Pusat Rawatan Ikan Bantu Penternak Kurangkan Risiko Kerugian

Saturday, October 31, 2009

TUMPAT, 31 Okt (Bernama) -- Kira-kira 112 penternak ikan dalam sangkar di kawasan Laguna Sri Tujuh di sini bakal mendapat manfaat apabila kemudahan pusat rawatan benih ikan bakal dibina di kawasan berkenaan.

Pengerusi Persatuan Penternak Ikan Laguna Sri Tujuh, Yusof Mamat berkata Jabatan Perikanan telah meluluskan peruntukan sejumlah RM90,000 untuk pembinaan pusat rawatan berkenaan.

"Dengan adanya pusat rawatan ikan berkenaan, anak ikan yang baru dibeli akan dipelihara untuk tempoh masa tertentu di pusat rawatan sebelum dilepaskan ke dalam sangkar," katanya kepada Bernama.

Yusof berkata langkah itu bertujuan menyesuaikan anak ikan dengan persekitaran baru dan mengelakkannya daripada mati apabila dilepaskan ke dalam sangkar.

"Kita harap dengan adanya kemudahan ini, penternak boleh mengurangkan risiko kematian anak ikan sekali gus mengurangkan risiko kerugian," katanya.

Beliau berkata buat masa ini perbincangan sedang dijalankan dengan beberapa pihak berkaitan pembinaan pusat berkenaan dan dijangka dibina dalam masa terdekat.

Terdapat lebih 300 sangkar ikan di Laguna Sri Tujuh dengan hasil ternakan mencecah RM3.6 juta setahun. -- BERNAMA

Kesedar Serah Tanah Kepada ECER Bantu Orang Miskin Tegar

GUA MUSANG, 31 Okt (Bernama) -- Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) akan menyerahkan ladang kelapa sawit seluas 384 hektar kepada pengurusan projek Pelan Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) untuk penempatan peserta miskin tegar di bawah program Agropolitan.

Pengurus Besarnya Mohd Arshad Ismail berkata penyerahan ladang tidak berpeneroka yang terletak di Rantau Manis itu sebagai ganti kelewatan kelulusan tanah kerajaan negeri kepada agensi berkenaan.

Katanya tanaman ladang itu yang sudah tua perlu ditebang semua untuk dijadikan tapak penempatan peserta yang dijangka dapat menampung 700 orang pada pertengahan tahun hadapan.

"Kita terpaksa korban tanah ladang sawit milik Kesedar di kawasan itu bagi tujuan berkenaan kerana kita khuatir jika menunggu penyelesaian tanah yang dipohon selama ini menjadi lebih lewat untuk pembangunan projek Agropolitan," katanya kepada pemberita semasa ditemui di Lojing di sini pada Sabtu.

Mohd Arshad berkata rundingan Kesedar, ECER dan kerajaan negeri masih diteruskan supaya perancangan untuk pembangunan ladang dan penempatan peserta miskin tegar di projek Agropolitan itu berjalan lancar dan menepati sasaran.

" Kalau kita tidak berbuat demikian mungkin projek itu bertambah lewat dan merugikan peserta, oleh itu kita sedang mengatur pelbagai langkah baru dengan ECER untuk mempercepatkan proses penebangan ladang itu.

" Kita mahu peserta yang telah tersenarai akan menerima faedah daripada projek berkenaan kerana setakat ini hanya 10 peserta yang ditempatkan di situ sebagai projek perintis," katanya.

Beliau mengakui sebelum ini timbul banyak kesulitan kepada Kesedar dan ECER untuk memajukan projek Agropolitan disebabkan tanah yang sebelum ini diterokai penduduk secara individu belum mendapat kelulusan untuk diserahkan kepada agensi terbabit.

"Walau apapun, kita masih mengharapkan kerajaan negeri memberi pertimbangan terhadap perkara berkenaan kerana banyak perancangan sudah diatur untuk peserta miskin tegar dalam hidup berdikari selepas ini," katanya.

Mohd Arshad berkata mengikut perancangan asalnya projek Agropolitan itu akan menempatkan 1,000 peserta tetapi disebabkan masalah tanah yang belum diluluskan terpaksa dibuat pengambilan hanya 700 orang sahaja. -- BERNAMA

Melahirkan usahawan tani

Friday, October 30, 2009


Pasar taNi kekal di Jerantut YANG MENGGABUNGKAN CIRI-CIRI KEMODENAN DAN SELESA.

Sehingga 30 September lalu , sejumlah 344 buah pasar tani telah dibangunkan yang terdiri daripada 317 pasar tani runcit (pasar tani mega, pasar tani pelancongan dan pasar tani bunga).

Selain itu, terdapat empat pasar tani borong, tiga pasar tani kekal dan 20 buah pasar tani Desaraya.

Jumlah keseluruhan peserta pasar tani ialah 16,260 orang, meningkat dari tahun ke tahun dengan nilai jualan di seluruh negara pada tahun 2008 adalah RM438 juta.

Perkembangan pasar tani bermula dari tahun 1985 adalah seperti berikut.

Fasa pembangunan pasar tani

Selama 24 tahun era penubuhannya, pasar tani telah berkembang pesat melalui beberapa fasa pembangunan seperti berikut:-

l Fasa pengenalan (1985 - 1994)

Di era awal fasa pembangunan, fokus pembangunan pasar tani pada masa itu lebih menjurus kepada menggalakkan penyertaan petani untuk menjadi peserta pasar tani.

Pada ketika itu, pembukaan pasar tani lebih ditumpukan di kawasan strategik di bandar-bandar besar sahaja.

Pada fasa ini, petani-petani memasarkan produk mereka di bawah payung bulat berbagai warna. Bagaimanapun untuk membangkitkan imej yang lebih menarik dan seragam warna payung pasar tani kemudiannya diubah kepada warna hijau dan putih.

Fasa pengukuhan (1995 - 2003)

Fasa kedua, fasa pengukuhan, fokus pembangunan pasar tani pada masa itu kepada pembangunan keusahawanan peserta pasar tani. Peserta pasar tani diberi latihan, kursus, lawatan dan bimbingan dari aspek keusahawanan bagi melahirkan peserta yang berdisiplin dan berdaya saing.

