampung mengetahui produk yang dihasilkan mempunyai pasaran, mereka akan lebih bersemangat untuk bercucuk tanam.

''Ia secara tidak langsung akan dapat mengatasi masalah kemiskinan dan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk luar bandar untuk meningkatkan pendapatan,'' katanya.

Beliau menyatakan demikian ketika merasmikan Majlis Penyerahan Program FAMA Daerah Kuala Langat di Kompleks Pengumpulan Ladang (KPL), Kampung Kanchung Tengah, Banting, Kuala Langat, Selangor baru-baru ini.

Peraih yang telah dilantik akan memasuki daerah-daerah kampung bagi membeli hasil pertanian secara tunai.

Dari segi harga, peraih akan membeli kesemua produk pertanian itu mengikut harga ladang seperti yang telah ditetapkan oleh pihak FAMA.

Ia secara tidak langsung akan memberi jaminan harga hasil tanaman tidak akan mengalami penurunan walaupun harga pasarannya jatuh menjunam.

Harganya juga akan ditentukan mengikut kualiti produk berdasarkan piawaian sistem penggredan.

Bagi menjayakan objektif program itu, FAMA telah mengenalpasti beberapa usahawan untuk diberi kemudahan motosikal roda tiga secara jual beli.

Untuk peringkat awal, seramai 10 peserta dari sekitar Tanjung Karang, Kuala Selangor, Banting, Kelang dan Sabak Bernam telah dipilih memulakan perniagaan tersebut.

''Buat permulaan, kita lancarkan program ini di Selangor dahulu dan ia akan diperkembangkan ke seluruh Malaysia dari semasa ke semasa.

''Kita menyasarkan pengedaran sebanyak 1,000 unit motosikal roda tiga menjelang akhir tahun 2010,'' katanya.

Pemilihan usahawan motosikal roda tiga yang bertindak sebagai peraih ini ditentukan mengikut pengalaman, minat dan pengetahuan produk pertanian mereka.

Di samping itu, Pengerusi Majlis Pertanian di setiap daerah juga akan bertindak mengenalpasti usahawan yang berpotensi menjadi peraih.

Bagi memudahkan para peraih menjual semula produk yang telah dikumpul, pihak FAMA turut mewujudkan rangkaian Agrobazaar Kedai Rakyat dan juga gerai Buah-Buahan Segar (GBBS).

Jadi setiap peraih boleh menjual produk-produk mereka secara terus kepada kedai-kedai ini.

Konsep Agrobazaar dan GBBS sebenarnya berasal daripada perniagaan milik usahawan yang menjalankan perniagaan menjual keperluan harian di sesebuah kampung.

''FAMA akan bantu pemilik-pemilik kedai runcit sedia ada ini untuk menaik taraf premis mereka menjadi kedai rakyat.

''Untuk memastikan ia kelihatan kemas dan menarik, FAMA akan menyediakan pelbagai kemudahan seperti kelengkapan, rak jualan, papan tanda selain memberi bantuan bekalan barang kawalan seperti beras, minyak, tepung dan gula,'' katanya.

Menurut salah seorang usahawan yang menerima motosikal roda tiga, Jumali Misman, 56, pengenalan konsep tersebut akan memudahkan kerja-kerja mengumpulkan hasil pertanian.

''Dengan adanya motosikal ini, saya boleh mengambil hasil pertanian di sekitar kawasan kampung untuk dibawa ke kedai rakyat berdekatan.

''Saya juga merupakan seorang peniaga di Pasar Tani. Jadi secara tidak langsung, saya boleh bantu memasarkan barang-barang pertanian ini terus kepada pengguna,'' katanya yang telah 30 tahun terlibat dalam aktiviti perniagaan Pasar Tani.

Seorang lagi penerima, Ramdzan Sajat, 41, berkata, beliau amat bersyukur kerana menerima bantuan tersebut.

''Perjanjian jual beli seperti ini amat mudah dan tidak membebankan peraih seperti saya.

''Memandangkan saya telah menjadi peraih sejak 10 tahun lalu, jadi menerusi bantuan ini, ia akan menyenangkan kerja saya,'' jelasnya yang turut mempunyai ladang sayur-sayuran sendiri.

Para peraih ini juga sudah dimaklumkan dengan cara penggredan dan cara menentukan harga mengikut kualiti produk.

Menerusi inisiatif seperti itu, adalah diharapkan ia dapat mengurangkan import makanan daripada luar negara sekali gus dapat menjana pertumbuhan ekonomi negara dengan lebih mampan. - Utusan

Sate ikan keli tambah pendapatan penternak

Sunday, February 21, 2010


MOHAMAD Hidhir Abu Hassan (dua dari kiri) membakar ikan talapia sambil diperhatikan oleh Rosmawati Ghazali (kiri) pada program promosi ikan air tawar di Jasin, Melaka kelmarin.

JASIN 20 Feb. - Jabatan Perikanan negeri mengambil inisiatif memperkenalkan produk akuakultur baru iaitu sate ikan keli dalam usaha mempopularkan pengeluaran ikan air tawar di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Desa dan Pertanian negeri, Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan berkata, selain mempromosi ternakan ikan air tawar ia juga dapat membantu pengusaha mempelbagai produk ternakan.

Menurutnya, pihak jabatan sedang giat mempromosi sate ikan keli di kalangan pengusaha ikan air tawar dalam usaha membantu golongan itu menambah pendapatan selain menternak ikan.

''Sebagai permulaan, kita akan mempergiatkan penganjuran kursus menghasilkan sate ikan keli anjuran jabatan kepada 351 pengusaha ikan air tawar khususnya mereka yang terbabit dalam penternakan ikan keli.

''Jika semuanya berjalan lancar dan menepati objektif program ini, produk sate ikan keli ini akan dikomersialkan secara serius dalam tahun ini juga," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada program promosi ikan air tawar yang turut dihadiri Pengarah Perikanan negeri, Rosmawati Ghazali di sini hari ini.

Selain itu, kata beliau, langkah Jabatan Perikanan memperkenalkan sate ikan keli ialah bagi meningkatkan populariti ikan air tawar berikutan sambutan yang rendah diterima dari kalangan masyarakat.

Katanya, Jabatan Perikanan akan memfokuskan usaha promosi dan kursus penghasilan sate ikan keli di kalangan pengusaha sebelum memperkenalkannya di pasaran tempatan nanti.

''Pada masa yang sama, pihak jabatan akan mengadakan kempen dan promosi ikan air tawar bagi menggalakkan orang ramai dan pengusaha restoran menghidangkan masakan ikan air tawar kepada pelanggan mereka," kata beliau.

Menurut Mohamad Hidhir, ia bertujuan mendidik masyarakat mengenai khasiat ikan air tawar dan ia bermanfaat dalam mengurangkan risiko serangan sakit jantung.

Kata beliau, sepanjang 2008 lalu, pengeluaran ikan di negeri ini mencapai jumlah 8,686 tan metrik dengan nilai sebanyak RM23.8 juta.

Pada tahun lalu, katanya, jumlah pengeluaran ikan meningkat kepada 331 peratus iaitu sebanyak 28,817 tan metrik dengan nilai mencapai RM91.4 juta.

Peningkatan jumlah pengeluaran itu, kata beliau, dipercayai disebabkan pertambahan bilangan pengusaha ternakan ikan air tawar ekoran pemberian insentif dan bantuan yang diberikan oleh kerajaan.

Katanya, antara bantuan yang disediakan oleh Jabatan Perikanan negeri itu termasuk membaik pulih kolam terbiar dan menyediakan input benih ikan dan makanan harian ternakan. - Utusan

Rezeki musim kemarau

Friday, February 19, 2010AZLINA Azaludin bersama suaminya, Azman Yaakob menunjukkan air kelapa pandan yang dijual di gerainya berhampiran Terminal Bas Shahab Perdana, Jalan Sultanah Sambungan, Alor Setar, semalam.ALOR SETAR 18 Feb. – Siapa sangka dengan hanya menjual air kelapa pandan di tepi jalan, seorang penjual air kelapa mampu memperoleh pendapatan mencecah empat angka hanya dalam masa tiga hari.

Musim kemarau yang melanda negeri ini turut membuatkan orang ramai mencari air kelapa pandan untuk diminum bagi menghilangkan dahaga.

Selain enak untuk diminum, air kelapa pandan juga mempunyai pelbagai khasiat kepada manusia dan dikatakan boleh menjadi penawar kepada racun.

Penjual air kelapa pandan, Azlina Azaludin, 28, berkata, penjualan air kelapa pada musim kemarau ini meningkat dan dia mampu menjual air kelapa sehingga 600 ke 700 biji dalam masa sehari.

“Dalam masa tiga hari jualan saya boleh mencecah 2,500 biji dan musim kemarau ini boleh mendatangkan rezeki yang berganda kepada saya.

