Three-year passports better, say tour firms

Tuesday, September 15, 2009

JOHOR BARU: Tour operators here welcome the introduction of the two-year passport but feel that a validity period of three years would be better.

Malaysia Association of Travel and Tour Agencies chairman (Johor chapter) Kenny Ngi said for a two-year passport, the official validity is only 18 months.

"This is based on the condition set for passport holders to ensure their documents are valid for at least six months before they are allowed to go overseas.

"However, 18 months is too short. If passport holders have to visit the Immigration Department to renew their passports every 18 months, it will be time and energy-consuming.

"It will be nice if the ministry could consider a three-year passport for between RM120 and RM150."

Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein, in announcing the introduction of the two-year passport, said the move was prompted by feedback from the people, especially the infrequent travellers.

The passport, costing RM100, will be available from Oct 1. The standard 32-page passport costs RM300 and the 64-page version costs RM600. Both are good for five years.

East Coast Adventure Travel and Tour Sdn Bhd managing director Liza Alip said the government should also consider the needs of frequent travellers.

Instead of reducing the validity period and price as is the case with the alternative passport, she suggested that the fees for the standard five-year passport be lowered. - NST

36,000 dapat buku teks percuma

Oleh Faiza Zainudin
bhnews@bharian.com.my

KUALA LUMPUR: Seramai 36,000 murid Sekolah Rendah Agama (SRA) di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya bakal menerima bekalan buku teks percuma bernilai RM2.3 juta bagi sesi persekolahan, tahun depan.

Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Datuk Che Mat Che Ali, berkata murid dari Tahun Satu hingga Enam itu akan menerima lima dari sembilan buku teks setiap seorang yang sebelum ini dibeli dengan harga RM8 bagi setiap subjek.

Bagaimanapun, beliau tidak menyatakan subjek buku yang akan diberi secara percuma itu, cuma menyatakan murid terbabit mempelajari subjek antaranya tajwid, Jawi, Arab, hadis, akhlak, akidah dan al-Quran.

“Buat permulaan pada tahun depan, Jawi akan memberi lima buku teks setiap seorang secara percuma tanpa mengira pendapatan keluarga atau adik-beradik sama ada mereka bersekolah di SRA yang sama.

“Pada 2011, kami akan cuba memberi bantuan semua buku teks secara percuma membabitkan sembilan subjek, namun ia bergantung kepada kedudukan kewangan dan peruntukan kerajaan,” katanya pada sidang media selepas merasmikan majlis khatam al-Quran SRA dan kelas al-Quran Fardu Ain (Kafa) anjuran jabatan itu di sini, semalam.

Majlis kali kedua dianjurkan itu disertai seramai 4,000 murid SRA dan Kafa Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Che Mat yang juga Setiausaha Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan berkata, pihaknya juga akan menerbitkan buku teks sendiri bagi kegunaan murid SRA pada tahun depan.

Katanya, penerbitan itu selaras dengan evolusi pembangunan pendidikan Islam di tiga wilayah berkenaan yang berlaku dengan pantas.

“Serentak dengan itu, kurikulum di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur akan diselaraskan dengan Wilayah Persekutuan Labuan dan Putrajaya pada 2010,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Che Mat berkata kerajaan tidak bercadang untuk mengadakan kubur bertingkat bagi mengatasi masalah kesesakan tanah perkuburan di ibu kota kerana tanah perkuburan sedia ada mencukupi sehingga Mei 2061.

Katanya, Tanah Perkuburan Islam berhampiran Lebuh Raya Karak, dekat sini mampu menampung kira-kira 80,000 jenazah manakala 37 tanah perkuburan di sekitar bandar raya penuh dengan kepadatan 95 peratus.

“Pihak kami juga menyediakan kemudahan dua kereta jenazah mewah secara percuma kepada mereka yang dikebumikan di luar Kuala Lumpur, ” katanya. - Berita Harian

Tahfiz ubah masa depan pelajar miskin


PELAJAR tahfiz di Masjid Bandar Kota Kinabalu membasuh dan menjemur pakaian sendiri.

KOTA KINABALU 14 Sept. - Penubuhan Pusat Pengajian Tahfiz al-Quran As-Syafibiyah (PPTQAS) di sini memberi nafas baru dan sinaran masa depan kepada pelajar miskin dan mereka yang kurang berpotensi dalam pendidikan formal.

Seorang pelajar, Abdul Basir Ismail, 18, berkata, pusat tersebut telah banyak mengubahnya menjadi insan yang berguna dan taat kepada agama.

"Semasa mula datang di sini dulu perangai saya agak teruk tetapi sekarang saya rasa ada perubahan.

"Kini saya nampak masa depan dan matlamat hidup saya malah selepas habis belajar di sini ustaz bercadang menghantar saya ke Indonesia untuk sambung belajar," katanya yang berasal dari Pulau Banggi, Kudat.

Menurut anak bongsu dari tujuh beradik ini, dia dihantar oleh bapa saudaranya ke pusat itu selepas tamat tahun enam kerana tidak mahu membebankan ibunya selepas kematian bapanya.

Katanya, walaupun hanya diberi duit belanja antara RM20 dan RM50 sebulan dia tetap bersyukur dapat meneruskan pelajaran di situ.

Seorang lagi pelajar, Abdul Rahman Mohd. Yassin, 11, berkata, dia tidak bersekolah kerana keluarga tidak mampu menampung kos persekolahan.

"Alhamdulillah pak cik saya menanggung perbelanjaan saya di sini," katanya yang berasal dari Tawau.

Seorang lagi pelajar, Sulaiman Jamdani, 8, berkata, dia baru memasuki pusat itu pada Mei lalu selepas berhenti sekolah kerana keluarga tidak mampu menampung pembiayaan.

"Saya amat seronok belajar di sini kerana abang saya juga turut sama belajar di sini," kata anak bongsu dari enam adik beradik ini.

Seorang lagi pelajar, Mohd. Ayaz Suhude, 17, dari kampung Bahagia, Sandakan berkata, dia meneruskan pembelajaran di sini kerana minatnya terhadap pelajaran agama.

"Sebenarnya saya minat belajar di sekolah tetapi lebih suka belajar agama," katanya yang hanya bersekolah sehingga tingkatan tiga sebelum dihantar ke pusat ini pada 2007.

Bagi saudara baru, Khairullah Totoh, 16, dia berazam mendalami ajaran Islam dan mempelajari al-Quran di sini.

"Saya mula belajar di sini pada Jun lalu selepas dibawa oleh seorang pendakwah," katanya yang berasal dari Kampung Paitan, Sugud.

Beliau berharap suatu hari nanti adik-adiknya juga akan dapat dibawa belajar agama di pusat tahfiz tersebut. - Utusan

Masjid Bandar, pusat tahfiz


Rajali Hamzah Asmat (kanan) memberi bimbingan kepada pelajar tahfiz menguasai dan menghafaz al-Quran di Masjid Bandar, Kota Kinabalu. - utusan/Ghazali Basri

KOTA KINABALU 14 Sept. - Sebut sahaja nama Masjid Bandar atau SDA, pasti rata-rata umat Islam di negeri ini mengingatinya sebagai sebuah gereja yang telah ditukar menjadi sebuah masjid.

Masjid yang berdiri megah itu kini menjadi lambang kepada keagungan dan kekuatan Islam di negeri di bawah bayu ini.

Ia kini menjadi tempat umat Islam di negeri ini beribadat khususnya menunaikan sembahyang fardu.

Namun, apa yang menariknya di masjid itu juga wujud sebuah pusat tahfiz yang dikenali sebagai Pusat Pengajian Tahfiz al-Quran As-Syafibiyah (PPTQAS).

PPTQAS yang sudah tiga tahun beroperasi di masjid berkenaan bukanlah sebuah pusat tahfiz terkenal yang telah melahirkan ramai penghafal al-Quran.

Bagaimanapun, pusat tahfiz yang diasaskan seorang pendakwah, Julniealam Amilussin itu mempunyai keistimewaan tersendiri yang mungkin tidak terdapat di pusat-pusat tahfiz al-Quran yang lain di negara ini.

Ini kerana ada kalangan pelajarnya merupakan kanak-kanak saudara baru Islam dan juga golongan yang dahulunya bergelar kanak-kanak jalanan.

Kewujudan pusat itu memberi sumbangan besar dalam mengubah kehidupan anak-anak Islam yang tidak berkemampuan dan terbiar menjadi individu yang boleh menjadi pemimpin dan mencorak masa depan umat dan negara.

Meskipun dalam keadaan kelengkapan dan kemudahan yang serba kekurangan, pusat itu menjadi harapan dan sinar baru kepada kanak-kanak miskin dan anak-anak yatim yang tidak mampu bersekolah.

Setiausaha PPTQAS, Rajali Hamzah Asmat, 33, berkata, pusat itu kini mempunyai seramai 29 pelajar yang kebanyakannya terdiri daripada golongan remaja dari keluarga miskin dan juga anak-anak yatim.

"Pusat ini sebenarnya mula ditubuhkan pada 2005 di Kepayan dekat sini sebelum dipindahkan ke Masjid Bandar ekoran pembinaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu pada 2007.

"Pusat yang diketuai Ustaz Julniealam ini telah didaftarkan di bawah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Sabah (Jaheins) dan turut dikendalikan oleh Pertubuhan Islam Seluruh Sabah (Usia)," katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini.

Menurutnya, pusat itu kini menyediakan pembelajaran asas al-Quran dan juga menghafaz al-Quran.

Jelasnya, pada masa ini terdapat dua tenaga pengajar yang bertugas di pusat itu termasuk seorang bekas pelajarnya.

"Pembelajaran di sini adalah secara sistematik dan teratur di mana terdapat jadual waktu yang telah ditetapkan untuk mereka belajar dari Isnin hingga Jumaat manakala hari Sabtu dan Ahad cuti," ujarnya.

Jelasnya, kos bagi menampung pembelajaran dan makan minum pelajar diperolehi melalui sumbangan dari Usia dan juga orang ramai.

Katanya, setakat ini tiada peruntukan tetap diberikan kepada pusat itu oleh kerajaan sebaliknya pihaknya menerima bantuan wang ringgit dan bekalan makanan melalui derma orang ramai.

"Meskipun yuran masuk sebanyak RM350 seorang dan yuran bulanan sebanyak RM100 dikenakan, namun kita tidak pernah memaksa ibu bapa membayar, cukup sekadar kemampuan mereka sahaja," ujarnya.

Jelasnya, pada masa ini pihaknya mengehadkan jumlah pelajar seramai 30 orang sahaja memandangkan ruang asrama yang sempit selain kekurangan tenaga pengajar.

Menurutnya, pihaknya merancang untuk memperbesarkan lagi pusat itu dengan menyediakan asrama yang sempurna kepada pelajar tahfiz.

"Baru-baru ini Julniealam telah meninjau tapak baru dekat sini dalam usaha menyediakan asrama dan pusat tahfiz yang lebih besar dan selesa. Bagaimanapun, pembinaannya bergantung kepada kemampuan kewangan kami," katanya..

Justeru katanya, sekiranya mana-mana pihak ingin menghulurkan bantuan untuk keperluan pelajar atau pun untuk pembinaan pusat tahfiz itu boleh menghubungi Usia di talian 088-240151 atau 088-250766. - Utusan

Kerepek ubi lada hitam Zohora jadi rebutan

JOHOR BAHRU 14 Sept. - Sejak awal puasa, Zohora Abd. Aziz, 48, sibuk memenuhi permintaan para pelanggannya yang semakin meningkat. Dia yang menjual pelbagai kerepek ubi memberitahu, antara yang mendapat permintaan tinggi adalah kerepek ubi lada hitam.