Peserta pasar tani yang dilihat mempunyai potensi untuk lebih maju diberi peluang dan galakkan menyertai beberapa projek pembangunan FAMA seperti pasar tani borong dan pasar tani Desaraya.

Pasar tani borong merupakan satu institusi pemasaran yang dibina bagi menempatkan peserta pasar tani yang mempunyai bekalan yang banyak dan memasarkan dalam kuantiti yang besar.

Pasar tani borong dibina berstruktur separa kekal dan beroperasi setiap hari. Pasar tani borong Selayang dan Pasar Tani Borong Puchong adalah antara pasar tani borong yang telah diwujudkan pada masa itu.

Pasar tani Desaraya pula merupakan satu institusi pemasaran ala mini market. Pasar tani Desaraya ini menempatkan antara tiga dan lima orang peserta pasar tani menjual berlainan komoditi di bawah satu bumbung di rumah kedai. Mereka berurusniaga secara peruncitan setiap hari.

Fasa pemodenan (2004 - 2010)

Fasa pemodenan, FAMA memperkenalkan pasar tani mega di samping pasar tani kekal.

Pasar tani mega telah diperkenalkan pada 19 September 2004 dan dilancarkan oleh Perdana Menteri ketika itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi, di Shah Alam, Selangor.

Pasar tani mega diperkenalkan bagi memberikan satu anjakan imej yang baru dan seterusnya mengekalkan daya saing pasar tani. Ia merupakan satu lambang kejayaan milik bersama usahawan tani yang menjadi peserta pasar tani dan juga pengeluar iaitu petani, penternak , nelayan dan pengusaha perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Pasar tani mega memperkenalkan beberapa ciri baru yang menonjolkan suasana ceria, mesra pelanggan, dan peragaan barangan yang lebih kemas, teratur dan hygenic serta ruang membeli belah yang lebih luas.

Perubahan ketara yang diperkenalkan buat pertama kali ialah keseragaman dari segi peralatan iaitu penggunaan kanopi berwarna merah hati bersaiz 10 x 10 kaki, rak bertingkat, pakaian seragam dan alas meja.

Pasar tani akan dinaik taraf kepada pasar tani mega setelah mencapai ciri-ciri yang ditetapkan seperti berikut:-

l Bilangan peserta melebihi 75 orang.

l Bilangan penggunaan kanopi melebihi 100 buah.

l Nilai jualan tahunan melebihi RM1 juta.

Pasar tani kekal pula merupakan satu institusi pemasaran moden, berstruktur kekal, mempunyai kemudahan asas yang lengkap dan beroperasi setiap hari.

Pasar tani kekal pertama dibina di Jerantut, Pahang dan telah beroperasi pada 24 September 2007.

Pasar tani kekal yang kedua telah pun dibina di pekan Bukit Gambir, Muar Johor dan telah pun beroperasi pada 24 Februari tahun lalu.

Sebuah lagi adalah Pasar Tani Kekal Guar Chempedak, Kedah yang telah beroperasi pada 1 April lalu. - Utusan

1MALAYSIA BERJAYA : Evolusi institusi pasar tani

Oleh LAUPA JUNUS

Konsep pasar tani mega merupakan satu transformasi menambah baik sistem jualan sedia ada.


KIRA-KIRA 24 tahun dahulu, ia hanyalah sebuah kawasan penjualan hasil pertanian yang diusahakan sendiri oleh peserta. Ketika itu, platform pertemuan petani dan pembeli itu berkisar semata-mata untuk memasarkan hasil pertanian secara terus.

Kini menjejaki usianya ke-25 tahun pewujudannya, pasar tani menjadi satu jenama yang berfungsi sebagai Medan Pertemuan Pengeluar - Pengguna dan menjadi institusi pemasaran yang utama di negara ini.

Konsep pasar tani bermula dengan pelancaran pasar tani yang pertama pada 31 Januari 1985 di Larkin, Johor Bharu.

Konsep yang diperkenalkan pada masa itu bercirikan mudah alih menggunakan payung berwarna, suasana karnival dengan identiti tersendiri.

Ketika itu, bilangan pasar tani hanya 12 buah dengan penglibatan seramai 317 orang peserta dan nilai jualan hanya RM 1.4 juta sahaja.

Ketua Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Datuk Mohamed Shariff Abdul Aziz berkata, pasar tani tersebut merupakan cetusan idea persatuan pengguna Malaysia dan pihaknya diberi tanggungjawab menyediakan infrastruktur dan bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan supaya ia dapat diwujudkan secara teratur.

Beliau berkata, sejak itu, perkembangan dan kemajuan pasar tani semakin ketara dan sambutan yang diterima juga menggalakkan.

''Bilangan peserta bertambah dan kini terdapat 16,260 semuanya,'' kata beliau.

Malah pembaharuan pasar semakin ketara dengan pengenalan konsep baru antaranya mewujudkan pasar tani mega, pasar tani kekal pasar tani borong, pasar tani pelancongan, pasar tani desa, karavan pasar tani dan terbaru, pendekatan jualan secara bergerak menggunakan kereta roda tiga.

Selain itu, pewujudan pasar tani melahirkan ramai usahawan pertanian termasuk yang dihasilkan daripada padanan dengan pembekal menerusi konsep kontrak perladangan.

Pada masa sama, pengguna memperoleh produk segar pada harga yang berpatutan.

Beliau berkata, pewujudan pasar tani jelas memberi impak yang besar dalam memajukan aspek pemasaran pertanian memandangkan berlaku perubahan dalam aliran produk ke pasaran.

Sebagai contoh katanya, bagi komoditi sayur-sayuran dan buah-buahan, senario sebelum ini menunjukkan bahawa kira-kira 90 peratus dijual ke pasar borong dan bakinya sama dihantar ke peruncit, dieksport atau diproses.

Pada hari ini, daripada RM4 bilion nilai jualan komoditi tersebut, sebanyak RM400 juta atau 10 peratus urus niaga berlaku di pasar tani.

FAMA katanya menawarkan pelbagai insentif kepada usahawan tani yang menyertai pasar tani iaitu iaitu menyediakan peluang perniagaan dalam bidang peruncitan dan pemborongan.