“Setiap hari memang tak menang tangan saya dan suami, Azman Yaakob, 28, melayan pelanggan yang datang minum di gerai kami,” ujarnya ketika ditemui di gerainya yang terletak berhampiran Terminal Bas Shahab Perdana, Jalan Sultanah Sambungan di sini hari ini.

Menurutnya, pada mulanya dia hanya menjual air tebu di kawasan tersebut sejak dua tahun lalu dan hanya menjual air kelapa pandan pada 2009.

“Saya lihat ramai orang suka minum air kelapa dan mengambil keputusan untuk menjual air kelapa pandan kerana rasanya lebih enak dan baunya yang lebih wangi.

“Pada mulanya saya hanya jual sekitar 50 biji dalam sehari dan langsung tak sangka kini saya boleh jual sehingga beribu-ribu biji,” katanya.

Beliau berkata, dia mendapat bekalan buah kelapa pandan dari Perlis serta Thailand dan dia hanya menjual kelapa pandan terbaik di gerainya bagi memastikan pelanggan datang kembali ke gerainya.

“Ada sesetengah penjual yang jual kelapa kampung namun mereka tulis mereka jual kelapa pandan.

“Saya tidak mahu tipu pelanggan kerana prinsip saya dalam berniaga ialah kita jual apa yang kita makan,” ujarnya.

Azlina memberitahu, harga buah kelapa yang dijual di gerainya antara RM2 hingga RM2.70.

Katanya, dia tidak pernah menutup gerainya melainkan bekalan buah kelapa pandan terputus.

“Saya memang bercadang untuk membuka gerai air kelapa pandan di tempat lain namun bekalan kelapa pandan tidak mencukupi.

“Musim kemarau kali ini membuatkan permintaan terhadap air kelapa pandan semakin tinggi dan saya amat bersyukur dengan rezeki yang diberikan Tuhan kepada saya,” katanya. - Utusan

RM7j bangunkan industri tenusu

ALOR GAJAH 18 Feb. – Kerajaan Pusat telah menyediakan peruntukan sebanyak RM7 juta untuk membangunkan industri tenusu di seluruh negara pada tahun ini.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd. Johari Baharum berkata, peruntukan itu berasaskan pengeluaran susu segar yang meningkat 100 peratus pada tahun lalu berbanding 2008.

Menurut beliau, pada 2008, negara cuma mengeluarkan satu juta liter susu segar sebulan tetapi meningkat kepada dua juta liter pada tahun lalu.

“Industri tenusu kini berkembang begitu pesat dan memerlukan peruntukan untuk dibangunkan lagi berbanding teknologi sedia ada.

“Peruntukan di bawah Jabatan Veterinar ini akan digunakan untuk menambah baik makmal penyelidikan agar dapat dijalankan dengan lebih cepat dan berkesan,” katanya.

Mohd. Johari berkata, demikian kepada pemberita selepas meluangkan masa kira-kira satu jam meninjau Ladang Tenusu Paabas, Jalan Ulu Rantau, Air Pa‘abas di sini hari ini.

Beliau sebelum itu turut melawat Pusat Perkhidmatan Industri Tenusu (PPIT) di Pengkalan di sini.

Turut hadir Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Datuk Dr. Ibrahim Che Embong.

Mengulas lanjut, Mohd. Johari berkata, pihaknya turut menggunakan peruntukan RM7 juta itu untuk membeli empat buah lori tangki baru bagi mengangkut susu segar dari tempat pengumpulan susu ke PPIT.

“Ia perlu untuk menjamin kesegaran susu kerana 10 lori tangki yang digunakan di seluruh negara ketika ini sudah lama.

“Kita juga perlu membeli 11 buah tangki simpanan susu untuk diletakkan di 11 PPIT seluruh negara dan bakinya akan digunakan untuk membangunkan makmal kajian di PPIT,” katanya.

Ladang Tenusu Paabas diasaskan di bawah modul Program Pembasmian Kemiskinan Melaka dengan pembiayaan asas oleh Unit Perancangan Ekonomi negeri (UPEN) dan Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU), Jabatan Perdana Menteri.

Mula beroperasi pada Februari 2008, ia bertujuan membantu kerajaan negeri menangani cabaran kemiskinan dan kini mempunyai seramai 64 peserta.

Ketika ini, ladang itu mempunyai 259 ekor lembu dengan 58 daripadanya mengeluarkan susu sebanyak 650 liter sehari. - Utusan

Bekalan elektrik untuk 4,000 penduduk Pulau Tuba

LANGKAWI 17 Feb. - Seramai 4,000 penduduk Pulau Tuba di sini yang kini menjana tenaga elektrik menerusi generator diesel akan menikmati bekalan elektrik lebih selesa apabila projek kabel dasar laut dari tanah besar ke pulau berkenaan dilaksanakan.

Pengurus Besar Kanan (Operasi Wilayah 2) Bahagian Pembahagian, Tenaga Nasional Berhad (TNB), Roslan Abdul Rahman berkata, beliau telah dimaklumkan bahawa projek RM50 juta itu akan dimasukkan oleh Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10).

"Pelaksanaan projek ini adalah untuk memastikan penduduk dapat menikmati bekalan elektrik yang lebih selesa," katanya pada majlis dialog bersama masyarakat, di sini hari ini.

Beliau menjawab persoalan yang dibangkitkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan Tuba Barat, Abdul Rani Awang di majlis tersebut.

Bekalan tersebut akan disalurkan meliputi kampung Pulau Tuba Barat, Pulau Tuba Timur, Selat Bagan Nyior, Lubuk Chempedak dan Bagan Pauh.

Roslan juga berkata, TNB telah mengenal pasti beberapa projek lain untuk dilaksanakan di Langkawi tahun ini yang melibatkan peruntukan berjumlah RM10.6 juta.

"TNB telah membelanjakan RM3.2 juta untuk melaksanakan beberapa projek pembekalan elektrik di Langkawi," katanya.

Beliau juga berkata, seramai 1,826 pengguna domestik di Langkawi menikmati potongan rebat bagi bil bulanan berjumlah bawah RM20. - Utusan

Ibu tunggal terima bantuan mesin jahit


YAP Pian Hon (dua dari kanan) menyampaikan sumbangan mesin jahit kepada ibu tunggal dan seorang penduduk miskin sekitar Serdang di Rumah Sejahtera Seri Kembangan, baru-baru ini.

SERDANG 17 Feb. - Empat orang ibu tunggal dan seorang penduduk miskin dari sekitar kawasan Serdang menerima mesin jahit untuk membolehkan mereka mencari pendapatan.


Ia disumbangkan oleh Majlis Pusat Kebajikan Semenanjung Malaysia cawangan Seri Kembangan dan Jawatankuasa Kebajikan dan Pembangunan Masyarakat Kawasan Serdang.

Semua mesin jahit berkenaan diserahkan oleh bekas Ahli Parlimen Serdang, Datuk Yap Pian Hon kepada penerima terbabit dalam satu majlis ringkas di di Rumah Sejahtera Seri Kembangan di sini baru-baru ini.

Lima penerima itu ialah Nagammah Muniandy, Yam Yook Fong, Hew Kwee Lean, Wahidah Mohd. Yusof dan Chai Swee Fong.

Pian Hon memberitahu, sehingga kini, sebanyak 25 mesin jahit telah disumbangkan kepada golongan ibu tunggal dan keluarga miskin pelbagai bangsa.

"Sumbangan itu akan diteruskan bagi membantu meningkatkan taraf hidup mereka. Kami juga akan terus menjalankan program pendaftaran keluarga miskin, orang kurang upaya (OKU), ibu tunggal dan pesakit tenat.

"Ini bagi membolehkan mereka mendapat bantuan kewangan bulanan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk meringankan beban kos sara hidup mereka," katanya.

Setakat ini, ujar beliau, kira-kira 400 orang dari pelbagai bangsa di sekitar Serdang telah didaftarkan di bawah JKM dan sebilangan besar daripada mereka telah menerima bantuan kewangan bulanan.

"Kami harap lebih banyak badan bukan kerajaan akan tampil memberi kerjasama untuk membantu golongan kurang berkemampuan sebagai tanda keprihatinan dan kasih sayang terhadap mereka," katanya. - Utusan

WAJAR : NUTP gesa BTN adakan kursus kenegaraan untuk guru

Thursday, February 18, 2010

KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mahu Biro Tatanegara (BTN) mengadakan segera kursus kenegaraan kepada guru bagi sesi 2010 untuk membolehkan mereka menikmati anjakan gaji.

Ramai guru yang masih belum disahkan jawatan bimbang kerana BTN berkemungkinan tidak mengadakan kursus, sedangkan kursus itu perlu dihadiri bagi pengesahan jawatan.

