Program Tunas Mekar Lahirkan Usahawan Jutawan

Wednesday, December 29, 2010

Program Tunas Mekar yang diperkenalkan sejak 2005 berjaya melahirkan siswazah usahawan yang mampu menjana pendapatan lebih RM1.2 juta setahun.
 
Pengarah Institut Tunas Mekar Tun Abdullah Badawi Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof. Madya, Sodri Ariffin berkata, salah seorang siswazah terlibat kini berjaya mengusahakan restoran dan katering di Terengganu.

"Dia memulakan perniagaan tersebut sejak tiga tahun lalu selepas berjaya menamatkan kursus Program Tunas Mekar.

''Malah pada tiga bulan pertama memulakan perniagaan tersebut, dia berjaya meraih pendapatan bersih sebanyak RM300,000," katanya.

Beliau berkata, siswazah Diploma Tekstil UiTM itu adalah antara mereka yang mengikuti program berkenaan dan berjaya membuka perniagaan dalam bidang yang diminati.

"Selain siswazah tersebut kita juga berjaya melahirkan kira-kira 14 graduan usahawan yang berpendapatan lebih RM10,000 sebulan malah mereka yang mengusahakan restoran ataupun kedai runcit kini mampu membuka lebih dua cawangan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada para pemberita pada Majlis Penutupan dan Penyampaian Sijil Tunas Mekar Perlis yang dihadiri oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Mata Ayer, Khairi Hassan dan Timbalan Naib Canselor, Jaringan Industri dan Masyarakat UiTM, Prof. Dr. Mohamad Kamal Harun, di sini, hari ini.

Program Tunas Mekar diilhamkan oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi dan diselaraskan oleh Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri dengan kerjasama Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Menurut Sodri, siri pertama dilaksanakan pada 2005 dan sehingga kini seramai 500 siswazah telah mengikuti program tersebut manakala 300 daripadanya telah berjaya mengusahakan perniagaan sendiri.

Beliau berkata, program itu terbuka kepada semua siswazah yang berminat dalam bidang keusahawanan dengan menjalani tempoh kursus selama setahun bersama pihak pengusaha.

"Sepanjang tempoh tersebut, para siswazah dibayar elaun sebanyak RM800 sebulan dan belajar selok-belok mengusahakan perniagaan yang diminati," ujarnya.

Sodri berkata, sejak program itu diperkenalkan, jumlah siswazah lelaki yang menyertainya melebihi 60 peratus namun trend itu kini berubah apabila penyertaan siswazah wanita kini menyamai bilangan lelaki.

"Kebanyakan golongan wanita berminat untuk mengusahakan perniagaan bakeri, salon dan spa serta restoran," katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, Program Tunas Mekar di Perlis merupakan yang pertama kali diadakan melalui siri kedua dengan 18 siswazah berjaya menamatkan program itu. - UTUSAN

3 comments:

LaH said...

salam nk tyer mcmmaner nk sertai programnie kalu dh jdik x student uitm.....brminat la... n taw x mcmmane nk sewa gerai kecik2 dlm uitm...?

IBU RISKA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Saya ibu EVA FIORENTINA APRILA dari palembang mengucap syukur kepada allah,karna melalui bantuan dari aki abdul jamal yg sebesar 20m kini saya sudah bisa menjalankan usaha saya lagi. Puji syukur saya panjatkan kepada Allah yang telah mempertemukan saya dengan Aki Abdul Jamal dan melalui bantun pesugihan putih beliau yang sebar 5M inilah yang saya gunakan untuk membuka usaha selama ini,makanya saya sengaja memposting pesang sinkat ini biar semua orang tau kalau Aki Abdul Jamal bisa membantuh kita mengenai masalah ekonomi dengan bantuan pesugihan putihnya yang tampa tumbal karna saya juga tampa sengaja menemukan postingan orang diinternet jadi saya lansun menhubungi beliau dan dengan senang hati beliau mau membantuh saya,,jadi bagi teman teman yang mempunyai keluhan jangan anda ragu untuk menghubungi beliau di no Wa 085-254-384-488 rasa senang ini tidak bisa diunkapkan dengan kata kata makanya saya menulis pesan ini biar
Semua orang tau,ini sebuah kisa nyata dari saya dan tidak ada rekayasa sedikit pun yang saya tulis ini,sekali lagi terimah kasih banyak ya Aki dan insya allah suatu hari nanti saya akan berkunjun ke kediaman Aki untuk silaturahmi.Wassalam dari saya ibu Sartika dan untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Aki disini PESUGIHAN UANG GAIB NYATA

Post a Comment

 
 
Copyright © 1MALAYSIA Berjaya