Selain itu, FAMA juga menawarkan perkhidmatan nasihat kepada peserta kursus, maklumat pasaran, program mentor mentee padanan perniagaan dan direktori perniagaan.

Kemudahan lain termasuk pembayaran mudah pembelian peralatan dan perkhidmatan urus setia mencakupi maklumat harga panduan, pengesahan alat timbangan, panduan susun atur produk.

Selain itu, kadar caj sewaan tapak adalah yang rendah. - Utusan

1MALAYSIA BERJAYA : Program bantu pelajar gagal SPM dilancar

KUALA TERENGGANU 29 Okt. - Kerajaan negeri akan melancarkan program pendedahan kemahiran untuk calon-calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang berkemungkinan akan gagal dalam peperiksaan tersebut bermula akhir tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Ahmad Razif Abd. Rahman berkata, untuk itu mereka akan dikenal pasti melalui ujian percubaan dan dimasukkan dalam program kemahiran vokasional selama tiga hari dua malam.

Katanya, program tersebut akan diadakan di institusi pengajian vokasional seperti Institut Latihan Perindustrian (ILP) dan Kolej Universiti Tati.

Menurut beliau, program akan memberikan mereka gambaran lebih awal hala tuju dalam memilih kerjaya dan mengelakkan mereka terlibat dalam kegiatan tidak berfaedah.

''Kita tahu pelajar-pelajar ini tidak berminat dalam bidang akademik, jadi kita sediakan program untuk memberi gambaran bahawa mereka masih mempunyai kerjaya walaupun gagal dalam SPM.

''Pendedahan ini akan menimbulkan minat terhadap kemahiran tertentu dan menyebabkan mereka memberi fokus kepada subjek tertentu seperti Bahasa Malaysia supaya mereka lulus," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan Kem Membaca 1Malaysia Peringkat Terengganu di Sekolah Kebangsaan Kompleks Seberang Takir di sini hari ini.

Kata beliau, pihaknya kini sedang mengumpul data dari Jabatan Pelajaran negeri berhubung calon-calon SPM yang mungkin akan gagal dalam peperiksaan utama itu nanti.

''Kita akan adakan program percubaan terlebih dahulu, mungkin melibatkan para pelajar di Kuala Terengganu untuk melihat keberkesanannya," katanya.

Beliau memberitahu, program pendedahan itu akan lebih kepada konsep belajar di institusi kemahiran tersebut dan tidak seperti program motivasi biasa yang dijalankan untuk pelajar bermasalah.

''Program itu akan melibatkan suasana sebenar seperti belajar bidang automotif selama dua jam dan bengkel perkayuan selama dua jam dan kemudian enjin selama sejam," jelasnya.

Selain itu, katanya, program berkenaan akan melibatkan kemahiran dalam bidang pertanian dan penternakan bagi membolehkan mereka menjadi usahawan dalam bidang tersebut. - Utusan

Mekanisme subsidi minyak akan diumumkan - Ismail Sabri

Tuesday, October 27, 2009

KUALA LUMPUR 26 Okt. - Kerajaan akan mengumumkan mekanisme pemberian subsidi minyak dan golongan sasar yang benar-benar layak menerimanya pada akhir tahun ini atau awal tahun depan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, usaha bagi menyusun mekanisme yang benar-benar berkesan untuk membantu rakyat, kini sedang dilaksanakan.

Katanya, perkara itu akan diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri.

''Bukan mudah untuk kita mencari cara paling berkesan untuk memastikan golongan yang benar-benar memerlukan sahaja menerima bantuan ini.

''Golongan sasaran sedang ditentukan. Kita tunggu saja pengumuman siapa yang layak dan tidak mendapat subsidi minyak di negara ini. Buat masa sekarang, semua rakyat mendapat subsidi minyak. Jadi kita kena tengok dan teliti mekanisme yang perlu dibuat," katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas perkembangan terkini cadangan kerajaan sebelum ini untuk melaksanakan pemberian subsidi harga minyak kepada golongan yang memerlukan dan layak sahaja manakala mereka yang mampu, perlu membeli bekalan petrol dan diesel pada harga pasaran.

Antara mekanisme yang pernah dicadangkan termasuklah menggunakan kad pengenalan untuk menentukan golongan yang layak menerima subsidi tersebut. - Utusan

Strategi Bajet 2010 bertema 1Malaysia, kemakmuran bersama

Friday, October 23, 2009

KUALA LUMPUR: Berikut strategi Bajet 2010 yang bertemakan '1Malaysia, Kemakmuran Bersama':


STRATEGI

1. Memacu negara ke arah ekonomi negara berpendapatan tinggi

2. Memastikan pembangunan holistik dan mapan

3. Mengutamakan kesejahteraan rakyat


1. Memacu negara ke arah ekonomi negara berpendapatan tinggi

a. Meningkatkan pelaburan swasta - menyediakan persekitaran mesra perniagaan - pelaksanaan inisiatif penswastaan - meningkatkan inisiatif projek awam swasta - mempergiatkan kemasukan pelaburan asing

b. Mempergiat penyelidikan pembangunan dan pengkomersilan

c. Memanfaatkan sepenuhnya bidang khusus - merancakkan industri pelancongan - memantapkan industri ICT - mempergiatkan industri halal

d. Memajukan sektor pertanian

e. Menggalakkan industri pembinaan

f. Memperkasa perusahaan kecil dan sederhana

g. Membangunkan teknologi hijau - menggalakkan pembangunan bangunan hijau

h. Menggalakkan industri kreatif


2. Memastikan pembangunan holistik dan mapan

a. Meningkatkan modal insan berkemahiran tinggi - meluaskan akses kepada pendidikan berkualiti dan berkemampuan - menjaga kebajikan golongan pelajar - menggilap kemahiran tenaga kerja - mempergiat Program Permata - memperkasa institusi pengajian tinggi awam

b. Memantapkan sistem perbankan dan kewangan - mencergaskan pasaran saham - memajukan lagi sistem kewangan Islam - program mikro kredit Ar-Rahnu

c. Memerangi rasuah

d. Pembangunan wilayah koridor - pembangunan Putrajaya dan Cyberjaya

e. Meningkatkan keberkesanan dan kecekapan pengurusan kerajaan - memperkukuhkan pengurusan kewangan kerajaan - menstruktur semula skim subsidi minyak - mempertingkatkan penyampaian perkhidmatan kerajaan - cukai pendapatan individu