Katanya, kerepek tersebut adalah resipi yang diperoleh ketika mengikuti kursus anjuran Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).

"Di kalangan penggemar kerepek, ini adalah perasa baru dan sebab itu ia digemari. Untuk membuat kerepek ubi lada hitam, saya menyediakan rempah sendiri.

"Ubinya pula saya beli di Layang- Layang, Kluang. Saya beli kerepek kosong, kemudian barulah saya goreng dengan perencah yang dibuat itu," katanya.

Zohora yang ditemui di rumahnya di Kampung Plentong Baru, Masai di sini baru-baru ini berkata, dia akan menggoreng sebanyak 100 kilogram ubi pada setiap menggoreng.

Dia tidak menafikan kerepek ubi lada hitam lebih mahal berbanding kerepek ubi masin, kerepek ubi jagung, kerepek ubi pedas kering, kerepek bawang dan kerepek keromak.

"Saya dibantu oleh dua pekerja. Setiap tiga kali sehari, barulah saya menggoreng kerepek. Setakat ini kebanyakan pelanggan saya beli secara pukal dan kemudian mereka jual di tempat lain," katanya yang mempunyai kira-kira 20 pelanggan tetap.

Zohora yang memulakan perniagaan membekalkan kerepek sejak empat tahun lalu berkata, selain menjual secara pukal, dia turut menjual kepada orang perseorangan dengan harga antara RM32.50 hingga RM50 atau antara RM7 hingga RM11 sekilogram.

Bagaimanapun, permintaan tahun ini berkurangan berbanding tahun lalu yang berjaya dijual sehingga dua tan.

"Penjualan kerepek ini tidak terhad pada musim perayaan sahaja. Di luar musim pun saya buat tapi bergantung kepada permintaan.

"Sekarang ini saya sedang berusaha untuk memasarkan kerepek jenama Zohora Enterprise ke pasar raya pada masa akan datang," katanya penuh semangat. - Utusan

Golongan susah diberi peluang bekerja

BATU PAHAT 14 Sept. - Dalam mencari pembantu bagi menyiapkan tempahan biskut yang diterima, Alleeya Cookies lebih senang mengambil pembantu yang kurang berkemampuan sekali gus menjadi satu amal jariah.

Menurut pengusahanya, Ruhayah Asahari, 36, itu merupakan satu bentuk bantuan yang boleh diberikan kerana ada antara mereka yang benar-benar susah mendapatkan pekerjaan sambilan dan mereka perlu dibantu.

Antaranya Mohd. Asri Rauf dan abangnya Mohd. Amirul Rauf yang diberi peluang bekerja sambilan membantu menyusun kuih dalam bekas untuk mencari pendapatan sampingan bagi membuat persiapan hari raya kerana ayahnya terlantar akibat strok.

Mohd. Asri yang masih bersekolah di kelas Pendidikan Khas Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Sulaiman, Parit Sulong bekerja sambilan di Alleeya Cookies setiap hari bermula selepas pukul 9 malam.

Begitu juga dengan abangnya yang masih bersekolah di tingkatan lima di sekolah yang sama dan bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi.

Dua beradik itu bekerja sebagai pembakar biskut dan membantu memasukkan biskut ke dalam botol bagi memenuhi tempahan pelanggan yang diterima.

Tambah Ruhayah, mereka akan mula bekerja selepas solat isyak sehingga pukul 3 pagi, namun mereka tidak pernah ponteng sekolah.

Seorang lagi pembantu di Alleeya Cookies ialah Sabariah Ahmad, 41, pula seorang ibu empat anak berusia antara 7 hingga 20 tahun yang juga susah kerana tidak mempunyai pendapatan tetap, apatah lagi kesemua anaknya masih bersekolah.

Suaminya, Aris Jalal, 41, bekerja mengambil upah di ladang kelapa sawit yang pendapatannya tidak menentu sekitar RM300 sebulan.

Pada hari-hari biasa, Sabariah mengambil upah mencucuk atap sebanyak 200 keping atap seminggu dan memperoleh pendapatan 50 sen bagi sekeping atap.

''Jadi dalam bulan puasa ini saya cuba cari pendapatan lain (membantu membuat biskut raya) sebab atap ada kalanya tiada," ujarnya.

Sabariah yang tinggal di Kampung Dalam, Parit Sulong juga memelihara ibunya Mahaya Abdul hamid, 85, yang terlantar uzur.

Manakala Rubiah Senan, 42, pula bekerja di warung makan pada hari-hari biasa dan pada bulan puasa warung ditutup menyebabkan dia mencari pekerjaan lain membantu membuat biskut berkenaan bagi menampung keperluan keluarga untuk membuat persiapan hari raya.

Menurutnya, suaminya Mohd. Osman Ali, 47, hanya bekerja kebun dan tidak mempunyai pendapatan tetap. - Utusan

Pesara ceburi perniagaan pakaian


Saharah Abdul Samad di butik pakaian batik miliknya di Bazar Warisan, Greentown Mall, Perak. - UTUSAN/Ani Awang

IPOH 14 Sept. - Minat berniaga secara kecil-kecilan sejak bertugas di Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) telah mendorong seorang suri rumah nekad mencuba nasib menjalankan perniagaan dengan membuka kedai pakaian sendiri di Bazar Warisan, Greentown Mall di sini.

Menurut Saharah Abdul Samad, 59, dia melaburkan wang berjumlah RM25,000 bagi memulakan perniagaan tersebut.

"Saya membuka kedai ini dengan menjual pakaian bercorak batik untuk lelaki dan wanita.

"Pakaian jenis batik sutera begitu digemari kerana ia memberikan cita rasa yang dikehendaki oleh seseorang terhadap pakaian jenis itu. Permintaan juga menggalakkan," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia baru-baru ini.

Saharah berkata, baju rehan lelaki dijual pada harga di antara RM85 hingga RM90 sehelai manakala sepasang baju wanita pula dijual dengan harga RM250.

Di kedainya itu, pelanggan boleh mendapatkan koleksi pakaian baju kurung Pahang, baju kurung Perak, baju kurung moden, kebaya Bandung, baju Melayu dan baju rehan bercorak batik.

Tidak terkecuali ialah kain pelikat, kain batik, kain samping dan ubat-ubatan tradisional.

Tambah Saharah, kesemua baju yang dijual di kedainya itu jenis yang sudah siap kerana ia lebih memudahkan pada pelanggan dan menjimatkan.

"Pelanggan mudah kerana dengan hanya memilih warna yang sesuai, ia boleh digayakan pada hari raya ini," katanya.

Jelas Saharah, pakaian yang dijual di kedainya diperoleh daripada pembekal di Terengganu, Kelantan dan Indonesia.

"Saya pergi sendiri ke negeri itu untuk memilih corak pakaian batik yang berkualiti sama ada batik jenis tulisan tangan dan batik cetakan," katanya yang berasal dari Taman Meru, Jelapang, di sini.

Dia yang sentiasa mendapat sokongan ahli keluarganya yakin perniagaan itu mampu membantu dikembangkan lagi pada masa akan datang.

Mereka yang berminat dengan pelbagai jenis pakaian batik boleh berkunjung ke kedai Saharah di Lot 41, Tingkat 1, Bazar Warisan, Greentown Mall, di sini. - Utusan

Pesara polis, tentera dibantu


Shahrizat Abdul Jalil menyampaikan bantuan Aidilfitri kepada Azizan Ariffin yang mewakili Angkatan Tentera Malaysia pada majlis penyampaian sumbangan bungkusan Hari Raya Aidilfitri daripada Wanita UMNO kepada 6,000 anggota polis dan tentera yang bertugas pada musim perayaan di Kuala Lumpur, semalam. Turut hadir Musa Hassan (kanan) dan Naib Ketua Wanita UMNO, Datuk Kamilia Ibrahim (kiri).

KUALA LUMPUR 14 Sept. - Semua pesara Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang berpendapatan kurang RM720 sebulan akan menerima bantuan kewangan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, keputusan tersebut dibuat berikutan pemantauan JKM melalui laporan-laporan media yang mendapati ada di antara pesara hanya menerima wang pencen serendah RM66.30 sehingga RM400.

Justeru katanya, kementerian telah mempertimbangkan dan bersedia untuk memberikan bantuan tersebut, bagaimanapun bantuan hanya akan diberikan kepada pesara yang memenuhi kriteria ditetapkan oleh jabatan.

''Bentuk bantuan yang akan diperuntukkan adalah mengikut jumlah pendapatan pesara serta tahap kelayakan masing-masing.

"Contohnya, jika pesara itu merupakan Orang Kurang Upaya (OKU), maka dia akan menerima bantuan di bawah kategori berkenaan,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan bungkusan Hari Raya Aidilfitri daripada Wanita UMNO kepada 6,000 anggota pasukan PDRM dan ATM yang bertugas pada musim perayaan tidak lama lagi di sini hari ini.

Pada majlis tersebut, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan menerima sumbangan bagi pihak PDRM dan Panglima Angkatan Tentera (ATM), Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin pula mewakili ATM.

Shahrizat yang juga Ketua Wanita UMNO berkata, JKM akan mengadakan perbincangan terlebih dahulu dengan Unit Kebajikan PDRM dan ATM untuk mendapatkan data lengkap mengenai pesara-pesara yang layak.

Selain itu, beliau menambah, Persatuan Bekas Pesara PDRM dan ATM juga diminta untuk tampil ke JKM bagi memberikan maklumat mengenai pesara-pesara yang tergolong dalam berpendapatan rendah.

"Dengan cara ini, semua pesara termasuk pesara-pesara yang telah lama meninggalkan kerjaya masing-masing turut diberikan bantuan.

"Bagaimanapun, bagi pesara yang tidak mempunyai pendapatan atau berpendapatan rendah tetapi disara oleh anak-anak, ia tidak diberikan keutamaan,'' jelas beliau .

Sementara itu, Musa ketika ditemui memberitahu, pihaknya merakamkan ucapan terima kasih kepada JKM kerana prihatin terhadap kebajikan bekas anggotanya.

Menurut beliau, pihaknya di bawah unit kebajikan bekas anggota polis sedia bekerjasama dengan JKM dalam mendapatkan data pesara yang lengkap.

Bagi Azizan pula, selain ucapan terima kasih kepada JKM, beliau juga menghargai jasa kementerian yang sentiasa memandang permasalahan rakyatnya termasuk bekas-bekas anggota tentera.

"Setakat ini di ATM, kita mempunyai unit khas veteran. Unit itu yang menjaga kebajikan pesara, tetapi sekiranya JKM bersedia untuk membantu ATM turut berbesar hati,'' ujar beliau. - Utusan

Bakti peruntuk RM140,000 bantu OKU


Rosmah Mansor bersama ahli Bakti bergambar bersama kanak-kanak kurang upaya pada Majlis Penyampaian Sumbangan Hari Raya Aidilfitri dan Program Semai Bakti anjuran Bakti di Pasar Raya Besar Mydin, Subang Jaya, Selangor, semalam.

SUBANG JAYA 14 Sept. - Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) memperuntukkan bantuan berjumlah RM140,000 kepada kanak-kanak Orang Kurang Upaya (OKU) menjelang Aidilfitri.

Yang Dipertua Bakti, Datin Seri Rosmah Mansor berkata, peruntukan itu bertujuan membantu kanak-kanak berkenaan mendapat kelengkapan Aidilfitri selain meringankan bebanan kewangan ibu bapa OKU yang kurang berkemampuan.

''Peruntukan ini akan diserahkan kepada Badan Amal negeri sebelum diagihkan kepada anak-anak OKU di pusat Pemulihan Dalam Komuniti yang ada di setiap negeri,'' katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Penyampaian Sumbangan Hari Raya Aidilfitri dan Program Semai Bakti anjuran Bakti di Pasar Raya Besar Mydin di sini hari ini.