Setiausaha Agung NUTP, Lok Yim Pheng, berkata perkara itu sudah dimaklumkan kepadanya oleh Kementerian Pelajaran atas alasan peruntukan yang tidak mencukupi.

“Guru-guru tidak berpuas hati dan marah kerana salah satu syarat diwajibkan kerajaan untuk disahkan jawatan adalah wajib menghadiri dan lulus kursus BTN.

“Apabila mereka tidak sah jawatan dalam tempoh yang ditetapkan iaitu antara satu hingga tiga tahun, mereka tidak boleh membuat pinjaman rumah dan kereta, selain tidak dapat menyambung pelajaran, ini yang membimbangkan mereka,” katanya ketika dihubungi Berita Harian, semalam.

Lok berkata, pihaknya turut difahamkan, hanya satu kursus BTN untuk kumpulan itu yang diadakan pada tahun lalu sedangkan begitu ramai guru yang layak untuk disahkan jawatan setiap tahun.

“Kita juga sudah rujuk perkara ini kepada BTN tapi mereka hanya minta guru mendaftar terlebih dulu dan tunggu masa untuk dipanggil. Malah, ada guru yang merayu untuk mengikuti kursus itu tapi akhirnya kecewa,” katanya.

“Kita minta pihak berkaitan bertindak supaya masalah ini diselesaikan dengan baik. Kalau dasarnya perlu diadakan, maka ia patut diadakan supaya guru dapat menjalankan tugas tanpa gangguan,” katanya. - Berita Harian

Celcom Pilih MRSM Balik Pulau Sebagai Printis Program Tunas Muda

Wednesday, February 17, 2010

BALIK PULAU, 17 Feb (Bernama) -- Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Balik Pulau dipilih menjadi perintis kepada program Tunas Muda anjuran Celcom bagi mendedahkan pelajar dengan ilmu keusahawanan yang dijangka diperkenalkan April ini.

Naib Presiden Wilayah Utara Celcom, Saiful Bahrin A. Ghaffar berkata program itu adalah anjuran Celcom Axiata Berhad Kawasan Utara dengan kerjasama Mutiara Smart Computing Sdn Bhd (Mutiara Smart) dan Koperasi Muafakat (Kopakat) MRSM Balik Pulau.

"Program ini adalah bagi pelajar yang benar-benar berminat menjadi usahawan IT," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran program Welcome back To School dan 1Pelajar 1Netbook di sini Rabu.

Beliau berkata program tersebut telah dijalankan dengan beberapa universiti di utara iaitu Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP).

"Sebagai permulaan, program ini dijalankan di MRSM Balik Pulau dan 20 pelajar yang berminat akan dijadikan kumpulan pertama untuk menyertainya.

"Celcom akan mewujudkan sebuah kios berkonsep teknologi maklumat (IT) yang akan diusahakan sendiri oleh pelajar terbabit dan mereka akan dilatih serta didedahkan dengan pelbagai ilmu keusahawanan.

Mengenai program 1Pelajar 1Netbook, Saiful Bahrin berkata Celcom bersama Kopakat dan Mutiara Smart akan mengetengahkan promosi produk berkenaan kepada 12 MRSM di wilayah Utara.

"Ia kini sudah diperkenalkan di lima cawangan MRSM iaitu di Merbok, Kubang Pasu, Pendang, Grik dan Felda Trolak.

"Menerusi program ini, kami menyediakan perkhidmatan jalur lebar dengan bayaran serendah RM6 sehari atau RM20 seminggu tanpa had atau RM50 sebulan tanpa had yang diyakini mampu dimiliki pelajar," katanya. -- BERNAMA

RM7 juta bina jeti baru pendaratan ikan Sungai Chenang

LANGKAWI: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, semalam meluluskan peruntukan RM7 juta bagi membina sebuah jeti pendaratan ikan baru di Kampung Sungai Chenang, di sini, bagi memudahkan lebih 160 nelayan di perkampungan itu menjalankan kegiatan mereka.

Beliau membuat pengumuman itu ketika melakukan lawatan dan tinjauan mesra mengejut di jeti berkenaan sempena percutian beliau ke pulau ini sejak Ahad lalu.

Perdana Menteri berkata, projek itu turut membabitkan pembinaan satu terusan menghubungkan pantai dengan jeti berkenaan berikutan Sungai Chenang di situ semakin sempit dan tidak dapat menampung jumlah bot nelayan yang semakin bertambah.

"Saya dimaklumkan, nelayan di kawasan ini tertekan kerana sungai yang semakin sempit dan sesak apabila bilangan bot semakin banyak menyebabkan mereka susah nak turun ke laut.

"Oleh itu, kementerian (Pertanian dan Industri Asas Tani) mencadangkan dibina pangkalan dan laluan baru bagi memudahkan bot nelayan berulang alik," katanya.

Hadir sama, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd Johari Baharum; Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Kedah, Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah; Ahli Parlimen Langkawi, Datuk Paduka Abu Bakar Taib dan Pengerusi Komuniti Pengurusan Sumber Perikanan Sungai Chenang, Asri Shaaban.

Najib berkata, kunjungan beliau ke perkampungan nelayan yang pernah dilanda tsunami pada Disember 2004 itu adalah sebahagian daripada pendekatannya melakukan tinjauan mesra terhadap rakyat pada peringkat bawahan tanpa sebarang protokol.

Sementara itu, Asri berkata, penduduk berterima kasih kepada Perdana Menteri yang datang melawat mereka dan meluluskan peruntukan bagi meningkatkan kemudahan di kampung berkenaan.

"Kami amat mengalu-alukan pengumuman Perdana Menteri itu kerana sudah menunggu jeti dan terusan yang lebih besar dibina sejak 15 tahun lalu bagi memudahkan nelayan keluar masuk ke laut dan menaikkan hasil tangkapan.


"Ia ibarat satu rahmat kerana selain membawa peruntukan, Perdana Menteri sanggup turun padang melihat kehidupan kami dengan lebih dekat," katanya.

Beliau berkata, nelayan di situ memiliki kira-kira 220 bot yang semuanya beroperasi di pesisir pantai dan mempunyai pendapatan antara RM1,500 dan RM1,800 sebulan.

Katanya, terusan yang akan dibina bagi menghubungkan pantai dengan jeti itu adalah sepanjang kira-kira satu kilometer. - Berita Harian

RM100j bantu belia timba ilmu

Tuesday, February 16, 2010

Oleh Ifwan Tun Tuah
ifwan@bharian.com.my


MAZNAH, (dua dari kiri) berbual dengan Pengarang Kumpulan Berita Harian, Datuk Mior Kamarul Shahid (dua dari kanan) dan Timbalan Pengarang Kumpulan Berita Harian, Mahfar Ali (kanan) di Majlis Makan Malam Kembara Kelab News Desk Berita Harian di Resort Permaisuri, Port Dickson, kelmarin.
Kementerian Sumber Manusia tingkat program kemahiran jana tenaga mahir berkualiti

PORT DICKSON: Kerajaan menyediakan peruntukan RM100 juta kepada Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) Kementerian Sumber Manusia pada tahun ini untuk disalurkan sebagai pinjaman kepada pelatih yang mengikuti latihan kemahiran di pusat latihan bertauliah di seluruh negara.

Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Maznah Mazlan, berkata peruntukan itu akan digunakan untuk menampung kos melahirkan kira-kira 15,000 tenaga mahir di kalangan rakyat tempatan, terutama golongan muda.

"Kita mahu golongan muda yang tidak mendapat peluang melanjutkan pelajaran dalam bidang akademik memilih bidang kemahiran yang menjanjikan masa depan cemerlang.

"Peruntukan diberi kepada pelatih dalam 33 bidang kemahiran utama itu antara lain membabitkan kos sara hidup dan yuran pengajian mereka," katanya selepas menghadiri Majlis Makan Malam Kembara Kelab NewsDesk Berita Harian di Permasuri Resort di sini, kelmarin.

Pada majlis tahunan itu, seramai 230 ahli kelab dan keluarga masing-masing mengambil kesempatan sempena cuti Tahun Baru Cina untuk berkumpul dan beramah mesra bagi merapatkan silaturrahim antara satu sama lain.

Mengulas lanjut, Maznah berkata pinjaman berkenaan adalah bantuan kerajaan kepada belia yang mahu menyambung pengajian dalam bidang kemahiran dan mereka perlu mempunyai rasa tanggungjawab membayarnya kembali selepas menamatkan latihan dan mendapat pekerjaan.

Sehingga Oktober tahun lalu, perbadanan itu merekodkan seramai 57,036 atau 43.8 peratus daripada peminjam tidak pernah membuat pembayaran balik pinjaman mereka membabitkan tunggakan sebanyak RM463.68 juta.