3. Mengutamakan kesejahteraan rakyat

a. Mencegah jenayah

b. Meningkatkan pendapatan dan taraf hidup rakyat - membasmi kemiskinan tegar - membantu golongan miskin dan mudah terjejas - pembinaan kedai desa - menangani kemiskinan di bandar - meningkatkan pemilikan rumah - menambah kemudahan kesihatan awam - meningkatkan jaringan keselamatan sosial - Sukuk (bon Islam) 1Malaysia - Skim Persaraan 1Malaysia - Caruman KWSP - Pembangunan hartanah wakaf.

c. Memperkasa prasarana luarbandar dan pedalaman

d. Menambahbaik pengangkutan awam - Berita Harian

Bakti sumbang RM40,000 kepada 8 rumah kebajikan


Rosmah Mansor dan Norainee Abdul Rahman (dua dari kanan) beramah mesra dengan seorang kanak-kanak cacat semasa majlis Aidilfitri dan Deepavali anjuran Bakti dan Hotel Holiday Villa di Subang Jaya, semalam.

PETALING JAYA 22 Okt. - Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) menyumbang RM40,000 kepada lapan rumah kebajikan sempena perayaan Deepavali - Hari Raya Aidilfitri di sini hari ini.

Isteri Perdana Menteri merangkap Yang Dipertua Bakti, Datin Seri Rosmah Mansor berkata, setiap rumah menerima RM5,000 manakala seramai 190 kanak-kanak kurang upaya yang hadir di majlis itu menerima hamper bernilai RM50 setiap seorang.

Menurutnya, majlis anjuran Bakti dengan kerjasama Hotel Holiday Villa yang menaja makanan dan minuman petang itu merupakan acara tahunan.

"Setiap kali Aidilfitri, Deepavali dan lain-lain perayaan, ahli-ahli Bakti akan menganjurkan majlis bersama-sama anak-anak yatim atau anak-anak kurang upaya," katanya pada sidang akhbar selepas menyampaikan cek kepada lapan buah rumah kebajikan tersebut.

Turut hadir pada majlis itu isteri Timbalan Perdana Menteri yang juga Naib Yang Dipertua Bakti, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman dan Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali.

Antara lapan rumah kebajikan yang menerima sumbangan Bakti itu termasuk Pusat Penjagaan Kanak-Kanak Cacat Taman Megah, Persatuan Sindrom Down Malaysia, Rumah Anak-Anak Yatim Kuala Langat dan Persatuan Autisme Kebangsaan Malaysia.

Rosmah memberitahu, sebanyak 250 hamper setiap satu berisi biskut, alat permainan, tuala, berus dan ubat gigi dan milo adalah daripada sumbangan orang ramai.

Tambahnya, selain kanak-kanak kurang upaya, pekerja serta pembantu rumah kebajikan tersebut turut menerima hamper berkenaan.

Majlis minum petang itu turut dimeriahkan dengan persembahan muzik dari The Young Achievers Club dan Subraanjali Dance Theatre. - Utusan

Bantu golongan berpendapatan rendah - Shahrizat

KUALA LUMPUR 22 Okt. - Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berharap Bajet 2010 yang akan dibentangkan esok memberi tumpuan untuk membantu golongan berpendapatan rendah.

Menterinya, Senator Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, bajet tersebut perlu membantu semua jenis golongan dalam kategori pendapatan rendah termasuklah ibu tunggal, warga kurang upaya dan warga emas.

''Saya sudah pun meminta pelbagai bantuan daripada perbendaharaan bagi membantu golongan ini dalam Bajet 2010.

''Jadi saya hanya perlu menunggu pembentangan Bajet esok dengan hati yang berdebar,'' katanya.

Shahrizat ditemui selepas menghadiri majlis minum petang anjuran Persatuan Wanita Kementerian Luar Negeri (Perwakilan) di Institut Diplomasi dan Hubungan Luar (IDFR) di sini hari ini.

Hadir sama ialah isteri para perwakilan asing yang bertugas di Kuala Lumpur.

Mengenai Perwakilan, beliau berkata, anggota persatuan tersebut memainkan peranan sebagai model wanita Malaysia di luar negara.

''Biarpun peranan ahli Perwakilan hanya sebagai isteri kepada para diplomat Malaysia di luar negara, mereka adalah penyumbang kepada kepada pembangunan negara dalam cara tersendiri,'' katanya.

Sementara itu, Penaung Perwakilan, Datin Seri Siti Rubiah Abdul Samad yang juga isteri kepada Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman berkata, beliau akan mengutarakan beberapa isu berhubung anggota Perwakilan kepada Shahrizat selepas ini.

Beliau berkata, antara isu yang dihadapi Perwakilan ialah sebahagian daripada mereka merupakan wanita profesional namun terpaksa meninggalkan kerjaya apabila suami masing-masing ditugaskan di Kedutaan Malaysia di seluruh dunia.

''Perwakilan berharap Kedutaan Malaysia di luar negara dapat turut menggunakan kemahiran dan pengalaman isteri-isteri diplomat Malaysia di luar negara supaya kemahiran mereka itu tidak disia-siakan,'' jelasnya.

Sebagai contoh, tambah Siti Rubiah, Kementerian Pelancongan dapat menggunakan khidmat dan kemahiran isteri diplomat Malaysia di luar negara ketika menganjurkan program-program tertentu. - Utusan

Usahawan bumiputera akan terus dibangunkan

KUALA LUMPUR 22 Okt. - Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri memberi jaminan bahawa pembangunan usahawan bumiputera akan diteruskan walaupun perkara itu tidak disentuh secara langsung dalam Bajet 2010.

Timbalan Menterinya, Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir (gambar) berkata, sebagai kementerian yang mengambil alih tanggungjawab membangunkan usahawan bumiputera, pihaknya mempunyai pendekatan tertentu.