Hadir sama, Naib Yang Dipertua Bakti, Puan Sri Datin Noorainee Abdul Rahman dan Pengarah Urusan Mydin Mohamed Holdings Bhd. (Mydin), Datuk Ameer Ali Mydin.

Pada majlis itu, Rosmah menyampaikan sumbangan duit raya, dua pasang baju, songkok, kerongsang dan dua jenis kuih raya kepada 72 OKU dari sembilan buah PDK Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Sementara itu, katanya, Bakti melalui program Semai Bakti memperuntukkan RM360,000 kepada pusat dan rumah OKU di seluruh negara tahun ini.

Jelas Rosmah, setiap pusat dan rumah berkenaan menerima bantuan RM1,000 bagi membantu menjalankan program serta aktiviti kepada golongan OKU itu.

Beliau juga menyeru syarikat korporat bergabung tenaga dengan Bakti dalam membantu golongan memerlukan sebagaimana Mydin yang sudah empat kali berturut-turut menjayakan program berkenaan. - Utusan

Contohi Yayasan Albukhary bantu pelajar miskin - TPM


MUHYIDDIN Yassin bersalam dengan pelajar dari Afghanistan, Zabihullah Noory sambil diperhatikan oleh Syed Mokthar Albukhary serta sebahagian penuntut UIA pada majlis berbuka puasa di Muzium Kesenian Islam, Kuala Lumpur, semalam. - UTUSAN/Nooradzrene Mohd. Noor

KUALA LUMPUR 14 Sept. - Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta lebih banyak badan kebajikan Islam tampil mencontohi Yayasan Albukhary dalam membantu pelajar miskin mendapatkan peluang pendidikan terbaik di negara ini.

Timbalan Perdana Menteri berkata, mesej itu perlu disampaikan kerana apa yang dilakukan oleh yayasan tersebut merupakan salah satu jihad dalam Islam.

Beliau berkata, hasil daripada usaha yayasan berkenaan, ribuan pelajar miskin dan tidak berkemampuan telah mendapat manfaat.

''Sebagai contoh, dalam program tuisyen Yayasan Albukhary, kira-kira 15,000 pelajar miskin telah dibantu setiap tahun.

''Begitu juga dengan tawaran biasiswa kepada pelajar-pelajar miskin yang melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi khusus dari negara Islam dan sehingga kini lebih 400 pelajar telah mendapat faedah," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis berbuka puasa bersama penuntut-penuntut tajaan Yayasan Albukhary di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan pelajar-pelajar program tuisyen Yayasan Albukhary di Muzium Kesenian Islam di sini hari ini.

Turut hadir isteri beliau, Puan Sri Noorainee Abd. Rahman dan Pengerusi Yayasan Albukhary, Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary.

Sehingga kini, Yayasan Albukhary telah membelanjakan sebanyak RM48 juta untuk program tuisyen Yayasan Albukhary dan RM25 juta untuk program biasiswa Yayasan Albukhary.

Dalam pada itu, Muhyiddin menganggap apa yang telah dilakukan oleh yayasan tersebut adalah mengikut jejak langkah salah seorang sahabat besar Rasulullah iaitu Abdul Rahman Bin Auf.

Beliau berkata, semasa hayatnya, Abdul Rahman telah mengorbankan sebahagian besar hartanya untuk dibelanjakan ke jalan Allah.

''Saya lihat Yayasan Albukhary amat komited untuk membangunkan ummah sama sepertimana peranan yang dimainkan Abdul Rahman.

''Saya harap selepas ini lebih banyak lagi badan-badan kebajikan Islam mencontohi Yayasan Albukhary dan sekali gus turut mencontohi apa yang pernah dilakukan oleh sahabat besar Rasulullah yang terkenal dengan kemewahannya iaitu Abdul Rahman Bin Auf," katanya. - Utusan

RM500,000 untuk rakyat miskin di Jerangau

Monday, September 14, 2009

Oleh Che Ku Zainal Muda
bhkt@bharian.com.my

Penduduk terima antara RM300 sehingga RM400

DUNGUN: Menjelang Aidilfitri yang akan disambut tidak lama lagi, nasib golongan fakir miskin, ibu tunggal dan orang kurang upaya tidak pernah dilupakan kerana masih banyak pihak yang cakna dan sanggup membantu mereka sama ada dari segi kewangan ataupun material.

Selain bantuan individu, kerajaan juga tidak pernah mengabaikan golongan kurang berkemampuan menerusi pelbagai program termasuk Perumahan Rakyat Termiskin, subsidi diesel, peralatan menangkap ikan, baja dan juga penyerahan wang ehsan atau dana khas raya kepada warga yang hidup terhimpit dan memerlukan bantuan.

Seorang warga emas, Tuan Long Muhammad, 80, berkata dia amat bersyukur dengan pemberian itu kerana dapat meringankan bebanan mereka sekeluarga menyambut hari lebaran.

Golongan miskin sepertinya menerima dengan besar hati bantuan yang diberikan itu bagi membolehkan mereka membuat persiapan di bulan puasa dan menanti hari lebaran, tambahnya.

"Pak cik berterima kasih kepada pihak kerajaan yang memberi wang ehsan kepada kami golongan miskin dan wang ini akan pak cik belanjakan untuk persiapan Aidilfitri," katanya.

Tuan Long adalah seorang daripada 1,300 penerima wang ehsan bagi mukim Jerangau, yang mana kawasan itu menerima peruntukan daripada kerajaan negeri sejumlah hampir RM500,000 untuk diagihkan kepada fakir miskin, ibu tunggal dan orang kurang upaya bagi empat zon iaitu Kampung Jerangan Sungai, Felda Jerangau A dan B, Kampung Lintang dan Kampung Dendang.

Tinjauan Berita Harian di Kampung Jerangau Sungai, mendapati golongan sasaran seperti fakir miskin, ibu tunggal dan orang kurang upaya menerima bantuan wang ehsan di antara RM300 sehingga RM400 mengikut keadaan taraf hidup mereka.

Bagi Hamzah Ismail, 80, pula pemberian wang ehsan ini membuktikan kerajaan sentiasa prihatin dengan nasib golongan kurang berada.

Dia yang tinggal di Felda Jerangau A berkata, wang ehsan ini seakan membalas jasa-jasa yang telah dicurahkan sejak negara belum mencapai kemerdekaan lagi.

"Sekarang negara sudah 52 tahun mencapai kemerdekaan dan negeri ini yang dahulunya sangat mundur telah banyak perubahan dari pelbagai segi, terutama mengenai pembangunan infrasturktur.

"Pemberian wang ehsan ini sangat berbaloi kepada kami yang boleh dikategorikan sebahagian daripada pejuang kemerdekaan dan hari ini saya serta rakan-rakan berterima kasih dan wang ini boleh kami gunakan sebagai persiapan menyambut Hari Raya Aidilfitri," katanya. - Berita Harian

Bantu pelatih dapatkan pekerjaan selepas tamat program bagi tingkatkan pendapatan keluarga

SANTUBONG: Program Latihan Kemahiran Etnik Minoriti (PLKEM) sudah dimulakan di negeri ini untuk memberi peluang kepada lepasan sekolah dari kalangan etnik minoriti tempatan yang kurang berkemampuan mengikuti pelbagai kursus kemahiran pekerjaan.

Program itu, bermula tahun lalu tetapi hanya di Kolej Yayasan Sabah (54 pelatih dari negeri ini) dan Institut Teknologi Yayasan Negeri Sembilan (57 pelatih dari negeri ini) serta cadangan mengadakannya selepas Mesyuarat Jawatankuasa Pelaksanaan Program dengan wakil rakyat dari kumpulan etnik minoriti tempatan pada 26 Mei lalu di Miri.

Pelajar yang menyertai program akan mengikuti pelbagai kursus kemahiran di institusi latihan bagi membantu mereka mendapatkan pekerjaan selepas tamat program dan meningkatkan pendapatan keluarga masing-masing.

Majlis Perasmian PLKEM bagi negeri Sarawak dengan pengambilan pertama bagi sesi Julai 2009, pada 7 Julai lalu di Pusat Latihan Pembangunan Belia (PLPB), Santubong, di sini.

Kumpulan pertama pelatih PLKEM di Sarawak membabitkan 300 pelatih yang ditempatkan di PLPB Santubong, manakala 90 orang lagi di Pusat Pembangunan Kemahiran Sarawak (PPKS), Miri.

Menteri Muda Di Pejabat Ketua (Sumber Manusia dan Latihan), Fatimah Abdullah, berkata kerajaan negeri melalui program ditaja Kerajaan Pusat menyasarkan melatih 600 pelajar etnik minoriti tahun ini.

"Semua lepasan sekolah setiap etnik minoriti di negeri ini akan diberi peluang mengikuti program PLKEM di Sarawak kerana kebanyakan mereka menetap di pedalaman dan selalu mengadu tidak dapat maklumat mengenai program latihan kemahiran, tidak berpeluang mendapatkan borang atau keluarga kurang berkemampuan," katanya ketika majlis perasmian.

"Selepas mesyuarat 26 Mei lalu, di Miri, program ini mula dipromosikan kepada lepasan sekolah secara aktif bersama pejabat daerah dan residen pada majlis keramaian atau kebudayaan etnik minoriti," katanya program yang dilaksanakan Kerajaan Pusat dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) itu turut membabitkan minoriti di Sabah dan Orang Asli di Semenanjung.

"Kita diberikan peruntukan melatih 600 pelajar dalam program PLKEM di Sarawak yang dimulakan hari ini (7 Julai) dari pihak Unit Perancang Ekonomi (UPE), Jabatan Perdana Menteri. Kita tak tahu kos melatih pelajar terbabit yang hanya diketahui selepas mereka tamat kursus, tetapi kos ini akan dibiayai Kerajaan Pusat," katanya.

Jawatankuasa Pemantau Pelaksanaan PLKEM negeri ini dipengerusikan Unit Perancangan Negeri (SPU) dan Majlis Pembangunan Sumber Manusia Lepasan Sekolah, Unit Pembangunan Sumber Manusia, Jabatan Ketua Menteri.

Fatimah berkata, pelatih PLKEM akan mengikuti kursus kemahiran kimpalan, kerja paip, binaan, perabot, menjahit pakaian, elektronik, instrumen, automotif, perladangan, pentadbiran pejabat, dan teknologi maklumat.

"Latihan adalah pada peringkat Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 1 dan Tahap 2, dengan setiap tahap selama enam bulan dan pelatih diberikan bantuan kewangan iaitu yuran latihan, makanan dan minuman, pengangkutan, tempat tinggal, pakaian latihan, insuran, elaun sara diri dan peralatan latihan," katanya.

Beliau berkata antara golongan etnik minoriti negeri ini ialah suku kaum Penan,Tagal, Bukitan, Bisaya, Lun Bawang, Kenyah, Kedayan, Punan, Bidayuh, dan Melanau serta lain kumpulan minoriti yang miskin kerana mengakui tidak semua sudah diberikan peluang mengikuti program itu.

Pihaknya juga berhasrat mengambil lepasan sekolah dari semua bahagian tahun hadapan bagi memberikan peluang kepada lebih ramai etnik minoriti lain berikutan pengambilan pelatih kumpulan pertama kebanyakan dari bahagian utara negeri ini.

Fatimah tidak mengetahui sama ada program terbabit akan ditambah pengambilan pelajarnya pada tahun hadapan berikutan jumlah etnik minoriti yang ramai kerana ini bergantung kepada keberkesanan program dalam mencapai objektifnya.

Sementara itu, Timbalan Presiden, Persatuan Graduan Dayak Sarawak (SDGA), Dr Elli Luhat, berkata adalah penting kerajaan memastikan program terbabit mencapai objektifnya terlebih dulu sebelum merancang memperluaskannya.