Maznah berkata, kementeriannya mengambil pelbagai langkah mengutip semula tunggakan daripada peminjam, termasuk menubuhkan Jawatankuasa Kutipan Bayaran Balik Pinjaman Tabung Pembangunan Kemahiran dipengerusikannya sendiri.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, pihaknya sedang mengkaji latihan kemahiran sedia ada di semua pusat latihan bagi di naik taraf supaya melahirkan tenaga mahir berkualiti.

Selain itu, katanya pihaknya bercadang menambah bidang latihan kemahiran baru bagi memenuhi permintaan industri yang semakin berkembang maju. - Berita Harian

Taman lokan serba unik


Zainal Md. Ali (tengah) menerangkan khasiat lokan kepada pengunjung yang datang melawat Taman Lokan Laut miliknya di Kampung Paya Lebar, Ramuan China, Masjid Tanah, Melaka, baru-baru ini. – utusan/nas norziela nasbah


ALOR GAJAH 15 Feb. – Kata orang ‘yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang’ dan begitu juga dengan rezeki yang menjadikan seseorang itu beroleh pendapatan lumayan serta kehidupan lebih selesa.

Rezeki tidak semestinya berada di bilik berhawa dingin, di kilang-kilang ataupun stesen minyak tetapi bagi yang terpaksa bergelumang dengan lumpur paya juga mampu menjanjikan pulangan lumayan.

Lokan ialah sejenis makanan laut dalam spesies kepah dan kupang mampu menyara kehidupan pengusaha.

Umum mengetahui, mencari lokan bukan tugas mudah kerana terpaksa mengharungi tanah liat yang digenangi air kehitam-hitaman sehingga paras lutut dan menyusup pula di celah-celah pokok nipah untuk mencungkil lokan dari tanah lumpur.

Kesukaran itu, menyebabkan tidak ramai yang sanggup meredah tanah berlumpur untuk mencari lokan apatah lagi dalam keadaan paya bakau yang boleh mendatangkan ancaman haiwan berbahaya seperti ular, biawak mahupun buaya.

Lokan merupakan sejenis makanan laut yang menyerupai siput kepah tetapi mempunyai saiz yang besar dan kulitnya berwarna coklat.

Ramai yang tidak tahu, lokan boleh didapati di kawasan paya berhampiran dengan sungai dan mudah dicari itu boleh membiak secara liar mahupun diternak.

Lokan kini menjadi makanan paling digemari oleh kebanyakan penduduk di Melaka, malah di sepanjang jalan dari Kuala Sungai Baru hingga ke pusat bandar, pasti akan terlihat orang menjual lokan.

Di kalangan penduduk yang berhampiran dengan paya bakau, kerja-kerja mencari lokan menjadi kegemaran mereka kerana ia menjanjikan pendapatan tambahan.

Bagaimanapun bagi bekas anggota Rejiman Askar Melayu Diraja (RAMD), Koperal (B) Zainal Md. Ali, 57, beliau memang kreatif menggunakan peluang menjadikan tanah paya untuk mengusahakan Taman Lokan Siput.

Dikenali sebagai Pak Zainal Lokan, anak kelahiran Ramuan China Besar itu pada mulanya membiakkan 20 ekor lokan, kini dianggarkan bertambah menjadi hampir 3,000 ekor di kawasan seluas 0.96 hektar di taman lokan tersebut.

Mengenai Taman Lokan Siput serba unik yang telah dibinanya sejak setahun lalu, Zainal memberitahu, mewujudkan taman itu adalah merupakan impiannya sejak dahulu lagi.

‘‘Saya begitu tertarik mengenai lokan yang mempunyai banyak kelebihan tetapi ramai yang tidak tahu mengenainya.

‘‘Oleh itu, saya merasakan lokan ini sepatutnya dikomersialkan secara besar-besaran dan menggalakkan lebih ramai orang makan lokan seperti menggemari kerang dan makanan laut lain,’’ katanya kepada Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Sepanjang mencari sumber rezeki di lautan mahupun sungai katanya, dia sentiasa memikirkan untuk mewujudkan sebuah taman lokan bagi membolehkan pembiakan lokan yang banyak.

‘‘Keadaan ini membolehkan pembiakan lokan yang banyak dan boleh dijual sepanjang masa tanpa mempunyai sebarang masalah,” katanya.

Ditanya mengenai lokasi yang dipilih sebagai taman lokan, Zainal berkata, dia berterima kasih kepada Pejabat Tanah Daerah Alor Gajah dan Jabatan Perikanan yang memberi bantuan sehingga usahanya membuahkan hasil.

Apa tidaknya, kini Taman Lokan Laut Zainal bukan saja membantu dalam meningkatkan pasaran lokan tetapi ia juga dikunjungi oleh para pelancong dari dalam mahupun luar negara.

Lokasi yang berhampiran Sungai Rembau-Linggi itu menjadi pilihan agensi pelancongan PD Travel & Tours Sdn. Bhd., bagi membawa para pelancong luar negara melawat Taman Lokan Laut milik Zainal.

Taman milik Zainal Lokan Enterprise ini, sentiasa menerima dua atau tiga kumpulan pelancong yang akan membuat lawatan ke tempatnya.

‘‘Baru-baru ini saya menerima lawatan 12 wakil media dari Thailand. Mereka memberitahu saya bahawa di Thailand juga mempunyai pembiakan lokan tetapi tidak sama dengan saiz lokan yang ada di sini,” katanya.

Menurut Zainal, maklumat itu menjadi inspirasinya untuk terus bergiat aktif dalam mengusahakan taman lokan tersebut.

Bercerita tentang hasratnya, dia berkata, sukar untuknya mewariskan bakat dimiliki kepada anak-anak muda hari ini kerana bukan semua berminat hidup bergelumang dengan lumpur dan ombak.

‘‘Pada pendapat saya, anak-anak muda lebih suka hidup dan bekerja dalam pejabat berhawa dingin, sedangkan satu kerugian besar kerana sektor akuakultur banyak memberi kebaikan, termasuk menjana pendapatan lumayan.

‘‘Oleh itu, saya mempunyai hasrat untuk menarik minat anak-anak muda dalam mewarisi ilmu pembiakan lokan ini.

‘‘Sehingga kini, ada sebuah institusi telah menghantar pelajar mereka untuk menjalani latihan praktikal dan penyelidikan di Taman Lokan Laut ini,” katanya.

Menurut Zainal, beliau masih memerlukan bantuan daripada segi kewangan bagi mencantikkan lagi taman tersebut.

‘‘Taman lokan ini masih baru dan banyak lagi kemudahan yang tidak mencukupi dan menjadi masalah kepada pelancong yang datang mengunjungi taman ini,” katanya. - Utusan

UiTM sedia ambil 10,000 pelajar miskin, anak yatim

Monday, February 15, 2010

Universiti tiada tetap kriteria, syarat pendapatan isi rumah

KUALA LUMPUR: Universiti Teknologi Mara (UiTM) akan mengambil 10,000 pelajar miskin, termasuk anak yatim setiap tahun untuk melanjutkan pelajaran di kampus induk Shah Alam dan 12 kampus cawangan seluruh negara, mulai Jun ini.

Naib Canselornya, Prof Datuk Dr Sahol Hamid Abu Bakar, berkata pengambilan itu akan dibahagikan kepada masing-masing 5,000 pelajar miskin pada setiap sesi kemasukan Jun dan Disember.

Beliau berkata, tiada sebarang kriteria khusus mahu pun syarat pendapatan seisi rumah ditetapkan sebagai penentu taraf kemiskinan pelajar yang layak menerima bantuan itu, sebaliknya tawaran kemasukan akan dibuat berdasarkan pertimbangan setiap kes individu.

"Pertimbangan akan disesuaikan mengikut kedudukan setiap pelajar yang dikenal pasti. Sebagai contoh, ada pelajar yang ibu bapanya berpendapatan RM2,000 sebulan, tetapi memikul tanggungan yang besar kerana mempunyai ramai anak.

"Selain itu, peluang kemasukan juga akan ditawarkan kepada pelajar miskin yang memenuhi syarat kelayakan minimum, tetapi gagal melanjutkan pelajaran ke universiti kerana merit tidak mencukupi dalam persaingan permohonan sebelum ini.

"Malah, UiTM akan turut mengkaji memberi kelonggaran kepada pelajar miskin tegar yang tidak memenuhi syarat kelayakan minimum. Tidak timbul soal langkah ini menjejaskan kualiti pelajar UiTM kerana mereka akan menjalani program peralihan selama satu semester yang disediakan di semua kampus," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Akhbar semalam melaporkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berharap UiTM menyediakan sekurang-kurang 5,000 tempat kepada pelajar miskin dan anak yatim setiap tahun bagi membolehkan mereka melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi.

Secara keseluruhan, Sahol Hamid berkata, peluang kemasukan akan ditawarkan kepada pelajar miskin di bandar dan juga luar bandar, termasuk daripada keluarga nelayan, petani dan peneroka Felda.