''Pendekatan ini bagi menggalakkan penglibatan bumiputera dalam keusahawanan di peringkat yang lebih tinggi selain meningkatkan kaedah lama,'' katanya.

Beliau ditemui selepas melancarkan Gala Pelaburan dan Perniagaan Muslim Big 2010 anjuran OIC International Business Centre Sdn. Bhd. dengan ECommerce Gateway Pakistan Ltd. di sini hari ini.

Turut hadir ialah Pengerusi Eksekutif Muslim Big 2010, Datuk Dr. Raja Mohamad dan Pengerusi OIC International Business Centre, Tan Sri Elyas Omar.

Muslim Big 2010 yang buat kali pertama bakal berlangsung di Malaysia antara 4 hingga 6 Jun 2010 merupakan acara penting untuk komuniti peniagaan Islam global bertemu, berinteraksi dan menjalankan perniagaan.

Ditanya mengenai Bajet 2010, Mukhriz berkata, insentif bagi menarik pelaburan langsung asing ke Malaysia merupakan antara inti pati bajet bagi mengekalkan persekitaran perniagaan negara.

''Saya tak boleh nak menyentuh secara khusus apa yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak esok, tetapi apa yang pasti kita perlu mengimbangi pelaburan luar negara dan pada masa yang sama memastikan bahawa industri keluaran produk dan perkhidmatan dalam negara kita membangun pesat sehingga ke peringkat global," katanya.

Beliau berkata, kebergantungan negara terhadap perdagangan meletakkan Malaysia pada keadaan yang agak mencemaskan kerana perdagangan dunia meleset.

Ujarnya, Malaysia perlu mencontohi Korea Selatan, Jepun dan Taiwan yang memberi perhatian terhadap industri tempatan dan tidak terlalu bergantung kepada perdagangan semata-mata. - Utusan

Mangsa kebakaran dapat rumah PPR

Thursday, October 22, 2009


Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin (tengah) menyampaikan bantuan kepada Lim Saw Hua semasa melawat mangsa kebakaran di Jalan Klang Lama, kelmarin.

KUALA LUMPUR 21 Okt. - Sembilan keluarga mangsa kebakaran di Batu 4 1/2, Jalan Klang Lama di sini ditawarkan untuk berpindah ke Projek Perumahan Rakyat (PPR) Muhibbah yang terletak berhampiran dengan rumah mereka yang terbakar.

Tawaran tersebut disampaikan sendiri oleh Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin semasa melawat dan menyampaikan sumbangan kepada mangsa terbabit di sini semalam.

"Kami memahami keperluan mangsa ini. Oleh itu, pihak kementerian telah berbincang dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk memberikan mereka sebuah rumah bagi setiap keluarga di PPR Muhibbah," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian sumbangan itu.

Sumbangan adalah dalam bentuk wang tunai sebanyak RM800 bersama-sama barangan keperluan lain yang turut mendapat kerjasama daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Raja Nong Chik berkata, beliau diberitahu bahawa kejadian itu berlaku sekitar pukul 7.15 petang 18 Oktober lalu ketika kaum India sedang merayakan Deepavali.

"Kejadian itu telah menyebabkan semua sembilan buah rumah penduduk hangus terbakar termasuk harta-benda di dalam rumah masing-masing.

Bagaimanapun, tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian kebakaran tersebut.

Sehingga kini, mangsa kebakaran masih belum mengetahui punca sebenar kejadian tersebut.

Raja Nong Chik berkata, bagi meringankan beban mangsa-mangsa yang terlibat, DBKL tidak akan mengenakan bayaran sewa rumah selama tiga bulan pertama kepada mangsa-mangsa yang terlibat.

"Saya berharap, walaupun sumbangan ini tidak sama nilainya dengan kerugian yang ditanggung, tetapi sedikit sebanyak mengurangkan beban mereka yang terlibat.

"Malah, DBKL juga telah bersetuju untuk menyediakan kenderaan kepada mangsa bagi memudahkan mereka berpindah ke rumah PPR itu nanti," katanya lagi.

Sementara itu, salah seorang mangsa yang ditemui, M. Theresa, 39, berkata, ketika kebakaran berlaku, dia sekeluarga sedang menuju ke sebuah restoran yang berhampiran untuk makan malam.

"Kemudian, ada jiran yang memaklumkan kepada kami mengenai kejadian tersebut.

"Malangnya kami tidak boleh berbuat apa-apa kerana api marak dengan cepat sehingga memusnahkan rumah kami dan jiran-jiran yang lain," katanya.

Tambah ibu kepada tiga orang anak ini, semua dokumen pengenalan diri, pakaian serta keperluan sekolah anaknya turut musnah dalam kejadian tersebut.

Seorang lagi mangsa, Lim Saw Hua, 66, mendakwa kerugian yang dialaminya akibat kebakaran itu melebihi RM20,000.

"Saya berniaga menjual pakaian di pasar malam. Di dalam rumah saya ketika itu, ada barang jualan yang bernilai RM20,000 dan ia hangus terbakar selain harta benda lain.

"Terima kasih kepada semua pihak yang sudi menolong kami semua khususnya kepada menteri dan DBKL yang prihatin akan kesukaran yang kami alami," katanya lagi. - Utusan

ExxonMobil belanja lebih RM6 juta bantu golongan susah


Fatimah Merican dan Chong Chee Seong ketika Wawancara Khas Bersama Utusan Malaysia di Menara ExxonMobil, Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 21 Okt. - ExxonMobil Exploration and Production Malaysia Inc. (ExxonMobil) membelanjakan lebih RM6 juta bagi menganjurkan ratusan projek kemasyarakatan dikenali Projek Komuniti untuk membantu golongan susah di negara ini.

Pengarah Eksekutif Urusan Perniagaannya, Fatimah Merican berkata, peruntukan itu dikeluarkan ExxonMobil sejak 15 tahun lalu bagi menampung keperluan pelbagai projek amalnya termasuk bantuan kepada anak yatim, warga emas dan orang kurang upaya (OKU).