"Tiada jaminan pelatih mendapatkan pekerjaan atau mendapat gaji lumayan menggunakan kemahiran diperoleh melalui program ini, jadi sekiranya gagal mencapai objektifnya adalah lebih baik jika peruntukan kerajaan itu digunakan bagi membantu etnik minoriti dengan cara lain yang lebih berkesan," katanya.

SDGA bertanggungjawab mempromosikan pendidikan kepada suku kaum Dayak, termasuk pelbagai kumpulan etnik minoriti negeri ini.

Dr Luhat percaya adalah lebih sesuai juga lepasan sekolah terbabit diberikan latihan kemahiran berkaitan keusahawanan pertanian moden kerana sekiranya gagal mendapat pekerjaan, ramai akan membantu keluarga mereka bertani ekoran ia punca pendapatan utama kebanyakan etnik minoriti tempatan.

Sehubungan itu beliau mencadangkan Kerajaan Pusat menubuhkan Institut Pertanian Pintar bagi mengajar pelbagai kemahiran pertanian moden kepada lepasan sekolah dari etnik minoriti tempatan yang kurang berkemampuan. - Berita Harian

Malay youths drink beer during Ramadan

THE holy month of Ramadan has not stopped some Malay youths from drinking beer and watching table-top dancing by bikini-clad women at a club in Kuala Lumpur on Saturday night.

An invite to the party - with the theme Bikini In The City - was posted on the social networking site Facebook and it managed to lure 202 people, who confirmed their attendance via the Internet.

According to the Metro Ahad’s reporter, who went undercover, five bikini-clad women climbed onto the tables at 11.50pm and started dancing suggestively to cheers from the audience.

The club’s disc jockey then asked three women and a man from among the audience to climb onto the tables for a “seduction” contest.

The woman, judged the most seductive according to the volume of cheers from the crowds, won RM150.

A club patron, known only as Man, said he immediately signed up for the event via Facebook when he learnt about it because it was difficult to watch such performances in Kuala Lumpur.

“Of course, I had fun. I get to drink beer while watching bikini-clad women performing sexy dances,” he said.

Another patron, an executive called Zam, said it would have been more fun if other women beside the dancers had worn bikinis to the party.

>Youths sporting the close crop hairstyle akin to skinheads are making a comeback in various shopping malls, reported Kosmo! Ahad.

These groups had been seen loitering in malls such as The Pavilion in Kuala Lumpur during weekends or at underground music performances.

A former member, Mohd Haris, said there was one group in each state.

“They would meet up at nightclubs, discos and other places selling liquor,” said the 28-year-old, who became part of the group when he was studying in a private college in Masai, Johor.

He said the group would engage in sex orgies and in extreme cases, even kill those opposing them.

Pertubuhan Kebajikan Sahabat Insan Malaysia (Sidim) chairman Mohamed Hanafiah Abdul Malek said these groups were popular among secondary and college students. - The Star

Improve pasar tani concept, says Muhyiddin

SHAH ALAM: The pasar tani concept can be expanded and turned into permanent farmers’ markets like in the West, said Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin yesterday.

He said the pasar tani had become widely popular because the prices offered are reasonable and are mostly priced even below the Government’s controlled prices.

Popular venue: Muhyiddin chatting with customers at the Pasar Tani in Shah Alam yesterday, while Noh (second from right) looks on.

As such, Muhyiddin said more space might be needed for such markets, in urging the local authorities to work with the Agriculture and Agro-based Industry ministry to plan and create new locations for such markets in the future, he added.

“It is difficult for local authorities to find temporary space for a pasar tani because of the logistics and traffic problems that may occur.

“But we hope that permission will be given for more such markets due to the increase in population in the country,” Muhyiddin told reporters after visiting the Pasar Tani Shah Alam with Agriculture and Agro-Based Industry Minister Datuk Noh Omar yesterday. - The Star

RM11.3 juta dividen untuk peserta Felcra di Kelantan

KOTA BHARU 13 Sept. - Felcra memperuntukkan pembayaran dividen RM11.3 juta kepada 2,341 peserta agensi itu di Kelantan mulai esok.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussin berkata, jumlah itu susut berbanding kira-kira RM20 juta yang diberikan tahun lepas kerana jumlah ladang yang ada semakin berkurangan.

Beliau berkata, ini kerana sejumlah 4,000 hektar tanah yang dimajukan oleh peserta Felcra telah dikembalikan kepada kerajaan negeri tahun lalu.

"Bagi jajahan Pasir Mas, sejumlah RM5.9 juta akan diagihkan manakala Machang, Kuala Krai dan Gua Musang (RM3.04 juta); Pasir Puteh (RM1.4 juta) dan Jeli RM895,000.

"Kalau kita bahagikan secara purata, setiap orang boleh dapat lebih RM4,000. Oleh itu saya kira kita patut bersyukur dengan apa yang diberi ini," katanya ketika berucap pada Majlis Pengisytiharan Dividen Felcra Berhad Kelantan di sini hari ini.

Hadir sama Pengerusi Felcra, Datuk Tajuddin Abdul Rahman.

Pada majlis tersebut, Felcra turut menyampaikan bayaran zakat perniagaan sebanyak RM219,271 kepada Majlis Agama dan Adat Istiadat Kelantan.

Awang Adek berkata, sejak Felcra ditubuhkan lebih 30 tahun lepas, kerajaan sentiasa peka terhadap keperluan rakyat.

"Inilah cara kepada rakyat untuk mendapat sumber pendapatan dengan memberi peluang kepada agensi kerajaan seperti Felcra untuk membantu.

"Kalau kita membiarkan tanah kita tanpa diusahakan macam mana nak dapat hasil?

"Kalau mahu usahakan pula adakah kita mempunyai teknologi yang mencukupi? Jadi adalah lebih baik ia dikendalikan oleh agensi yang berkeupayaan," tegasnya. - Utusan

TPM gesa perbanyak lokasi pasar tani

SHAH ALAM 13 Sept. - Pihak berkuasa tempatan (PBT) diminta membenarkan lebih banyak kawasan dijadikan tapak pasar tani untuk kemudahan rakyat.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ini selaras dengan pertambahan jumlah penduduk selain konsep pasar tani yang diterima baik oleh masyarakat setempat.

Beliau berkata, kebanyakan peniaga pasar tani juga terdiri daripada pengusaha pertanian yang menjual terus hasil ladang mereka kepada pembeli.

Sehubungan itu, katanya, langkah menyediakan lebih banyak tapak pasar tani dapat memberi jaminan barangan yang dijual segar serta bermutu dan harga yang lebih rendah berbanding pasaran biasa.

''Saya sedar waktu jadi Menteri (Pertanian dan Industri Asas Tani) dulu pun ada masalah kerana PBT tak dapat izinkan banyak kawasan digunakan untuk dijadikan tapak pasar tani.

''Tapi kalau sekarang ini dengan jumlah penduduk yang ramai dan konsep pasar tani sudah boleh diterima baik maka kita harap peluang lebih ramai peniaga dapat peluang untuk berniaga itu akan disambut oleh mereka (PBT)," katanya.

Beliau berkata demikian selepas melakukan lawatan di Tapak Pasar Tani Mega di tempat letak kereta Stadium Melawati di sini pagi ini.

Hadir sama isteri Timbalan Perdana Menteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman; Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar; Pengerusi FAMA, Datuk Badruddin Amiruldin dan Ketua Pengarah FAMA, Datuk Mohamad Shariff Abdul Aziz.

Muhyiddin turut menyampaikan rasa puas hatinya dengan urus niaga yang dijalankan di Pasar Tani Mega di sini berdasarkan hasil temu bualnya dengan para peniaga semasa melawat gerai-gerai jualan di situ.

Beliau juga berharap konsep pasar tani diperluaskan dan tidak hanya diadakan secara bermusim bagi membolehkan lebih ramai penternak dan peladang terlibat menjual barangan mereka selain dapat menjamin bekalan barangan pertanian yang berterusan.

Beliau juga berharap agar pasar tani kekal yang sedia ada ditambah dan konsepnya dipermodenkan agar boleh selalu dikunjungi.

Sementara itu, Noh ketika diminta oleh Muhyiddin untuk memberi maklumat mengenai tapak pasar tani kekal berkata, setakat ini terdapat lima pasar tani kekal telah dibuka untuk orang ramai.

Tambah beliau, pihaknya akan memperkenalkan pasar tani 'caravan' atau pasar tani bergerak bagi membolehkan peniaga mudah bergerak ke tempat tumpuan ramai. - Utusan

Korporat diseru laksanakan tanggungjawab sosial

KUCHING 13 Sept. - Golongan korporat di negeri ini diminta supaya melaksanakan tanggungjawab sosial mereka dengan menyumbang dana kepada Persatuan Bekas Polis Malaysia bahagian negeri Sarawak.

Pengerusinya, Datuk Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, sumbangan daripada setiap syarikat itu amat penting dalam usaha persatuan untuk menjaga kebajikan bekas anggota polis yang telah berkorban bagi keselamatan negara selama ini.

Menurutnya, kesemua bekas anggota polis ini telah bertungkus lumus dalam usaha mereka melindungi negeri ini daripada cengkaman pengganas komunis sehingga ada daripada mereka cacat anggota badan.

''Justeru, ingin saya menyeru kepada pihak yang berkemampuan ini supaya tampil memberi bantuan kepada persatuan kita supaya kita boleh membantu kebajikan bekas anggota kita," katanya.

Beliau berucap pada majlis penyampaian sumbangan bantuan kebajikan kepada balu dan orang kurang upaya yang dianjurkan Persatuan Bekas Polis Malaysia bahagian negeri Sarawak di sini hari ini.

Dalam perkembangan lain, Wan Junaidi memberitahu, setiap anggota polis di negeri ini yang telah dan hampir mencapai usia persaraan diminta untuk mendaftar dengan Persatuan Bekas Polis Malaysia bahagian negeri Sarawak.

Menurutnya, penglibatan mereka amat penting dalam menggerakkan setiap aktiviti persatuan serta kebajikan mereka selepas bersara mendapat pembelaan sewajarnya.

''Kita tidak mahu mereka ini hanya pandai mengkritik setiap usaha persatuan dan sebaliknya tidak pandai berjuang untuk menegakkan nasib pesara ini," katanya.

Sementara itu, Wan Junaidi berkata, beliau berharap setiap pesara polis dapat mendaftar nama mereka dengan pihak persatuan kerana hanya Persatuan Bekas Polis Malaysia bahagian negeri Sarawak yang mendapat pengiktirafan kerajaan. - Utusan

Korporat bantu golongan susah

MARAN 13 Sept. - Keprihatinan syarikat korporat, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan golongan kaya turun padang membantu masyarakat miskin, daif serta anak yatim patut dipuji, kata Ahli Dewan Undangan Negeri Kuala Sentol, Datuk Shahaniza Shamsuddin (gambar).

Katanya, perkembangan itu semakin ketara setiap kali Hari Raya Aidilfitri kerana mereka dilihat bersaing untuk melaksanakan tanggungjawab sosial membantu golongan memerlukan dan perkembangan itu patut dipuji.

Jelasnya, mereka sanggup turun padang untuk menyumbangkan wang dan barangan keperluan bagi membantu golongan yang memerlukan termasuk anak yatim membuat persiapan menyambut hari raya.

''Ini membuktikan pihak swasta atau golongan berpendapatan tinggi tidak pernah melupakan saudara-mara mereka yang miskin dan daif di mana-mana sahaja di seluruh negara,'' katanya.