"Ini selaras matlamat kerajaan membantu mereka sekeluarga keluar daripada kepompong kemiskinan melalui pendidikan. UiTM lazimnya mengambil antara 20,000 hingga 25,000 pelajar setiap semester. Namun, penambahan pelajar miskin ini tidak akan menjejaskan bilangan pengambilan biasa. Malah, ini adalah satu cara untuk memenuhi sasaran 200,000 jumlah pelajar UiTM menjelang 2015," katanya.

Sahol Hamid berkata, setiap kampus UiTM boleh menampung kemasukan minimum 500 pelajar miskin terbabit pada setiap sesi kemasukan, dan kakitangan universiti itu di setiap negeri sudah digerakkan mulai semalam untuk `operasi mencari' calon tempatan masing-masing, termasuk dengan kerjasama pihak jabatan pelajaran negeri (JPN).

"Lazimnya pelajar miskin, terutama di luar bandar, kurang cenderung untuk memohon. Selain itu, inisiatif ini secara langsung dapat mengimbangi bilangan pelajar perempuan yang mencecah 70 peratus di universiti sekarang kerana kebanyakan pelajar miskin yang 'tercicir' daripada melanjutkan pelajaran adalah lelaki, sekali gus membantu mereka menjauhi gejala negatif. Bagaimanapun, tiada sebarang kuota jantina ditetapkan dalam konteks ini," katanya. - Berita Harian

Isu lesen kekang industri burung walit

Sunday, February 14, 2010


pelesenan premis burung walit di kawasan bandar didakwa menggugat populasi manusia di sekitarnya.

DI sebalik kerancakan industri sarang burung walit yang kini mencecah RM1 bilion setahun, beberapa isu berbangkit dilihat akan mempengaruhi pembangunan industri ini di Malaysia.


Antaranya ialah masalah pelesenan premis burung walit yang dibina di kawasan bandar yang didakwa menggugat populasi manusia di sekitarnya terutama risiko penyakit.

Masalah pengurusan dan pemantauan ini juga dikatakan menyentuh sensitiviti penduduk terbabit selain menimbulkan dilema dalam kalangan pedagang sarang burung itu.

Masalah ini amat ketara di Sarawak di mana premis burung dilarang dibina di kawasan bandar namun pada masa yang sama negeri itu mempunyai lebih 1,500 premis burung 'haram', yang perlu ditangani secara bijak oleh pihak berwajib.

Namun sejauh manakah kebenaran andaian itu dan apakah jalan penyelesaian terbaik supaya hasrat kerajaan untuk memperkasa industri ini tidak berkubur di tengah jalan?

Isu pelesenan

Apakah ia relevan untuk dilihat dalam konteks kenegerian atau isu itu ialah masalah yang harus ditangani secara holistik melalui kerjasama dan persefahaman yang seiring antara agensi berkaitan dengan kerajaan negeri terbabit?

Isu pelesenan rumah burung bermula apabila pihak berwajib melakukan operasi bagi membersihkan premis burung walit di Mukah, Sarawak, Oktober tahun lepas, yang dilihat membuka mata umum kepada kewujudan industri sarang burung walit.

Turut dipersoal, cara operasi itu dilakukan di mana anak burung walit, iaitu spesies yang dilindungi di bawah Akta Hidupan Liar 1972, dibiarkan mati dari sarang yang dirampas seperti disiarkan di youtube.com.

Rentetan daripada operasi itu, bermula dengan Persatuan Pedagang Sarang Burung Walit di Mukah diikuti Persatuan Pedagang Sarang Burung Walit di Sibu dan Sarikei, meminta Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud campurtangan bagi menyelesaikan isu itu.

Pemilik premis burung walit dikatakan mahu terus beroperasi di premis sedia ada yang kebanyakannya ialah lot rumah kedai yang dulunya terbengkalai tapi kini membawa hasil yang lumayan.

Mahu dibangunkan secara terkawal

Sarang burung walit di negara ini dikatakan berkualiti tinggi dan mendapat sambutan menggalakkan di pasaran China dan Arab selain harganya dilaporkan mencecah RM10,000 sekilogram.

Namun di sebalik potensi itu, Ordinan Perlindungan Hidupan Liar 1998 Sarawak tidak membenarkan spesies itu diternak di kawasan bandar, kecuali habitat asalnya seperti gua.

Dan ini menyukarkan lagi keadaan bagi industri ini.

Pengarah Jabatan Hutan Sarawak yang juga Kontroler Hidupan Liar Sarawak, Datuk Len Talif Salleh menegaskan bahawa kerajaan negeri mahu industri sarang burung walit ini dibangunkan secara terkawal mengikut undang-undang yang ada.

Len Talif berkata, kira-kira 100 lesen diluluskan daripada antara 600 hingga 700 permohonan diterima sejak Mei lepas.

"Kebanyakan lesen diluluskan itu melibatkan pengusaha lama yang memenuhi syarat.

Perkembangan positif

"Selebihnya ditolak kerana premis burung di bandar," kata Len Talif kepada Bernama ketika dihubungi di pejabatnya di Kuching baru-baru ini.

Beliau berkata penguatkuasaan akan tetap diteruskan sehinggalah isu itu selesai sepenuhnya.

Sumber industri melihat pemberian lesen itu sebagai perkembangan yang positif jika dibandingkan dengan keadaan sebelum Mei lalu dengan hanya dua daripada lebih 1,500 premis burung walit di negeri itu mempunyai lesen.

Pemberian lesen oleh Jabatan Hutan dan Kontroler Hidupan Liar Sarawak, melibatkan pedagang sarang burung dari Mukah, Bintulu, Kuching, Kota Samarahan dan Sarikei, yang meliputi kawasan pertanian dikenal pasti.

Ia juga perlu mendapat kelulusan daripada agensi berkaitan seperti Jabatan Tanah dan Survei, Lembaga Sumber Asli dan Alam Sekitar (NREB) dan pihak berkuasa tempatan.

Satu berita baik ialah kKerajaan negeri juga akan membina tiga eko-park burung walit di Mukah,Sarikei dan Bintulu untuk dijual dan disewakan kepada pihak berminat.

Kelonggaran premis di kawasan bandar

Namun kesangsian terhadap jaminan burung akan singgah dan bersarang di eko-park yang dibina itu, selain faktor birokrasi, menyebabkan sebilangan besar pemilik rumah burung mahu kerajaan negeri memberi kelonggaran beroperasi di premis sedia ada.

Mereka juga berharap kerajaan negeri mengguna pakai garis panduan penternakan seperti Amalan Baik Penternakan Haiwan (GAHP) Burung Walit, yang membolehkan pedagang sarang burung tersebut di Semenanjung membina premis burung di kawasan bandar.

"Kami akan ikut garis panduan ini," kata pengerusi protem Persatuan Pedagang Sarang Burung Walit Sarikei Wong Hua Ting, menimbulkan situasi bertentangan di antara pihak kerajaan negeri, yang bertegas premis burung walit hanya boleh dibina di tanah pertanian atau di eko-park disediakan.

Keadaan ini tentunya akan menimbulkan situasi panik dalam kalangan masyarakat terutama hujah mengenai ancaman penyakit membabitkan spesies burung itu.

Sehingga hari ini, Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) mengesahkan daripada lebih 5,000 ujian dilakukan, mendapati spesies burung walit bebas daripada selesema burung dan penyakit sampar ayam.

Premis didaftarkan dengan JPV

JPV ialah agensi peneraju industri burung walit negara sejak status itu diputuskan Kabinet April lepas.

JPV sedang menyiapkan garis panduan penternakan burung walit yang akan dibawa kepada perhatian Jawatankuasa Pemandu Mengenai Industri Walit Negara, 14 Disember ini.

Garis panduan yang dikenali sebagai "1GP" ini mewajibkan setiap premis burung walit didaftarkan dengan JPV.

Namun sebelum garis panduan itu diterima pakai PBT di negara ini, ia akan dibawa ke perhatian Majlis Negara bagi Kerajaan Tempatan yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dijangka Mac depan.

"Garis panduan ini akan menjadi standard untuk semua PBT. Ia akan membantu para pedagang dan pemilik rumah burung untuk menceburi bidang ini dengan lebih teratur," kata Pengerusi Persekutuan Persatuan Pedagang Sarang Burung walit, Datuk Beh Heng Seong.

Tiada lagi rampasan sarang

Mengenai garis panduan itu, Len Talif berkata kerajaan negeri Sarawak akan menerima garis panduan itu, selagi ia tidak bercanggah dengan ordinan negeri yang akan terus dikuatkuasakan.

Difahamkan juga operasi penguatkuasaan di Sarawak tidak lagi merampas sarang burung, bagi mengelakkan populasi burung yang ada bersarang di bangunan berdekatan, kecuali mengenakan kompaun dan merampas peralatan berkaitan.