''Kami mula menganjurkan projek amal secara besar-besaran setiap tahun bermula 1994 bagi mendapatkan dana membantu rumah-rumah kebajikan yang dihuni golongan susah.

''Idea memulakannya tercetus sempena sambutan 100 tahun ExxonMobil di Malaysia yang mana pengurusan syarikat terfikir bagaimana membolehkan setiap kakitangan syarikat kami menyertai kerja amal,'' katanya.

Beliau berkata demikian sempena Wawancara Khas Bersama Utusan Malaysia di Menara ExxonMobil di sini baru-baru ini.

Turut hadir, Pengerusi Projek Komuniti ExxonMobil 2009, Chong Chee Seong.

Fatimah berkata, projek ini memberi peluang kepada kakitangan syarikat menyumbang idea dan tenaga untuk menjalankan tanggungjawab sosial membantu golongan yang kurang bernasib baik.

''Ada kakitangan yang dilihat ingin membantu golongan susah tetapi tidak tahu bagaimana menyumbang. Jadi dengan projek begini, kakitangan dan keluarga dapat mencapai impian ini.

''Malah selepas menjalankannya setiap tahun, ia dilihat menimbulkan kesedaran tinggi di kalangan kakitangan untuk membantu individu memerlukan apabila mereka menyumbang bantuan secara peribadi kepada pihak berkenaan,'' katanya.

Pada masa sama, katanya, bagi memberi pembaharuan dan perbezaan, syarikat akan melantik individu berlainan sebagai pengerusi projek itu setiap tahun.

Menurut Fatimah, apa yang membanggakan syarikat, semua kakitangannya sentiasa komited menyertai setiap projek yang dianjurkan tanpa paksaan dan berkorban masa dan tenaga memastikannya berjalan lancar.

''Secara ikhlas, kami menganjurkan projek ini hanya untuk membantu golongan susah dan mendidik kakitangan untuk sentiasa bantu-membantu, bukannya untuk mendapat nama atau penghargaan.

''Lebih membanggakan, ada syarikat korporat lain mengikuti langkah kami dan kami berharap lebih banyak syarikat menyertainya kerana ini akan meningkatkan taraf hidup golongan susah di Malaysia,'' tambahnya.

Sementara itu, Chee Seong berkata, sepanjang projek itu, pelbagai acara sama ada yang dibuka hanya kepada kakitangan atau orang ramai akan dianjurkan bagi mengumpul dana.

Jelasnya, bagi tahun ini misalnya, pelbagai aktiviti menarik disediakan termasuk cucian kereta amal, jualan teh tarik yang dibancuh pengurusan tertinggi syarikat, larian amal, jualan kraftangan dan cenderahati. - Utusan

IKS lonjak ekonomi negara

MENGINJAK keluar daripada krisis ekonomi global yang berlaku awal 2008, Bajet 2010 yang akan dibentangkan nanti pastinya akan menjurus kepada usaha kerajaan untuk merancakkan semula aliran ekonomi.

Suntikan ekonomi baru itu penting ketika negara sedang menunjukkan tanda-tanda pertumbuhan ekonomi yang positif dan pemulihan yang memberangsangkan ketika ini.

Kerana itu juga Bajet 2010 kali ini dinilai oleh kebanyakan penganalisis ekonomi sebagai bajet defisit yang mana perbelanjaan negara akan melebihi pendapatan. Dalam erti kata yang lain, kerajaan masih perlu memainkan peranan utama dalam usaha merancakkan lagi pertumbuhan ekonomi negara.

Tidak seperti syarikat bertaraf gergasi terutamanya yang mempunyai hubungan secara langsung dengan iklim ekonomi di Eropah, industri kecil dan sederhana (IKS) dikatakan tidak begitu menerima impak besar kesan kegawatan ekonomi global 2008.

Namun, pertumbuhan sektor itu turut menguncup kerana pengguna memilih untuk tidak berbelanja disebabkan bimbang krisis ekonomi global menjadi semakin buruk.

Kos-kos pengeluaran dan bahan mentah yang meningkat juga menyebabkan IKS yang berasaskan perkilangan dan pembuatan terpaksa mengecilkan operasi.

Kesannya terpaksa diserap oleh pekerja sama ada melalui pengurangan waktu bekerja atau lebih buruk ada yang terpaksa diberhentikan kerja. Kerana itu sektor tersebut memerlukan tumpuan khusus dalam belanjawan negara apatah lagi pertumbuhannya banyak dipengaruhi oleh dasar dan agenda yang disusun oleh kerajaan.

Antara yang boleh dipertingkatkan ialah intensif yang menggalakkan pengusaha IKS terutamanya di luar bandar beralih daripada cara tradisional kepada teknologi moden termasuk penggunaan mesin.

Pengusaha IKS di luar bandar juga perlu didedahkan dengan bidang teknologi moden supaya perusahaan mereka dapat diperbesarkan dan produk-produk yang dihasilkan boleh dipasarkan sehingga keluar negara.

Ke arah itu juga, kerajaan perlu menyediakan persekitaran yang lebih kondusif bagi pengusaha IKS membangunkan jenama masing-masing.

Tidak seperti intensif modal atau bantuan perniagaan, aspek pembangunan dan pengembangan jenama ini agak kurang diberi perhatian. Keadaan ini menyebabkan kebanyakan usahawan tempatan tidak berminat untuk memperkukuhkan jenama mereka supaya boleh dikomersialkan.

Justeru, bajet kali ini juga diharapkan dapat mencadangkan polisi dan tawaran insentif dari sudut penjenamaan produk di kalangan IKS tempatan.

Perkara lain yang boleh diberi perhatian juga ialah pembentukan rangkaian perniagaan dengan syarikat asing terutamanya di kalangan negara jiran seperti Indonesia dan Thailand.

Kerjasama itu membolehkan IKS tempatan bergabung dengan syarikat luar dan meneroka pasaran baru di negara-negara serantau.

Bagi penganalisis ekonomi, Dr. Haim Hilman, kerajaan menerusi bajet 2010 perlu mengklasifikasikan syarikat-syarikat IKS ini mengikut kaedah tertentu.

Antaranya seperti sangat kompetitif; kompetitif; sederhana; tidak kompetitif dan sangat tidak kompetitif.