Shahaniza menyatakan demikian kepada Utusan Malaysia pada majlis program Titian Kasih sumbangan duit raya kepada 50 orang anak yatim peringkat DUN Kuala Sentol anjuran pelbagai badan korporat di Masjid Jamek Felda Jengka 3 di sini, hari ini.

Shahaniza bagaimanapun berkata, amalan tersebut perlu dilakukan secara konsisten dan tidak hanya tertumpu pada bulan Ramadan semata-mata.

Ini kerana, katanya, masih ramai golongan terutama warga emas, anak yatim dan pesakit kronik yang memerlukan perhatian serta bantuan daripada badan-badan korporat dan NGO yang ada di negara ini.

Pada masa sama, katanya, peranan yang bakal mereka mainkan akan turut membantu kerajaan dalam menjaga kebajikan golongan terbabit.

'' Walaupun kerajaan melalui agensinya seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) memberi perhatian dan bantuan kewangan tetapi peranan korporat tetap diperlukan juga,'' ujarnya. - Utusan

WASB terajui daging segar


Muhammad Ikmal Opat Abdullah menunjukkan daging lembu segar tempatan yang dijual di kios jualan daging di Alor Setar, Kedah, semalam.

ALOR SETAR 13 Sept. - Widad Agrofarm Sdn. Bhd. (WASB), pembekal dan pengusaha lembu fidlot di negeri ini optimis bakal menjadi peneraju sumber daging segar tempatan dengan harga berpatutan terbaik dalam tempoh beberapa tahun akan datang.

Pengarah Urusan Kumpulannya, Datuk Muhammad Ikmal Opat Abdullah berkata, syarikat itu yakin dapat memenuhi sasaran tersebut dengan pembukaan kios daging segar tempatan WSAB di seluruh negara.

Buat permulaan, katanya, syarikat berkenaan merancang untuk membuka 50 kios jualan di negeri utara Semenanjung dalam tempoh dua tahun akan datang sebelum mengembangkan konsep berkenaan ke negeri-negeri lain.

"Kami percaya mampu menjual daging lembu tempatan yang bersih, segar, berkualiti dan halal pada harga terbaik untuk pengguna kerana mempunyai kemudahan lengkap bagi mendapatkan bekalan.

"Ini termasuk memiliki ladang milik syarikat di Sungai Laka di Changlun, Kedah selain mempunyai kemudahan pusat pengumpulan lembu yang berfungsi sebagai pusat kuarantin di Daerah Kanchanaburi, Thailand yang turut diiktiraf oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV)," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Majlis Pelancaran Kiosk Jualan Daging Segar Tempatan WASB yang disempurnakan oleh Pengarah JPV Kedah, Dr. Abd. Razak Mohd. Zailan di Jalan Langgar di sini hari ini.

Muhammad Ikmal berkata, MASB merancang untuk mengembangkan konsep kios daging segar tempatan syarikat itu menerusi aktiviti francais bagi membolehkan lebih ramai usahawan mengambil peluang daripada perniagaan tersebut.

Katanya, tiga kios akan dibuka di sekitar kawasan Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) sebelum akhir tahun ini sementara permohonan untuk menjadi francaisi dibuka mulai sekarang.

Dalam pada itu, mengulas mengenai pelancaran kiosk pertama syarikat itu yang dilancarkan hari ini, beliau memberitahu ia merupakan satu-satunya gerai daging segar tempatan di negara ini yang mengutamakan kualiti dan kebersihan daging.

Katanya, ia beroperasi mulai pukul 7 pagi hingga 6 petang setiap hari selain menyediakan perkhidmatan penghantaran ke rumah pelanggan yang membuat tempahan di sekitar bandar raya ini.

"Selain daripada jualan secara runcit, pelanggan boleh membuat pesanan menerusi bebas tol 1800-88-6116," katanya.

Menurut Muhammad Ikmal lagi, sempena pelancaran kios itu, WASB akan memperkenalkan harga promosi iaitu sebanyak RM17 bagi sekilogram daging berbanding pasaran semasa iaitu sekitar RM19 bagi kuantiti yang sama bermula dari 10 September lalu hingga Hari Raya Aidilfitri.

Katanya, pelanggan yang memiliki kad diskaun dengan menjadi ahli terus layak membeli pada harga RM17 setelah tempoh promosi tamat. - Utusan

Amalan mulia patut diteruskan - Muhyiddin

Sunday, September 13, 2009

MUAR 12 Sept. - Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu keprihatinan umat Islam dalam membantu golongan kurang bernasib baik tidak terhad pada bulan Ramadan semata-mata tetapi dapat diteruskan dari semasa ke semasa bagi membantu masyarakat keluar daripada kepompong kemiskinan.

Menurut Timbalan Perdana Menteri, penyertaan pelbagai pihak termasuk sektor korporat untuk menyalurkan sumbangan kepada golongan berkenaan merupakan perkembangan baik dalam pembangunan sosio ekonomi masyarakat secara menyeluruh.

Katanya, amalan pemurah yang cukup terpuji dalam agama Islam itu juga dapat membantu kerajaan melaksanakan dasarnya untuk membasmi kemiskinan pada semua peringkat.

"Pada bulan Ramadan, kita dapat melihat sumbangan daripada umat Islam yang pemurah dan prihatin mencurah-curah sama ada di dalam bentuk barangan mahupun duit.

"Budaya pemurah ini amat dituntut oleh agama dan ia perlu dikekalkan sepanjang masa." katanya ketika berucap pada majlis Tadarus dan Khatam Al-Quran serta sumbangan kepada golongan kurang berkemampuan di Kompleks Seri Pekembar, Pagoh di sini hari ini.

Majlis anjuran UMNO Bahagian Pagoh dengan kerjasama Amanah Raya Berhad itu turut meraikan seramai 181 golongan kurang berkemampuan termasuk ibu tunggal dan anak yatim dari kawasan Pagoh.

Menurut Muhyiddin yang juga Ahli Parlimen Pagoh, kerajaan komited untuk membasmi kemiskinan menjelang tahun 2010 supaya tiada rakyat yang tercicir daripada arus perdana pembangunan negara.

"Agenda pembasmian kemiskinan masih kita teruskan dan ia dilakukan dengan membantu mereka menerusi beberapa program peningkatan pendapatan," katanya.

Katanya, pihak kerajaan juga sedar pembangunan sosio ekonomi masyarakat tidak sepatutnya terkongkong di tahap pendapatan sederhana sahaja kerana ia dapat dilonjakkan ke peringkat yang lebih tinggi.

"Walaupun kita telah dapat melihat peningkatan, ia tidak terlalu ketara. Kita juga mahu melihat peningkatan daripada pendapatan sederhana kepada pendapatan tinggi.

"Sehubungan itu, kerajaan telah membentuk sebuah kumpulan pakar ekonomi bagi merangka pelan ekonomi yang komprehensif dalam melaksanakan matlamat ini," katanya. - Utusan

KDN perkenal pasport alternatif mampu milik

BUKIT KAYU HITAM 12 Sept. - Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan memperkenalkan Pasport Malaysia Antarabangsa (PMA) Alternatif dengan kos lebih rendah yang mampu dimiliki.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, PMA Alternatif mampu milik hanya berharga RM100 untuk 32 muka surat bagi tempoh sah laku dua tahun.

Katanya, jabatan Imigresen akan mengeluarkan PMA Alternatif bermula 1 Oktober depan dan menjadi pilihan tambahan kepada kategori pasport sedia ada.

"Keputusan ini adalah lanjutan kepada keistimewaan PMA Alternatif yang ditawarkan kepada jemaah haji untuk memenuhi peraturan baru Kerajaan Arab Saudi yang mewajibkan semua jemaah menggunakan pasport antarabangsa," ujarnya.

Beliau berkata demikian selepas melakukan lawatan kerja serta berbuka puasa di Kompleks Kastam dan Imigresen (CIQ) di sini hari ini.

Menurut Hishammuddin, KDN mendapat banyak maklum balas bahawa kadar pasport sedia ada agak mahal sedangkan mereka hanya mahu menggunakannya untuk satu tujuan khusus sahaja atau kadar penggunaan yang tidak kerap.

Katanya, sehingga kini terdapat dua pilihan kategori pasport dalam aspek kos pemilikan iaitu RM300 untuk 32 muka surat dan RM600 64 muka surat yang kedua-duanya untuk tempoh sah laku lima tahun.

"Terdapat banyak kes warganegara hanya memerlukan pasport untuk sekali kegunaan seperti ibu bapa yang ingin menghantar anak melanjutkan pelajaran ke luar negara, mengerjakan umrah dan lawatan sambil belajar.

"Kewujudan konsep penerbangan tambang murah dan pakej pelancongan murah juga telah membolehkan ramai warganegara memilih untuk bercuti ke luar negara dan kos RM300 untuk memiliki PMA akan membebankan mereka," katanya.

Inisiatif tersebut katanya, merupakan sebahagian daripada strategi dan pendekatan KDN dalam melaksanakan Konsep 1Malaysia: Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

"Biarpun pengenalan PMA Alternatif pastinya membawa implikasi pertambahan beban kerja para pegawai dan kakitangan jabatan Imigresen dalam memproses pengeluaran dan pembaharuan PMA, kita yakin ia akan dapat diatasi," katanya. - Utusan

Zakat bawa kemakmuran


NAJIB Tun Razak bertanya sesuatu kepada Raziah Shahari, 30, tentang kesihatan anaknya, Ramadham Ramli, 1 tahun 7 bulan yang mengalami ketumbuhan dikepala pada majlis penyampaian sumbangan dan zakat kepada warga emas, ibu-ibu tunggal dan anak-anak yatim peringkat Parlimen Pekan di Dewan Konvensyen Sultan Ahmad Shah, Pekan, semalam.

PEKAN 12 Sept. - Umat Islam akan mencapai tahap kemakmuran ekonomi yang tinggi jika setiap penganut agama itu menunaikan tanggungjawab masing-masing dengan membayar zakat, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Tegas Perdana Menteri, umat Islam perlu melihat kewajipan zakat daripada perspektif yang lebih luas dalam meningkatkan ekonomi.

''Pemberian zakat perlu dilihat daripada sudut yang lebih luas. Zakat wajib ke atas mereka yang sepatutnya membayar zakat sama ada perniagaan atau perseorangan. Zakat ada kaitan dengan prinsip tanggungjawab yang diamanahkan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis penyampaian zakat dan sumbangan kepada kira-kira 4,000 penerima yang terdiri daripada fakir miskin dalam Parlimen Pekan di sini hari ini.

Bantuan zakat itu disumbangkan oleh Bank Rakyat, Uda Holdings Berhad, Lebuhraya Kedah Selatan, Yayasan Basmi Kemiskinan dan Yayasan Harmoni.

Pada majlis sama, seramai 359 orang bukan Islam turut menerima sumbangan daripada institusi-institusi berkenaan.

Najib yang mewakili Yayasan Rahah juga menerima sebuah van jenazah daripada Uda Holdings.

Perdana Menteri menjelaskan, tanggungjawab membayar zakat membuktikan keindahan agama Islam dalam memelihara keharmonian daripada sudut ekonomi masyarakat.

Selain zakat, tambah beliau, Islam turut mengajak umatnya melakukan sedekah jariah atau infak bagi membantu golongan yang tidak berkemampuan.

''Jika kita hendak tambah lagi amalan, kita lakukan menerusi sedekah jariah atau infak," katanya.

Dalam pada itu, Perdana Menteri mengingatkan para penerima zakat supaya membelanjakan wang yang diperoleh kepada perkara yang memanfaatkan diri dan keluarga seperti untuk persiapan Aidilfitri tidak lama lagi.

''Bagi penerima, mereka juga ada tanggungjawab masing-masing iaitu tidak mempersia-siakan sumbangan yang diperoleh. Belanja untuk jalan yang baik dan jangan beli benda yang tidak patut dibeli," tegasnya.