Perkembangan ini dilihat indikasi positif dalam cara penguatkuasaan dilakukan namun ia bukan lesen untuk semua pihak terus membina premis burung tanpa kelulusan sah.

Apa yang pasti, hasrat kerajaan untuk mempunyai 100,000 ladang burung walit dengan pengeluaran 500 tan sarang burung setahun bernilai RM5 bilion menjelang 2020 tidak akan menjadi kenyataan selagi isu perlesenan tidak diselesaikan dengan segera.

Kerjasama semua pihak termasuk agensi berkaitan, kerajaan negeri dan pedagang sarang burung juga perlu untuk menjayakannya, sekiranya negara mahu menjadi pengeluar utama sarang burung walit setanding dengan Indonesia dan Thailand, negara pengeluar utama. - Utusan

Jadikan semangat Tahun Harimau asas pupuk perpaduan nasional: Najib


KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, yang menyertai jutaan rakyat Malaysia memeriahkan sambutan Tahun Baru

Cina hari ini, mahu semangat Tahun Harimau dijadikan asas dalam meneruskan usaha memupuk perpaduan nasional dan memajukan negara.

Beliau berkata demikian sebelum meninggalkan majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina MCA di Wisma MCA di sini.

Najib berkata, tahun ini adalah Tahun Harimau mengikut kalendar masyarakat Cina dan haiwan itu adalah simbol kepada

ciri-ciri seperti keberanian yang boleh dianggap sebagai antara cerminan imej Malaysia.

"Saya berharap harimau sebagai simbol ciri-ciri seperti keberanian, seperti kesungguhan...(ciri-ciri ini) yang dianggap sebagai cerminan pada imej Malaysia juga.

"Jadi semangat 1Malaysian Tiger ini akan jadi asas untuk kita meneruskan usaha memupuk perpaduan nasional dan untuk terus memajukan negara Malaysia," katanya.

Ia adalah sambutan rumah terbuka Tahun Baru Cina yang pertama bagi Najib sebagai Perdana Menteri selepas menjawat jawatan itu pada 3 April tahun lalu. - Berita Harian

Ganjaran pengetua cemerlang

Oleh Abdul Halim Yusoff dan Suraya Roslan 
bminggu@bharian.com.my

MUHYIDDIN menyampaikan sijil penghargaan kepada murid Orang Kurang Upaya cemerlang UPSR, Siti Nurfarah Hanim Azman yang didukung bapanya, Azman Mohamad sambil diperhatikan Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said (kiri) dan Ahli Dewan Undangan Negeri Jerteh, Datuk Seri Idris Jusoh di Besut, Terengganu, semalam.
Pencapaian sekolah jadi kayu pengukur prestasi

KUALA TERENGGANU: Guru besar dan pengetua yang berjaya melonjakkan kecemerlangan sekolah berasaskan akademik, kokurikulum dan sukan akan diberikan ganjaran dan insentif, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata, penilaian prestasi mula dilakukan tahun ini dengan setiap pencapaian sekolah jadi pengukur prestasi guru besar atau pengetua.

"Imbuhan turut dirasai guru dan ini memberikan galakan kepada pengetua, guru besar dan guru berusaha lebih keras meningkatkan prestasi sekolah," katanya.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata demikian ketika berucap pada majlis penyampaian hadiah kecemerlangan pelajar Yayasan Terengganu Ke-31 dan program Juara Rakyat peringkat Parlimen Kuala Terengganu di sini, semalam.

Bagaimanapun, beliau tidak memperjelaskan ganjaran atau insentif berkenaan.
Beliau memuji kerajaan Terengganu kerana memberi komitmen besar bidang pendidikan dengan mengiktiraf negeri itu sebagai peneraju bidang pelajaran.

"Ini dapat dilihat melalui peruntukan besar kepada pendidikan, selain memberi bantuan kepada pelajar memperoleh buku elektronik dan imbuhan kecemerlangan," katanya.

Beliau berkata, komitmen itu menjadikan Terengganu negeri yang mencatat keputusan terbaik dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) sembilan tahun berturut-turut.

Katanya, negeri itu berjaya melahirkan ramai pelajar cemerlang peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM).

Muhyiddin berkata, walaupun tiada sekolah di Terengganu yang disenaraikan antara 20 Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) baru-baru ini, ia tidak bermakna kerajaan meminggirkan negeri itu kerana masih kekurangan dalam satu dua perkara.

"Dengan usaha semua pihak saya pasti, banyak sekolah di negeri ini tersenarai pada masa akan datang," katanya.

Beliau turut menyampaikan sijil kepada 106 sekolah cemerlang di Kuala Terengganu dan sumbangan RM100,000 daripada Jabatan Perdana Menteri kepada Persatuan Pengusaha Keropok Losong. - Berita Harian

Kurikulum baru BI diperkenal 2011

Kurikulum baru BI diperkenal 2011


MUHYIDDIN Yassin bersama pelajar yang menghidap penyakit kerapuhan tulang, 
Siti Nurfarah Hanim Azman, 13, yang didukung bapanya, Azman Mohamad selepas 
menyampaikan anugerah kecemerlangan UPSR dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 
sempena Program Juara Rakyat di Dewan Majlis Daerah Besut, Terengganu, semalam.


BESUT 13 Feb. - Kementerian Pelajaran akan memperkenalkan kurikulum baru Bahasa Inggeris dalam usaha memantap dan memperkasakan pembelajaran dan pengajaran bahasa itu di semua sekolah seluruh negara mulai tahun depan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin berkata, pihaknya telah menyiapkan kurikulum baru itu dengan mengambil kira pelbagai aspek termasuk dari segi penggunaan Bahasa Inggeris British bagi memastikan impian menjadi suatu realiti.

Katanya, langkah itu sejajar dengan dasar Kementerian Pelajaran yang mahu memastikan semua pelajar di negara ini mampu menguasai sekurang-kurangnya dua bahasa selain Bahasa Melayu.

'' Kurikulum baru itu amat menarik dan memenuhi cita rasa pelajar apabila diperkenalkan bagi membolehkan mereka mampu berkomunikasi dan menggunakan bahasa antarabangsa itu secara meluas.

''Ia akan diguna pakai tahun depan untuk murid tahun satu dengan konsep yang digunakan lebih kepada pembelajaran secara interaktif (fun learning) seperti penggunaan seni bahasa (Language Arts), tata bahasa, penggunaan sebutan dan pertuturan secara betul," katanya.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran menyatakan demikian selepas merasmikan Program Juara Rakyat Bahagian Besut di Dewan Majlis Daerah Gong Kemuntong,Jerteh dekat sini, hari ini.

Hadir sama Menteri Besar Datuk Ahmad Said, Pengerusi Mara Datuk Seri Idris Jusoh, wakil rakyat dan pemimpin pelbagai peringkat.

Dalam majlis itu Muhyiddin meluluskan peruntukan sebanyak RM200,000 kepada Sekolah Menengah Imtiaz dan Sekolah Kebangsaan Tengku Mahmud bagi membolehkan sekolah itu menjadi peneraju dalam mencipta kejayaan dalam pelajaran.

Mengulas lanjut Muhyiddin berkata, sejajar dengan usaha itu, Kementerian Pelajaran juga akan mengambil 365 guru pakar Bahasa Inggeris dari luar negara bagi membolehkan mereka mengajar dan mendidik guru Bahasa Inggeris sedia ada di negara ini.

Beliau berkata, langkah itu adalah ke arah memastikan proses pengajaran bahasa antarabangsa tersebut berjalan lancar.

Katanya, penempatan mereka dibuat secara kontrak bagi membolehkan usaha secara terancang dapat dilakukan.

''Selain penempatan guru pakar, guru sedia ada di negara ini juga akan dilatih dengan pelbagai insentif dan galakan. Melalui tindakan demikian ia bakal menjadi suatu rangsangan untuk melakukan sesuatu ke arah yang lebih baik," katanya. - Utusan

Tiga jeti baru pendaratan ikan di Jerlun

Saturday, February 13, 2010

JERLUN 12 Feb. - Lebih 300 nelayan di kawasan Parlimen Jerlun bakal mendapat manfaat daripada pembinaan tiga jeti pendaratan ikan termasuk sebuah yang bertaraf kompleks pendaratan mini.

Ahli Parlimennya, Datuk Mukhriz Mahathir berkata, sebuah daripada jeti tersebut yang terletak di sini telah siap dibina manakala sebuah lagi jeti di Kuala Kerpan sudah diluluskan pembinaannya.

Katanya, kompleks pendaratan ikan yang bertaraf mini itu pula masih dalam pembinaan di Kuala Sanglang.

''Kompleks mini itu turut dilengkapi pejabat, tempat penyimpanan dan kemudahan untuk industri kecil dan sederhana.