Haim yang juga pensyarah di Fakulti Ekonomi, Universiti Utara Malaysia (UUM) menjelaskan, langkah itu membolehkan kerajaan membentuk pakej rangsangan dan pemulihan yang lebih berkesan dan efektif.

Sebagai contoh, kerajaan mungkin boleh menubuhkan pusat penyelidikan dan pembangunan (R&D) di kawasan IKS dan mereka boleh menggunakan kemudahan tersebut untuk membangunkan produk di samping mendapatkan khidmat nasihat. Ini kerana menyediakan pakej pemulihan bersifat satu untuk semua one for all tidak berkesan dalam persekitaran ekonomi seperti hari ini.

Pada Haim juga, pengkategorian itu pada dasarnya mampu membantu kerajaan membentuk pelan perancangan strategik IKS yang lebih komprehensif. Mengetahui maklumat mereka dengan jelas akan membolehkan kerajaan membentuk pakej pemulihan atau rangsangan IKS seperti pelan pemasaran, R&D, sumber manusia, pengeluaran dan sebagainya dengan lebih berkesan.

''Langkah sedemikian mampu melonjak motivasi syarikat-syarikat IKS untuk lebih berdaya saing," ujar beliau.

Intensif lain yang boleh dipertingkatkan menerusi Bajet 2010 juga ialah bantuan kewangan. Modal berbentuk geran atau pinjaman boleh disalurkan dengan lebih berkesan kerana kategori ini akan menjadi indikator utama kepada IKS yang berpotensi.

Oleh itu adalah amat wajar untuk melihat bajet kali ini bersifat mesra perniagaan terutamanya IKS kerana sektor inilah yang menjadi penyumbang utama kepada pemulihan dan pertumbuhan ekonomi negara.

Penutupan syarikat-syarikat ini juga menyebabkan ribuan rakyat hilang pekerjaan dan jika ini berlaku maka proses pemulihan ekonomi akan menjadi lebih sukar dan lambat.

Selain IKS, sektor pembuatan yang menjadi tulang belakang ekonomi negara selama ini wajar diberi perhatian khusus dalam Bajet 2010. Rundingan harus dibuat antara kerajaan dan pelabur bagi mencari jalan membantu mereka kekal beroperasi di Malaysia.

Membiarkan mereka berpindah ke negara lain atas alasan Malaysia tidak lagi kompetitif adalah kesilapan besar kerana masih terdapat syarikat yang mahu kekal di negara ini jika mendapat sokongan daripada kerajaan.

Justeru, kerajaan harus memulakan usaha proaktif dalam mengekalkan keyakinan para pelabur. Katanya, amat perlu untuk negara menggalakkan pihak swasta terlibat secara aktif dalam pembangunan ekonomi negara.

Ini kerana tanpa sokongan pihak swasta, sukar untuk negara keluar dari kemelut ekonomi dalam kadar segera. Kemampuan kerajaan menarik dan mendorong pihak swasta untuk lebih awal menyuntik modal ke dalam sektor atau pasaran juga amat penting.

Oleh itu menawarkan mereka dengan pakej-pakej pelaburan menarik di samping kadar cukai korporat yang kompetitif mampu memberi sumbangan positif dalam usaha pemulihan ekonomi ini.

Dalam skop yang lebih meluas, Haim juga berpendapat, Bajet 2010 perlu mempunyai mekanisme untuk menyusun pembangunan infrastruktur mega mengikut kepentingan. Pelaksanaannya memerlukan pemantauan teliti kerana kejayaan projek-projek mega itu mampu memberi kesan besar kepada rantaian ekonomi dan sosio ekonomi rakyat.

Di samping itu, projek-projek sederhana dan kecil yang diluluskan dan sedang diusahakan juga perlu dipantau agar tidak berlaku sebarang kelewatan dan ketirisan.

Kegagalan di peringkat ini akan menyebabkan usaha memulihkan ekonomi negara akan menjadi lebih sukar. Sektor-sektor perkhidmatan juga harus diberi insentif tertentu agar dapat memainkan peranan lebih berkesan dalam memacu ekonomi negara.

Dasar meliberalisasikan 27 subsektor di sektor perkhidmatan baru-baru ini harus disokong dengan aktiviti yang mampu meletakkan Malaysia benar-benar kompetitif.

Pakej-pakej tertentu yang berbentuk kerjasama strategik wajar dibentuk dalam usaha menarik mereka untuk memilih negara ini sebagai destinasi pelaburan mereka.

Tambah Haim, adalah merugikan jika dasar liberalisasi itu hanya dimanfaatkan oleh segelintir pihak yang mengetahuinya sahaja. ''Jika ini berlaku maka usaha pemulihan ekonomi itu akan menjadi lebih lama lagi," ujar beliau. - Utusan

Kuala Tahan pengeluar nangka madu

Wednesday, October 21, 2009

Oleh HARIS FADILAH AHMAD

JERANTUT 20 Okt. - Kuala Tahan dekat sini bakal menjadi pengeluar nangka madu utama di Pahang apabila tanah terbiar seluas 50 hektar di tiga kampung di kawasan itu dimajukan dengan tanaman tersebut.

Pengerusi Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Pahang Tengah, Zaharudin Said berkata, projek tanaman itu akan dilaksanakan oleh PPK Tembeling menjelang akhir tahun ini.

Beliau berkata, nangka madu yang bakal diusahakan iaitu daripada klon CJ-USM 2000 (Mastura), CJ3 dan CJ6 ditanam di tanah milik ahli PPK di Kampung Gol, Kampung Padang dan Kampung Lubuk Payung.

''Projek ini menjadi pemangkin kepada pengeluaran makanan komersial di Tembeling dan akan merancakkan sektor pelancongan berasaskan pertanian di Taman Negara," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan dividen kepada ahli PPK Tembeling di Kuala Tahan semalam.

Menurut beliau, pihaknya menyasarkan tempoh selama dua tahun untuk mengutip hasil memandangkan tanah terbiar itu amat sesuai dengan tanaman nangka madu.

Tanaman nangka madu, katanya, berpotensi dimajukan berikutan permintaan yang semakin meningkat.