Beliau juga mengingatkan para pemimpin di semua peringkat supaya menjalankan amanah mengikut syariat Islam.

Sikap sedemikian jika diamalkan, jelasnya, akan menjadikan masyarakat hidup dalam harmoni apabila semua pihak melaksanakan tanggungjawab masing-masing seperti yang dikehendaki.

''Setiap kita ada tanggungjawab sebagai seorang pemimpin. Sebagai pemimpin negara, dia bertanggungjawab memimpin negara dengan baik. Begitu juga sebagai ketua badan korporat, yayasan atau koperasi, dia bertanggungjawab mengendalikan harta syarikat dengan sempurna.

''Masyarakat akan menjadi lebih makmur hasil daripada tanggungjawab yang kita sempurnakan itu," katanya. - Utusan

Revolusi pendidikan perlukan perubahan minda: Abdullah

Saturday, September 12, 2009


ABDULLAH memperkatakan sesuatu kepada Tuanku Syed Sirajuddin, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah dan Tun Abdul Rahman selepas Upacara Konvokesyen Komemoratif di USM Transkrian, Nibong Tebal, semalam.

NIBONG TEBAL: Tun Abdullah Ahmad Badawi menyarankan kepada kerajaan supaya segera melakukan perubahan minda jika mahu mencapai kejayaan bertaraf dunia khususnya dalam bidang pendidikan.

Bekas Perdana Menteri berkata, sikap positif, ikhlas dan gigih juga menjadi pemangkin kepada usaha untuk mencapai kejayaan bertaraf dunia.

"Ketika saya memimpin negara, sektor pendidikan menjadi agenda utama. Revolusi pendidikan penting bagi memastikan semua sektor tidak terbantut disebabkan tidak mampu membangunkan modal insan yang sepadan dengan tanggungjawab dan cabaran masa depan," katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan pada Upacara Konvokesyen Komemoratif Universiti Sains Malaysia (USM) di Kampus Kejuruteraan USM, Nibong Tebal, di sini, semalam.

Pada majlis itu, Abdullah dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Pendidikan yang disempurnakan oleh Raja Perlis selaku Canselor USM Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail.

Turut hadir, Raja Perempuan Perlis, Tuanku Fauziah Tengku Abdul Rashid serta Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah dan Sultanah Kedah, Tuanku Haminah Hamidun.

Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang, Tun Abdul Rahman Abbas dan isteri, Toh Puan Majimor Shariff; Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak dan Naib Canselor USM, Prof Tan Sri Dzulkifli Razak, turut hadir.

Abdullah berkata, setiap institusi pengajian tinggi (IPT) perlu diberi peluang menjalankan aktiviti penyelidikan, penerbitan, pembangunan budaya sains dan teknologi yang seimbang dengan pengajian seni dan budaya. - Berita Harian

35,000 murid tak tahu baca, menulis

Oleh Mohd Roji Abdullah
mdroji@bharian.com.my

Kerajaan sasar 85 peratus ikuti prasekolah pada 2012

PARIT RAJA: Kementerian Pelajaran mengenal pasti kira-kira 85,000 murid tahun satu masih belum mampu membaca dan menulis, kata Timbalan Menterinya, Dr Mohd Puad Zarkashi.

Sehubungan itu, katanya, kerajaan mensasarkan 85 peratus kanak-kanak mengikuti kelas prasekolah pada 2012 berbanding hanya 65 peratus sekarang.

"Kementerian Pelajaran sedang berusaha mencapai sasaran 85 peratus itu dulu dan apabila ia menjadi kenyataan, kita akan meletakkan sasaran baru iaitu memastikan setiap kanak-kanak tidak kira di mana di seluruh negara, mendapat pendidikan prasekolah.

"Kami akan bekerjasama dengan pihak lain khususnya Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah untuk menyediakan akses pendidikan yang berkualiti, " katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan penutupan Pameran Patriotisme dan Kenegaraan 1 Malaysia anjuran Fakulti Sains, Sastera dan Warisan, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), di sini, petang kelmarin.

Pada majlis itu, beliau turut melancarkan dua buku terbitan UTHM bertajuk Darjat Tidak Datang Bergolek: Langit Mana Patut Dijunjung' dan Modul Kenegaraan dan Pembangunan Malaysia.

Mohd Puad berkata, pihak kementerian kini sedang mengkaji pendekatan sesuai untuk memastikan lebih ramai kanak-kanak di kawasan pedalaman mendapat pendidikan prasekolah.

Katanya, walaupun kerajaan belum menetapkan sasaran 100 peratus kanak-kanak seawal usia lima tahun mengikuti pendidikan prasekolah, langkah awal harus diambil untuk memastikan masyarakat pedalaman juga mendapat pendidikan yang sempurna. - Berita Harian

Jangan jadikan kepelbagaian penghalang kejayaan - Musa

KOTA KINABALU 11 Sept. - Rakyat Sabah digesa supaya tidak menjadikan kepelbagaian kaum dan budaya sebagai penghalang meningkatkan persefahaman untuk memajukan negeri bertuah ini.

Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman berkata, masyarakat majmuk membabitkan lebih 30 suku kaum perlu dijadikan kekuatan dan digembleng untuk membawa lebih banyak kejayaan kepada negeri ini.

"Justeru anak-anak yang merupakan duta kecil negeri Sabah perlulah menjadi contoh terbaik kepada para pelajar dari negeri lain, dari segi perpaduan, kerjasama dan kecemerlangan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis berbuka puasa bersama pelajar Sabah di Semenanjung di Kuala Lumpur semalam.

Lebih 1,000 pelajar dari 18 institusi pengajian tinggi awam dan swasta menghadiri majlis yang diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) itu.

Hadir sama Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Masidi Manjun dan Pengarah Yayasan Sabah, Tan Sri Khalil Datu Jamalul.

Musa berkata, Sabah telah membuktikan bahawa walaupun dihuni oleh pelbagai etnik tetapi rakyatnya mampu bersatu padu dan bertoleransi antara satu sama lain.

"Kekuatan seperti ini perlu kita pertahankan dan disemai kepada generasi muda hari ini," katanya.

Beliau turut mengingatkan generasi muda supaya tidak terpengaruh dengan dakyah yang cuba disebarkan melalui blog dan portal berita kononnya kerajaan Barisan Nasional (BN) mengabaikan generasi muda.

Katanya, keprihatinan dan komitmen tinggi kerajaan diperlihatkan menerusi setiap perancangan dasar dan pelaksanaan program pembangunan, generasi muda sentiasa mendapat perhatian.

Sebagai contoh, jelas beliau, kerajaan sedang giat membangunkan hab pendidikan Sandakan yang bakal dikenali bandar ilmu menempatkan pelbagai IPT, pusat-pusat latihan dan institusi kemahiran.

"Ia bukan hanya untuk warga Sandakan tetapi bagi faedah rakyat seluruh Sabah terutama generasi muda untuk menimba ilmu dan meningkatkan kemahiran.

"Oleh itu, jangan sia-siakan harapan dan kepercayaan ini kerana selain dari ibu bapa dan keluarga, seluruh rakyat Sabah sebenarnya menaruh harapan dan kepercayaan kepada anda sekalian," katanya. - Utusan

Golongan wanita aktif hasilkan tauhu


GOLONGAN wanita Gerakan Persatuan Wanita Felda Maokil 1, Segamat, menjalankan aktiviti membuat tauhu sebagai punca pendapatan sampingan.

SEGAMAT 11 Sept. - Jika golongan lelaki sibuk di ladang mengerjakan tanaman kelapa sawit atau getah, kaum ibu di Felda Maokil 1 turut mempunyai aktiviti sampingan untuk meningkatkan pendapatan keluarga.

Bernaung di bawah Gerakan Persatuan Wanita Felda Maokil 1, seramai lima orang kaum ibu di tanah rancangan itu kini aktif mengusahakan perusahaan membuat tauhu.

Menurut salah seorang pengusahanya, Janariah Kimun, 47, perusahaan itu baru sahaja dimulakan pada akhir tahun lalu dan ia merupakan salah satu program ekonomi kepada masyarakat Felda.

''Idea untuk memulakan perusahaan ini memang sudah lama difikirkan kerana memang ada keperluan bagi masyarakat untuk mendapatkan tauhu yang diyakini halal.

''Untuk itu, kami telah menyertai kursus membuat tauhu yang dianjurkan di Felda Pemanis dan dari situ kami mula belajar dan membeli dapur serta peralatan," katanya.

Pada masa ini, mereka mampu memproses sebanyak 30 kilogram kacang soya untuk menghasilkan sebanyak 500 keping tauhu, katanya.

''Alhamdulillah, permintaan untuk hasil keluaran kami ini mendapat sambutan yang menggalakkan.

''Kami berhasrat untuk turut memasarkan produk tauhu ini keluar dari gugusan Felda Maokil," katanya.

Selain itu, Janariah turut berterima kasih kepada pihak pengurusan Felda dan Jabatan Pertanian kerana telah banyak membantu dalam memberi galakan dan ilmu kepada pihaknya dalam menjayakan perusahaan itu. - Utusan

Baharudin petani berjaya


BAHARUDIN Ridwan (kanan) menyelia pekerjanya di ladang kacang panjang yang diusahakan di Felda Maokil, Segamat, baru-baru ini.

SEGAMAT 11 Sept. - Pembangunan sosio ekonomi yang dilaksanakan Felda sebenarnya merangkumi semua aspek dan ia memberi peluang sepenuhnya kepada golongan peneroka untuk menaik taraf kehidupan keluarga masing-masing.

Tidak terhad kepada pendapatan hasil dari ladang kelapa sawit atau getah semata- mata, pelbagai galakan diberikan Felda dalam membolehkan golongan peneroka mencari pendapatan tambahan.

Salah seorang peneroka di Felda Maokil 1, dekat sini, Baharudin Ridwan, 55, yang menyahut cabaran kerajaan turut menjadi seorang petani berjaya dengan menanam pelbagai jenis pokok buah-buahan dan sayur-sayuran.

Menceritakan kerjaya keduanya sebagai seorang usahawan tani, Baharudin memberitahu, ia bermula pada 2002 bersama lapan orang rakannya.

''Kami mendapat keizinan daripada pihak pengurusan Felda Maokil untuk menanam kacang panjang dan timun di tanah rizab seluas 0.4 hektar.

''Namun sedar tidak sedar, kegiatan pertanian yang kami usahakan ini telah berkembang sehingga menjadi seluas 14 hektar," katanya.

Menurutnya, tanaman lain yang turut diusahakan bersama rakan-rakannya termasuk kacang buncis, cili, jambu batu dan patola.

Katanya, dari semasa ke semasa, pihak Jabatan Pertanian daerah akan melakukan lawatan di kawasannya dan pelbagai khidmat nasihat, peralatan terkini serta subsidi disalurkan.

''Perusahaan pertanian ini pernah mendapat pengiktirafan dengan mendapat anugerah Naib Johan Pertandingan Amalan Pertanian Baik Peringkat Negeri Johor untuk kategori tanaman kontan.

''Kami juga telah mempunyai rangkaian pemborong tetap dan mereka akan mengambil sayur-sayur ini untuk diagihkan di seluruh daerah Segamat serta daerah berhampiran," katanya.

Dengan kawasan tanaman yang semakin luas, dia turut mengambil golongan belia di Felda Maokil untuk bekerja bersamanya bagi mengusahakan kegiatan pertanian itu.

Sementara itu, Pengurus Rancangan Felda Maokil 1, Kamarulzaman Nordin, 56, berkata, pihaknya telah memberi kebenaran bagi penggunaan tanah rizab itu bagi membantu golongan peneroka memperoleh pendapatan sampingan.