''Kesemua projek itu yang menelan belanja lebih RM3 juta bertujuan memberikan kemudahan yang lebih baik kepada para nelayan di dalam kawasan Parlimen Jerlun,'' katanya.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan elaun sara hidup kepada 280 nelayan dalam kawasan Parlimen Jerlun di sini semalam.

Beliau berharap pembinaan kemudahan itu akan menaikkan semangat para nelayan untuk meningkatkan produktiviti masing-masing.

"Ia juga menggambarkan usaha bersungguh-sungguh oleh kerajaan bagi membela nasib para nelayan di negara ini yang telah memberi sumbangan besar kepada ekonomi negara," katanya. - Utusan

Kerajaan akan terus sokong pertumbuhan perniagaan - PM

KUALA LUMPUR 12 Feb. - Kerajaan akan terus menyokong pertumbuhan perniagaan dalam negara tanpa mengetepikan keperluan rakyat yang memerlukan walaupun pada saat sukar, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata, sehubungan itu beberapa perubahan yang sukar akan dilakukan secara teliti bagi menjamin kestabilan negara tidak terjejas.

"Sebagai contoh dalam isu subsidi atau memperluaskan asas percukaian, kita perlu mengambil kira sama ada mahu menangguhkan ke satu masa lain atau untuk (ditanggung) generasi akan datang.

"Jadi kita perlu bertindak sekarang secara muktamad dan teguh untuk mempersiapkan kejayaan negara," katanya.

Perdana Menteri berucap pada Majlis Makan Malam Tahunan Dewan Perniagaan Dan Perindustrian Kebangsaan Malaysia (NCCIM) di sini malam ini.

Hadir sama isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed dan Presiden NCCIM, Syed Ali Alattas.

Sementara itu, Najib berkata, sewaktu kerajaan menguruskan hubungan ekonomi negara di peringkat antarabangsa, NCCIM dan organisasi perdagangan perlu turut memainkan peranan mereka.

Beliau berkata, antaranya adalah membantu memberi kesedaran dan kefahaman kepada komuniti perdagangan dan masyarakat berhubung peluang dan cabaran di peringkat global.

Katanya, Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) umpamanya telah mengambil kira perkara itu malah pertumbuhannya diasaskan oleh dorongan sektor swasta.

"Saya memberi penekanan kepada komuniti perniagaan supaya memahami implikasi ekonomi serantau yang bersepadu dan memberi perhatian serius kepadanya.

"Ia merupakan perubahan yang perlu dilakukan bagi membolehkan kita kekal bersaing dalam landskap ekonomi semasa," katanya. - Utusan

Pelan Induk PKS akan dirangka

PUTRAJAYA 12 Feb. – Satu pelan induk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bagi tempoh 2011 hingga 2020 akan dirangka bagi menyepadukan peranan sektor itu dalam Model Ekonomi Baru (MEB) yang akan dilancar tidak lama lagi.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, pelan induk itu akan menjurus kepada mewujudkan satu ekosistem yang boleh membantu kemajuan PKS secara menyeluruh.

‘‘Ia akan melihat kepada segala keperluan PKS dari segi kewangan, pembinaan kapasiti, sokongan logistik dan keperluan lain dalam sektor itu.

‘‘Ini bagi membolehkan sesebuah syarikat kecil berkembang menjadi syarikat yang berjaya di peringkat domestik dapat melangkau ke peringkat serantau dan global,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pembangunan Perusahaan Kecil dan Sederhana Kebangsaan Ke-10 di sini hari ini.

Hadir sama ialah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed; Menteri Sumber Manusia, Datuk S. Subramaniam dan Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz.

Menurut Perdana Menteri, pertumbuhan tahunan PKS di negara ini berjaya melangkau lebih tinggi berbanding Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) iaitu 9.2 peratus.

‘‘Majlis ini juga mengambil kira bahawa dari segi sumbangan PKS kepada KDNK kira-kira 32 peratus dengan pembangunan keseluruhannya sebanyak 99.2 peratus,” kata beliau.

Beliau yang juga Menteri Kewangan berkata, sektor perkhidmatan merupakan segmen paling maju dalam PKS selain pertanian dan pembuatan yang turut akan diberikan perhatian dalam pelan induk berkenaan.

Najib berkata, kerajaan juga akan melihat semula soal kemudahan pinjaman yang diperlukan oleh usahawan kecil dan sederhana.

‘‘Salah satunya ialah kemudahan khidmat nasihat yang disediakan oleh Bank Negara kepada mereka yang sukar mendapat pembiayaan.

‘‘Jadi saya sarankan syarikat PKS yang tidak mendapat pinjaman agar menggunakan khidmat kaunseling kerana ini membolehkan mereka berhubung dengan bank untuk dipertimbangkan kemudahan dana,” katanya.

Sementara itu Najib berkata, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga akan mengkaji tentang keperluan dana kepada PKS.

‘‘Kita akan umumkan bila sampai masanya nanti,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai pelan induk berkenaan, Najib berkata, ia turut merangkumi soal bantuan eskport selain akan mengkaji semula definisi PKS.

Beliau berkata, kerajaan juga akan memberikan fokus kepada konsep pertumbuhan dalam PKS yang menekankan inovasi dan teknologi baru.

‘‘Kita juga setuju supaya dalam sistem pendidikan terutama di peringkat pengajian tinggi seperti politeknik dapat diwujudkan latihan keusahawanan termasuk pengurusan PKS.

‘‘Ini amat penting kerana kalau kita tidak mempunyai kemampuan uruskan perusahaan kecil walaupun mendapat dana, perusahaan kita tidak mungkin berjaya,” katanya.

Terdahulu, majlis itu meluluskan tambahan peruntukan sebanyak RM10 juta kepada Pembangunan Sumber Manusia Bhd. (PSMB) bagi menyelaras latihan dan pembangunan modal insan PKS. - Utusan

Najib harap UiTM sedia 5,000 tempat untuk pelajar miskin

Friday, February 12, 2010

SHAH ALAM: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berharap Universiti Teknologi Mara (UiTM) akan menyediakan sekurang-kurangnya 5,000 tempat kepada pelajar miskin dan anak yatim setiap tahun bagi melanjutkan pelajaran di institusi pengajian tinggi itu.

"Dengan ini, dalam empat tahun, 20,000 pelajar miskin, anak yatim, anak pekebun kecil serta anak nelayan mendapat peluang untuk meneruskan pengajian mereka," katanya semasa berucap di Majlis Pelancaran Fasa 1 Kampus UiTM Puncak Alam di sini.

Beliau berkata, peningkatan peluang bagi mereka yang kurang bernasib baik untuk melanjutkan pengajian di peringkat yang lebih tinggi dapat menghasilkan satu masyarakat yang seimbang.

Najib berkata, UiTM dapat memainkan peranan itu dengan membuka peluang yang lebih luas tanpa mengira kedudukan sosio ekonomi bagi mencapai matlamat yang amat diharapkan dalam negara ini.

Beliau berkata, di bawah konsep 1Malaysia, usaha perlu diteruskan bagi memastikan perseimbangan yang adil dan saksama supaya tidak ada jurang etnik atau kaum yang tertinggal dan tercicir.

Najib berkata, Uitm adalah salah satu wahana yang membela ketidakadilan sejarah yang menimpa orang Melayu dan Bumiputera setelah terpinggir dari arus pembangunan perdana lebih 400 tahun.

"Inilah amanah yang perlu dijunjung pada setiap masa bagi setiap peringkat di dalam kepimpinan UiTM dan inilah satu ikrar kerana UiTM bukan semata-mata untuk menghasilkan graduan tetapi untuk meletakkan orang Melayu dan Bumiputera setaraf dengan kaum-kaum lain," katanya.

Sebagai kampus UiTM yang baru, Najib berharap Kampus Puncak Alam yang memang amat indah dengan ciri moden akan dapat membentuk graduan yang bukan sahaja cemerlang daripada segi akademik tetapi memiliki sikap dan sistem nilai yang murni dan positif untuk maju dalam keadaan persekitaran yang penuh saingan.

Beliau berkata, dengan wujudnya Fasa 1 kampus ini akan menyuntik semangat UiTM untuk terus membangunkan kurikulum, kemampuan tenaga pengajarnya dan aktiviti ko-kurikulum bagi menghasilkan pelajar-graduan yang berkualiti, dapat bersaing dan boleh dibanggakan untuk membawa obor perjuangan negara ke tahap lebih tinggi.

Najib berkata, sebenarnya UiTM telah dapat memainkan peranannya sebagai pendorong semangat kepada penuntut Melayu dan Bumiputera untuk menjadi insan yang terpelajar dan mulia. - Berita Harian

Rakyat miskin disaran manfaat program PPR

PM mahu golongan susah mampu miliki rumah sendiri

KUALA LUMPUR: Rakyat berpendapatan rendah disaran memanfaatkan sepenuhnya Program Perumahan Rakyat (PPR) bagi membeli rumah selaras dasar kerajaan meningkatkan kadar pemilikan rumah di kalangan golongan miskin.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, berkata kadar sewa serendah RM124 sebulan bagi seunit rumah PPR harus dijadikan iktibar untuk berusaha ke arah membeli unit rumah diperuntukkan itu.