''Saya berbangga kerana mereka komited dengan peluang yang diberikan dan telah membuktikan kejayaan," katanya.

Kamarulzaman yang telah 17 tahun menerajui kawasan rancangan tersebut berkata, pihaknya sentiasa menitikberatkan pembangunan menyeluruh dalam menjaga kepentingan masyarakat Felda.

Pelbagai perubahan telah diusahakan pihaknya dan masyarakat Felda kini mampu menikmati kehidupan yang lebih selesa dan pendapatan lumayan. - Utusan

Felcra Kerdau beri dividen RM1.115j

TEMERLOH 11 Sept. - Felcra Kerdau Berhad mengumumkan pemberian dividen berjumlah RM1.115 juta kepada 674 peserta yang akan diagihkan minggu ini.

Pemberian dividen itu membolehkan setiap peserta yang menerima dividen RM1,600 menyambut ketibaan Hari Raya Aidilfitri ini dengan lebih bermakna.

Ketua peserta Felcra Kerdau Berhad, Datuk Mat Suah Burok berkata, dividen itu hasil jualan buah sawit bagi tempoh enam bulan pertama tahun ini, membabitkan kawasan seluas lebih 2,000 hektar.

"Bagaimanapun, dividen tahun ini berkurangan sedikit disebabkan harga komoditi itu tidak setinggi tahun lalu, selain hasil ladang yang merosot.

"Tahun lalu, Felcra Kerdau membayar RM5.9 juta dividen kepada peserta membabitkan empat kali bayaran," kata Mat Suah.

Menurut beliau, peserta dijangka sekali lagi menerima dividen November ini bagi membolehkan mereka membuat persediaan persekolahan anak masing-masing.

Tambah beliau, pengurusan Felcra Kerdau sedang berusaha meningkatkan hasil ladang menggunakan baja jenis kompos selain hanya menuai buah sawit yang masak bagi mengelak kejatuhan harga.

Dalam perkembangan lain, Mat Suah yang juga Pengerusi Lembaga Pengarah Koperasi Peserta Felcra Kerdau berkata, pihaknya bercadang membuka sebuah stesen minyak di Lebuh Raya Pantai Timur (LPT).

"Koperasi mempunyai sebidang tanah berhampiran LPT dan kita akan memanfaatkan tanah itu dengan membina stesen minyak dianggarkan membabitkan kos RM2.5 juta.

"Projek tersebut akan dimulakan apabila semua urusan berkaitan tukar syarat tanah selesai tidak lama lagi," katanya.

Tambahnya, koperasi itu yang mempunyai modal terkumpul RM1 juta turut merancang mengusahakan ternakan lembu berhampiran kawasan ladang kelapa sawit miliknya.

Selain itu, katanya, koperasi juga berhasrat menceburi perniagaan lain seperti hartanah, kontraktor bangunan, pengangkutan dan lain-lain bagi meningkatkan pendapatan para peserta. - Utusan

Sajian istimewa udang kara


Mohd. Izham Gulam Ali memeriksa suhu air udang di kolam udang kara air tawar yang diternaknya. – UTUSAN/ FAIZAL ABU HASSAN


KANGAR 11 Sept. – Udang kara atau lobster merupakan makanan laut yang mendapat permintaan tinggi di pasaran.

Pengusaha restoran makanan laut sering menjadikan udang kara sebagai sajian istimewa di restoran dan hotel-hotel berikutan isinya yang dikatakan lebih enak daripada udang biasa.

Udang kara juga sukar didapati dan ia dianggap makanan istimewa terutama di kalangan penggemar makanan laut.

Tidak hairan udang kara boleh mencecah sehingga RM100 sekilogram bergantung kepada saiznya.

Di negara ini antara lokasi tangkapan udang kara ialah di sekitar Teluk Ramunia, Johor terutama ketika musim tengkujuh iaitu April sehingga Disember kerana spesies ini menjadikan waktu ini untuk membiak di sepanjang pesisir pantai.

Bagaimanapun, mungkin ramai yang tidak mengetahui terdapat spesies udang kara yang boleh diternak dalam air tawar.

Perkara ini dibuktikan sendiri oleh bekas chef hotel lima bintang, Mohd. Izham Gulam Ali, 34, yang kini menjalankan ternakan udang kara air tawar secara komersial di Beseri di sini.

Menurut Mohd. Izham, udang kara air tawar atau nama saintifiknya Cherax Quadricarinatus merupakan jenis Red Claw iaitu sejenis krustasia yang hidup di sungai-sungai kecil di utara Australia dan Papua New Guinea.

Katanya, terdapat lebih 1,000 jenis udang kara seluruh dunia tetapi spesies ini merupakan yang paling senang dan berpotensi diternak.

‘‘Walaupun saiznya lebih kecil berbanding udang kara laut, tetapi isinya mendapat permintaan tinggi kerana lebih manis dan enak. Sebelum ini udang kara air tawar banyak dijadikan sebagai ternakan hiasan.

‘‘Kadar kolestrol udang kara ini lebih rendah berbanding udang kara laut dan ia dikaitkan sebagai makanan eksklusif kerana harganya yang agak mahal ,” katanya ketika ditemui di pusat pembiakan udang kara beliau baru-baru ini.

Mohd. Izham memberitahu, dia hanya menyedari potensi udang kara air tawar apabila makanan itu mendapat permintaan tinggi di hotel-hotel bertaraf lima bintang.

‘‘Selepas membuat beberapa penyelidikan baru saya menyedari akan potensi ternakan udang kara air tawar kerana harganya boleh mencecah RM60 sekilogram mengikut saiz.

‘‘Mulanya saya menternak udang kara air tawar sebagai mengisi masa lapang, tetapi kini saya semakin meminati bidang ini apabila berjaya menghasilkan baka yang lebih baik melalui teknik pembiakan bersilang crossbreed,” katanya yang telah menceburi bidang itu selama tiga tahun.

Udang kara air tawar boleh membesar sehingga 30 sentimeter panjang dengan berat sehingga 75 gram seekor dalam tempoh sembilan bulan.


Udang kara air tawar menjadikan paip PVC sebagai rumahnya.


Bagaimanapun, tempoh matang dan sesuai dijual adalah antara 15 sentimeter dengan berat kira-kira 55 gram.

Menurut Mohd. Izham, bagi sesetengah orang, mereka mempercayai bahawa udang kara air tawar merupakan makanan penguat tenaga batin bagi lelaki dan awet muda bagi wanita.

‘‘Tiada kajian khusus yang dilakukan mengenai kesahihan perkara ini tetapi apa yang nyata isi udang kara air tawar ini lebih enak dan manis.

‘‘Walaupun terdapat beberapa penternak di negara ini, tetapi ia masih belum mampu memenuhi permintaan hotel-hotel tempatan,” ujarnya yang memasarkan udang kara air tawar ternakannya ke hotel-hotel sekitar Pulau Pinang dan Pulau Langkawi, Kedah.

Mohd. Izham memberitahu, kaedah ternakan udang kara air tawar tidak terlalu rumit kerana ia merupakan spesies yang tahan lasak dan memakan apa sahaja termasuk daging, rumpai dan sayur.

‘‘Udang kara air tawar sesuai diternak di dalam kolam kanvas, akuarium dan kolam simen.

‘‘Udang jenis ini agak agresif dan boleh memakan spesies sejenisnya jika terlalu lapar. Sebab itu untuk memelihara udang jenis ini paip polivinil klorida (PVC) perlu digunakan sebagai tempat perlindungan,” ujarnya.

Katanya, dia bekerjasama dengan abangnya, Dr. Shamsinar Gulam Ali yang banyak membantunya membuat penyelidikan terutama membabitkan pembiakan.

‘‘Kami memilih baka-baka terbaik dan melakukan pembiakan silang agar baka yang diperolehi lebih berkualiti dan cepat membesar.

‘‘Selain itu, pelbagai aktiviti diadakan bagi memperkenalkan ternakan udang kara air tawar termasuk mengadakan kursus dan jualan benih bermutu,” ujarnya.

Tambahnya, beliau yakin pasaran udang kara air tawar terbuka luas berikutan permintaan yang tinggi.

Mereka yang berminat dengan ternakan itu boleh menghubungi beliau di talian 012-4591350 atau melalui emel beserijaya@yahoo.com untuk mendapatkan maklumat lanjut. - Utusan

Melaka Menawan : Tarikan air pancut berirama


air pancut berirama yang mempesonakan orang ramai bertempat di Jalan Munshi Abdullah dan berhadapan dengan Eyes On Melaka diadakan dari Isnin hingga Jumaat bermula pukul 9 malam hingga 11 malam.

MELAKA 11 Sept. - Melalui Jalan Munshi Abdullah dekat sini khususnya pada waktu malam pastinya mata pengunjung tertarik dengan satu binaan yang terletak di sebelah kanan jalan.

Sebelum ini, mata pengunjung hanya tertumpu pada salah satu produk pelancongan Melaka yang berada di seberang Jalan Munshi Abdullah iaitu 'Eyes On Melaka' .

Namun kini, satu lagi tarikan yang pasti membuatkan pengunjung terpesona adalah air pancut berirama yang pertama wujud di negeri ini.

Berpeluang melihat air pancut berirama pastinya memberikan satu pengalaman yang indah dan menyeronokkan khususnya kepada mereka yang pertama kali melihatnya.

Terletak di sebelah kanan Jalan Munshi Abdullah berdekatan dengan Jalan Hang Tuah dan Sungai Melaka menjadikan air pancut berirama sebagai lokasi kunjungan yang strategik.

Keunikannya mampu menarik ramai pengunjung tidak kira sama ada mereka yang menyusuri Sungai Melaka menggunakan perkhidmatan bot Melaka River Cruise atau mereka yang melalui jalan tersebut.

Produk pelancongan baru itu menjadi salah satu perhentian selama dua minit bagi mereka yang menaiki perkhidmatan Melaka River Cruise untuk menikmati keunikan air pancut berirama itu selain melihat bangunan-bangunan bersejarah sepanjang menyusuri Sungai Melaka.

Pertunjukan air pancut berirama dengan lagu-lagu yang menampilkan budaya negara ini selaras dengan gagasan 1Malaysia yang diilhamkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Irama dondang sayang serta lagu-lagu rakyat masyarakat Cina dan India yang rancak mengiringi corak semburan air pancut itu pastinya menarik perhatian pengunjung.

Melihat telatah anak kecil yang cukup seronok mendengar lagu diiringi air pancut berirama pasti membuatkan ibu dan ayah terhibur.

Pancutan tertinggi air pancut berkenaan ialah 14.4 meter serta mempunyai lebih 10 corak semburan mengikut irama lagu.

Pemandangan persekitarannya yang cantik menjadikan tempat itu sebagai salah satu lokasi fotografi yang utama bagi pengunjung merakam gambar kenangan.

Kerdipan lampu yang silih berganti membuai keasyikan pengunjung serta membuatkan mata menjadi lebih tertarik pada simbahan cahaya berwarna-warni yang mengiringi pancutan air tersebut.

Air pancut berirama di bawah pengelolaan Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) itu beroperasi sejak setahun lalu.

Kini Jalan Munshi Abdullah tidak lagi sunyi seperti dahulu kerana sejak wujudnya air pancut berirama itu, ia kini semakin sesak.

Bagi pengunjung yang datang ke Melaka pastinya akan tertarik untuk singgah melihat air pancut berirama yang pertunjukannya diadakan dari Isnin hingga Jumaat bermula pukul 9.00 hingga 11.00 malam.

Pada hujung minggu termasuk cuti umum, pertunjukannya dilanjutkan sehingga pukul 2 pagi bergantung kepada kehadiran pengunjung.

Air pancut berirama menjadi salah satu produk pelancongan di negeri ini untuk menambah lokasi menarik yang boleh dikunjungi pelancong dari dalam dan luar negara.

Walaupun masih baru, namun produk pelancongan terbaru Melaka itu sudah mendapat tempat di hati pengunjung.

Bagi Azie Farhana Abu Zain, 22, dia kagum ketika pertama kali melihat pertunjukkan air pancut berirama itu.

''Saya berasa teruja melihat air pancut ini 'menari' mengikut lagu dengan cahaya berwarna-warni menambah tarikan apabila ia menerangi seluruh kawasan ini," katanya.

Bagi pelajar Kolej Multimedia Melaka, Ummu Sakinah Muhd. Zawawi, 22, pemandangan di kawasan itu amat menarik dan ia menarik pelancong untuk berkunjung ke negeri ini.

''Jika kita lihat, air pancut berirama juga terdapat di negeri lain tetapi Melaka menonjolkan satu keunikan di mana lagu yang didendangkan menonjolkan budaya kita.

''Selain itu, cahaya yang menerangi tempat ini memukau mata setiap pengunjung yang datang," katanya. - Utusan

Mangsa kebakaran ditawar PPR


Raja Nong Chik (bersongkok) menyatakan sesuatu kepada Chandra Dewi dan cucunya yang merupakan kanak-kanak istimewa, sambil diperhatikan oleh Tan Chai Ho (kanan) dan Ahmad Fuad Ismail (dua dari kanan) selepas menyerahkan wang bantuan dan hamper di Dewan Serbaguna Sri Selangor, Jalan San Peng, semalam.

SUNGAI BESI 11 Sept. – Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) hari ini menawarkan rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) Muhibah, di Puchong kepada 12 keluarga mangsa kebakaran di Sungai Besi yang kehilangan tempat tinggal dalam kejadian awal pagi semalam.

Selain itu, keluarga terbabit juga akan menerima wang sagu hati perpindahan sebanyak RM1,000.

Semua keluarga buat masa ini menetap sementara di Dewan Serbaguna Sri Selangor, di flat PPR Jalan San Peng.

Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dalam lawatan singkat ke dewan tersebut hari ini telah menyampaikan wang bantuan sebanyak RM300 dan hamper kepada setiap keluarga mangsa.

Turut hadir ialah Datuk Bandar, Datuk Ahmad Fuad Ismail dan Ketua Bahagian MCA Bandar Tun Razak, Datuk Tan Chai Ho.

Ahmad Fuad, pada majlis berbuka puasa DBKL semalam pula berkata, sejumlah besar penghuni yang terlibat dalam kebakaran itu bukan warga Malaysia.

“Saya difahamkan antara 60 hingga 70 buah keluarga yang terlibat dalam kebakaran tersebut.

“Tetapi setelah kaji selidik dijalankan hanya 17 keluarga sahaja yang terdiri daripada rakyat Malaysia dan selebihnya warga asing.

“Oleh itu, hanya 17 buah keluarga ini sahaja yang akan mendapat bantuan tersebut,” katanya.

Dalam kebakaran tersebut, dua orang terbunuh iaitu seorang kanak-kanak dan seorang wanita.

Pada majlis berbuka puasa itu, Ahmad Fuad turut menyampaikan sumbangan hari raya berjumlah RM250 seorang kepada 187 orang anak yatim.

Selain daripada itu, 28 orang kurang upaya (OKU) yang berumur 17 tahun ke bawah juga mendapat sumbangan yang sama.

Kesemua mereka merupakan anak-anak kepada kakitangan DBKL. - Utusan

Kejiranan Lestari dilanjutkan

Friday, September 11, 2009


Muhyiddin Yassin melancarkan logo Kempen Bulan Bahasa Peringkat Kebangsaan 2009 sambil diperhatikan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon; Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek dan Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Fadilah Ahmad (kanan) di Kementerian Pelajaran, Putrajaya, semalam.

PUTRJAYA 10 Sept. – Program kejiranan lestari yang dikenal pasti telah memberi impak berkesan terhadap pembangunan sosial di kawasan berisiko tinggi akan dilanjutkan ke fasa kedua sebelum dilaksanakan di seluruh negara.

Fasa tersebut memberi tumpuan kepada lima teras mencakupi pembangunan infrastruktur fizikal, pembangunan insan, kesejahteraan sosial, membasmi kemiskinan dan membasmi jenayah serta penyalahgunaan dadah.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, fasa kedua program kejiranan lestari itu menelan belanja RM4.3 juta.

“Laporan yang diterima hari ini menunjukkan perkembangan sangat baik di semua kawasan yang melaksanakan projek perintis Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat tahun lepas.

“Contohnya di Johor Bahru, ada beberapa buah kampung dijadikan kawasan tumpuan dan hari ini kita dapat laporan mengenai usaha-usaha yang dilakukan di sana sejak tahun lepas dan kesannya amat baik sekali.

“Jadi kita telah setuju supaya projek ini diteruskan kepada fasa kedua sebelum kita guna pakai untuk seluruh negara terutama di kawasan yang kita kenal pasti kawasan berisiko di Johor, Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Sosial Negara kali pertama tahun ini di sini, hari ini. Turut hadir Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Projek Program Kejiranan Lestari fasa pertama dilaksanakan di lima buah kampung di Johor Bahru iaitu Kampung Skudai Kiri, Taman Tampoi Indah, Kampung Datuk Sulaiman Menteri (Majidee), Kampung Pandan dan Taman Puteri Wangsa (Ulu Tiram).

Muhyiddin memberitahu, fasa pertama projek itu melibatkan kos sebanyak RM5.6 juta.

Sehubungan itu, beliau menambah, pihaknya akan mencari jalan yang mungkin ada perkara-perkara yang boleh mengurangkan kos tetapi dapat meningkatkan lagi keberkesanannya.

“Walaupun ia berkesan tetapi kosnya kepada kerajaan juga besar dan kita akan cari cara lain untuk menambah keberkesanan dan kita lihat dalam setahun dua ini.

“Dalam masa yang sama, kita akan meminta pemimpin dan masyarakat setempat supaya berperanan bersama-sama,” katanya. - Utusan

Tapak Kekal Pengeluaran Makanan Tawau dijangka keluar hasil 2010

TAWAU 10 Sept. - Tapak Kekal Pengeluaran Makanan Tawau (TKPM) di Batu 15, Jalan Apas, yang pertama seumpamanya beroperasi di Sabah, akan mula mengeluarkan hasil selewat-lewatnya pertengahan tahun depan.

Pegawai Pertanian Kanan Tawau, Julkifli Juhuri berkata, semua infrastruktur asas projek bernilai RM12.6 juta yang dibiayai Kerajaan Persekutuan di kawasan seluas 93.60 hektar yang disediakan oleh kerajaan negeri itu sudah siap sepenuhnya.

"Kita menyediakan sebanyak 58 lot tanaman untuk ditanam dengan enam jenis tanaman kontan seperti betik, jagung, pisang, nanas, tembikai dan sayur-sayuran oleh peserta terpilih.

"Sebuah stesen pengepam air sungai dari Sungai Apas yang dilengkapi dengan sistem paip ke setiap lot tanaman sudah tersedia. Kini hanya menunggu peserta untuk memulakan operasi," katanya kepada Bernama di sini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dijadual melawat projek TKPM Tawau pada Ahad ini. Beliau turut dijadual menghadiri majlis berbuka puasa dengan pemimpin dan masyarakat Tawau di Masjid Al-Kauthar.

Projek TKPM dimulakan di Sabah selepas kerajaan Sabah dan Persekutuan memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) pada 16 Ogos 2001 di Kota Kinabalu.

Berikutan MoU itu, selain Tawau, empat lagi tapak TKPM yang dikenal pasti ialah di Sungai Lokan dan Sungai Koyah di Kinabatangan serta Langkawit dan Mandalipau di Papar.

Selain menggalakkan pihak swasta berkecimpung dalam sektor pengeluaran makanan serta menyediakan peluang pekerjaan, ia juga bertujuan mengoptimumkan penggunaan tanah bagi pengeluaran makanan dan menjamin pengeluaran pertanian secara berterusan.

Julkifli berkata, TKPM Tawau kini dalam proses menyaring semua permohonan bagi mengenal pasti calon benar-benar layak mendapat lot TKPM Tawau dan memajukannya.

Katanya, daripada 665 borang yang dikeluarkan, 339 borang dikembalikan dan daripada jumlah itu hanya 190 permohonan dikenal pasti layak untuk mengikuti proses saringan berikutnya.

"Hanya 58 pemohon sahaja yang akan dipilih daripada 190 permohonan itu.

Mereka akan ditemuduga pada Oktober dan yang berjaya akan memulakan projek masing-masing pada hujung tahun ini," katanya.

Julkifli berkata, setiap peserta berjaya akan dikenakan bayaran sewa sebanyak RM365 bagi setiap 0.4 hektar setahun.

Katanya, jika semua perancangan berjalan lancar, nilai hasil TKPM Tawau dalam setahun ialah RM3,651,922 dan pulangan pelaburan projek akan dapat diperoleh semula dalam tempoh tiga tahun.

Unjuran nilai hasil TKPM Tawau dalam tempoh lima tahun dianggarkan bernilai RM18,259,610, kata Julkifli. - Utusan

Mawar peruntuk RM152,000 bantu golongan susah

JOHOR BAHRU 10 Sept. - Majlis Wanita Johor (Mawar) memperuntukkan sebanyak RM152,000 untuk diagih-agihkan kepada golongan kurang bernasib baik di seluruh negeri sehingga September ini.

Pengerusi Biro Kebajikan Mawar, Datin Safiah Aris berkata, golongan berkenaan termasuk keluarga miskin, ibu tunggal, anak yatim, hospital serta institusi kebajikan berkaitan.

Beliau yang juga isteri kepada Setiausaha Kerajaan Negeri Johor berkata, jumlah sumbangan paling besar diberikan pada tahun ini ialah sebanyak RM110,000 yang diagih-agihkan kepada Mawar di 11 daerah termasuk Pasir Gudang.

"Wang tersebut kita berikan kepada Mawar daerah bagi membolehkan mereka menjalankan aktiviti kebajikan di daerah masing-masing.

"Ia kemudian diikuti dengan sumbangan sebanyak RM20,000 yang diagihkan kepada 56 keluarga miskin di enam mukim di daerah ini yang telah disampaikan baru-baru ini," katanya.

Beliau berkata demikian kepada para pemberita selepas menyampaikan sumbangan Hari Raya Aidilfitri bernilai RM18,200 kepada pesakit di Hospital Sultanah Aminah (HSA) dan Hospital Sultan Ismail (HSI) di Pejabat Mawar di sini hari ini.

Menerusi sumbangan itu seramai 71 pesakit di HSA dan 62 di HSI menerima sumbangan wang tunai RM150 bagi dewasa dan RM100 untuk kanak-kanak.

Sumbangan itu disampaikan oleh Safiah kepada Pengarah HSA, Dr. Daud Abdul Rahman dan Pengarah HSI, Dr. Rooshaimi Merican Abdul Rahman.

"Kami mengharapkan dengan sumbangan itu ia sedikit sebanyak dapat meringankan beban mereka bagi membuat persiapan untuk menyambut Aidilfitri minggu depan," katanya.

Selain itu, Mawar turut menyumbangkan pelbagai kelengkapan dan kemudahan di hospital-hospital kerajaan di negeri ini.

Safiah berkata, langkah yang dilakukan Mawar merupakan salah satu fungsi pertubuhannya bagi meringankan beban kerajaan dalam melaksanakan tanggungjawab sosial. - Utusan

 
 
Copyright © 1MALAYSIA Berjaya