"Kita melengkapkan setiap kawasan perumahan PPR dengan segala keperluan yang memadai, termasuk dewan orang ramai, surau, tadika dan kedai bagi memastikan semua penduduk menikmati mutu kehidupan terbaik.

"Pada mulanya, sewa dulu. Bila sudah sewa dalam tempoh tertentu, kita tawarkan untuk jualan.

Bagi PPR (Kepong), bulan April nanti boleh masuk, siap sekali dengan sijil layak menduduki (CFO)," katanya selepas lawatan kerja ke PPR pekan Kepong, di sini, semalam.
Antara menteri mengiringi beliau ialah Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Kong Cho Ha serta Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.

PPR Kepong merangkumi 948 unit rumah yang terbahagi kepada tiga blok, masing-masing 18 tingkat. Projek RM51 juta itu dibina pada 5 Julai 2003 dan menerima CFO pada 3 Februari lalu.

Kong berkata, 312 penduduk setinggan di kawasan setempat akan diberi keutamaan, manakala beberapa penduduk setinggan berdekatan turut dikenal pasti untuk ditempatkan di situ.

"Kita masih ada beberapa kelompok setinggan di sekitar Lembah Klang yang mahu ditempatkan semula menerusi program PPR ini dan berharap mendapat kerjasama mereka," katanya.
Sementara itu, Raja Nong Chik menggesa penduduk setinggan yang diperuntukkan rumah berpindah segera kerana masih ramai yang menunggu peluang untuk berpindah.

"Masalahnya, bila kita nak bagi rumah, mereka minta tetapi tak mahu pindah. Ini menyebabkan rumah berkenaan tinggal kosong. Bila rumah kosong, ia cepat rosak menyebabkan kerajaan terpaksa menanggung kos tambahan.

"Mereka yang masih dalam senarai menunggu Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) ada 20,000 orang. Jadi, saya minta setinggan yang patut berpindah, buat secepat mungkin sebab dalam masa terdekat mereka akan dapat membeli rumah," katanya.

Terdahulu, Najib melawat kawasan perniagaan Jalan Petaling bagi meninjau perkembangan terkini kawasan yang menjadi tumpuan utama pelancong asing di ibu negara. Perdana Menteri yang berbaju batik dan berseluar gelap tiba jam 4.45 petang disambut meriah dengan persembahan tarian singa dan naga.

Lebih 500 orang menyambut ketibaan Perdana Menteri, sekali gus menyebabkan berlaku kesesakan di laluan masuk Jalan Petaling. Turut sama Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat; Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon; Menteri Pelancongan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Ketua Umno Bukit Bintang, Zainal Abidin Mohd Rafique.

Najib meluangkan masa 45 minit beramah mesra dengan peniaga dan menemui Presiden Persatuan Penjaja Jalan Petaling, Datuk Ang Say Tee. Ia adalah lawatan kedua kedua Perdana Menteri ke Jalan Petaling selepas lawatan pertama pada 4 April 2009. - Berita Harian

Malaysia pembekal produk halal utama dalam lima tahun

KUALA LUMPUR 11 Feb. - Malaysia mampu menjadi antara peneraju pembekal produk halal untuk memenuhi keperluan 1.5 bilion penduduk Islam di seluruh dunia dalam tempoh lima tahun ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop berkata, kemampuan itu boleh dicapai menerusi Program Halalan Toyyiban dan hab halal yang akan dilaksanakan sepanjang Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10).

Menurutnya, langkah itu mampu dilaksanakan berikutan prasarana ekonomi yang telah disediakan serta bantuan kerajaan ke arah merealisasikan matlamat tersebut.

Nilai pasaran industri makanan halal sedunia dianggarkan mencecah RM2 trilion setahun dan RM45 bilion untuk pasaran negara ini.

"Dengan komitmen dan ketekunan tinggi, saya yakin hasil positif akan diperoleh dalam bidang perniagaan produk halal di kalangan umat Islam termasuk di peringkat global dalam tempoh 2011 hingga 2015," katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Forum Konsultatif Kebangsaan Standard Halalan Toyyiban di sini hari ini.

Turut hadir Pengerusi Ahli Majlis Penasihat Yayasan Ekonomi Sejagat (YES), Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen; Pengerusi Lembaga Pengarah YES, Datuk Seri Mohd. Yussof Latiff dan Ketua Pegawai Eksekutif Halal Industry Development Corporation Sdn. Bhd. (HDC), Datuk Seri Jamil Bidin.

"Jika peranan sistem perbankan Islam Malaysia hari ini berupaya menarik minat negara-negara bukan Islam, mengapa tidak kita turut menjadi peneraju pembekal produk halal untuk dunia di zaman ini," katanya.

Sebelum itu, Nor Mohamed dalam ucapannya berkata, YES bersama organisasi lain telah berusaha mewujudkan standard dalam program Halalan Toyyiban bagi meningkatkan nilai tambah produk halal dan tidak membabitkan kos tinggi.

Katanya, dengan adanya standard itu setiap produk halal yang dihasilkan dijamin kesuciannya sepanjang rantaian bekalan walaupun melalui proses pengangkutan, penggudangan, pembungkusan dan peruncitan.

Beliau juga berkata, program itu adalah inisiatif untuk memantapkan sistem pensijilan halal MS1500:2009 yang merupakan standard pertama diwujudkan di dunia.

Menurutnya, selain YES, usaha itu turut dipelopori oleh Standards Malaysia, Unit Perancangan Ekonomi (EPU), Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).persembahan bagi menembusi pasaran global. - Utusan

Rujukan tunggal urus daftar niaga

PUTRAJAYA 11 Feb. – Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melancarkan inisiatif Nombor Identiti Korporat Malaysia (MyCoID) yang menjadi satu nombor rujukan tunggal untuk kegunaan pelbagai urusan pendaftaran perniagaan dan urusan dengan agensi kerajaan berkaitan.

Perdana Menteri berkata, ia merupakan satu titik permulaan ke arah merevolusikan kaedah pendaftaran melibatkan antara agensi kerajaan pada skala lebih baik.


Menurutnya, ia juga akan memudahkan rakyat dan pada masa sama meningkatkan keberkesanan urusan dengan kerajaan tanpa menambah sebarang elemen-elemen kerumitan.

“Dalam fasa pertama, MyCoID akan memperkenalkan penggunaan satu nombor rujukan untuk kegunaan di pelbagai agensi.

“Melalui fasa kedua pula, ia akan diperluaskan dan memaksimumkan potensi pemakaian MyCoID menerusi pembangunan sistem yang akan membolehkan (perkongsian) pangkalan data dan maklumat secara automatik.

“Ini bermakna pemilik syarikat baru tidak lagi perlu pergi ke pelbagai agensi untuk tujuan pendaftaran kerana proses tersebut boleh berlaku serentak dengan hanya satu proses pendaftaran di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap melancarkan MyCoID anjuran Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) di sini, hari ini.

Turut hadir Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

KPDNKK melalui SSM membangunkan konsep MyCoID dengan kerjasama pelbagai agensi kerajaan dan swasta iaitu Pasukan Petugas Khas Pemudahcara Perniagaan , Kementerian Kewangan, Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pergurusan, Lembaga Hasil Dalam Negeri, Pertubuhan Keselamatan Sosial, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Perbadanan Sumber Manusia Berhad dan SME Corp.

Najib berkata, menerusi MyCoID, rakyat dan warga korporat kini tidak lagi dibebankan dengan beberapa nombor rujukan berlainan apabila berurusan dengan pelbagai agensi.

Menurutnya, urusan pendaftaran dan rujukan di agensi-agensi terbabit akan menggunakan satu nombor sahaja yang dikeluarkan oleh SSM bertujuan mempermudahkan amalan perniagaan di negara ini.

“Pada hari ini, kita boleh berbangga dengan satu inisiatif yang telah membuktikan bahawa budaya kreatif, inovasi dan pelaksanaan yang pantas masih subur di kalangan jabatan kerajaan.

“Ini membuktikan tanggapan bahawa jentera kerajaan perlahan di dalam pelaksanaan adalah tidak tepat kerana bila ada kemahuan di situ ada jalan,” katanya.

Sehubungan itu, beliau amat yakin idea inovatif MyCoID bukan hanya memudahkan rakyat berkecimpung dalam perniagaan tetapi juga membantu mempertingkatkan aktiviti urus niaga domestik.
“Pencapaian ini merupakan satu bentuk tindakan menongkah arus yang wajar dicontohi,” katanya. - Utusan

 
 
Copyright © 1MALAYSIA Berjaya