Jelas beliau, projek berkenaan akan diusahakan sendiri oleh petani manakala PPK Tembeling dengan bantuan kepakaran luar akan memberi bimbingan dari segi pengurusan dan pasaran.

Zaharudin berkata, peserta projek itu juga akan mengadakan perjanjian perladangan kontrak dengan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) untuk tujuan pasaran.

''Kita juga membenarkan petani memasarkan sendiri nangka madu di kawasan berdekatan Taman Negara untuk memperkenalkan buah ini kepada pelancong yang singgah di sini," katanya.

Tambah beliau, tanaman nangka madu dilihat mampu meningkatkan pendapatan petani selagi mereka bersungguh-sungguh mengusahakannya.

Sementara itu, Ahli Lembaga Pengarah PPK Tembeling, Shahril Daud berkata, projek nangka madu itu dilihat mampu melahirkan lebih ramai usahawan tani di kawasan Tembeling.

''Projek nangka madu merupakan percubaan awal melahirkan usahawan tani terutama di kalangan belia di sini," katanya.

Beliau menambah, penggunaan tanah terbiar secara optimum di samping perubahan sikap petani untuk meneroka pertanian komersial itu dapat mengubah taraf hidup mereka sekali gus menjadikan Tembeling sebagai kawasan pertumbuhan baru berasaskan pertanian dan pelancongan. - Utusan

Mesin padi bantu tingkat hasil


PESAWAH menggunakan mesin penanam padi model Yanmar VP6X bagi menggantikan kaedah tabur terus dalam satu demonstrasi di Kampung Tanjung Raden Tanah Merah, Pendang, Kedah, baru-baru ini.

PENDANG 20 Okt. - Para pesawah disaran menggunakan mesin menanam padi bagi meningkatkan hasil keluaran di samping membantu mengurangkan kos penanaman padi.

Pengedar mesin menanam padi model Yanmar VP6X, Md. Rodzay Md. Zain berkata, para pesawah perlu berani berubah dan berani menggunakan peralatan berteknologi bagi memastikan hasil padi mereka meningkat.

"Mesin menanam padi model Yanmar ini telah digunakan di Jepun serta Thailand dan mendapat sambutan yang menggalakkan daripada para pesawah di sana.

"Kedah dipilih menjadi negeri pertama di negara ini oleh syarikat Yanmar dari Jepun untuk membuat demonstrasi dan penerangan kepada petani mengenai cara-cara penggunaan mesin ini," ujarnya di sini baru-baru ini.

Menurutnya, mesin menanam padi ini mempunyai banyak kebaikan dan ia mampu mengurangkan kos penanaman padi oleh pesawah.

"Dengan menggunakan mesin ini, kos untuk meracun rumpai mampu berkurangan sehingga 30 peratus.

"Ini kerana, jika pesawah menggunakan kaedah menabur, rumput akan tumbuh dahulu berbanding anak padi namun dengan menggunakan mesin menanam padi, anak benih yang berusia tiga minggu akan disemai dan rumput tidak sempat untuk tumbuh," ujarnya.

Jelasnya, masalah serangan siput gondang emas juga dapat dikurangkan jika pesawah menggunakan mesin menanam padi tersebut.

Katanya, ini disebabkan, anak padi yang disemai telah berusia tiga minggu dan batangnya menjadi keras dan sukar diserang oleh siput gondang emas.

"Masalah 'padi angin' juga dapat dikurangkan kerana, pesawah hanya memilih anak padi yang benar-benar bermutu untuk disemai.

"Dengan menggunakan mesin ini juga, masa untuk menyemai padi dapat dijimatkan kerana dengan hanya menggunakan 20 liter petrol, mesin ini dapat menyemai anak pokok padi sehingga dua hektar," tambahnya.

Jelasnya, dengan menggunakan kaedah menabur benih padi, dalam satu hektar, pesawah hanya mampu mendapat hasil sebanyak tiga tan sahaja.

"Namun jika mereka menyemai padi dengan menggunakan mesin menanam padi ini, hasil yang diperoleh akan meningkat sehingga enam hingga tujuh tan bagi satu hektar," katanya.

Md. Rodzy memberitahu, mesin berharga RM49,000 ini juga mampu dimiliki oleh pesawah di negara ini.

"Saya syorkan kepada pesawah di negara ini supaya beralih menggunakan mesin menanam padi ini untuk menambah hasil padi mereka," katanya. - Utusan

RM1 juta untuk IPTA latih siswazah di sektor strategik

KUALA LUMPUR 20 Okt. - Sebanyak RM1 juta akan diperuntukkan kepada setiap institusi pengajian tinggi awam (IPTA) yang mahu memulakan program latihan kemahiran dalam sektor strategik kepada para siswazah.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, tawaran itu dibuka bermula sekarang dan setiap IPTA yang memohon perlu memastikan bidang terlibat akan menjamin nilai tambah dan tawaran pekerjaan kepada setiap siswazah.

"Melalui cara ini, IPTA tiada cara lain selain perlu menjalinkan hubungan rapat dengan pihak industri," katanya pada sidang akhbar selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara kementerian itu dan MIMOS Bhd. di sini hari ini.

MoU itu bagi melaksanakan Program Centre of Domain Expertise Accelaration in ICT (CODE 8) yang akan dikendalikan oleh MIMOS Bhd. dan disertai 50 siswazah bagi mempertingkatkan kemahiran dalam lapan subsektor berkaitan teknologi maklumat dan komunikasi.

Pada majlis itu, Kementerian Pengajian Tinggi diwakili Ketua Setiausaha, Datuk Zulkefli A. Hassan manakala MIMOS Bhd. diwakili Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Abdul Wahad Abdullah.

Mohamed Khaled berkata, setiap IPTA yang berminat mendapatkan peruntukan daripada kementerian itu perlu mengemukakan kertas cadangan terutama mengenai sektor industri yang akan terlibat dalam program yang mahu diadakan.

"IPTA perlu memikirkan secara kreatif dan inovatif untuk menyediakan peluang latihan terutama dalam penyelidikan dan pembangunan industri bagi melatih dan memberi tambah nilai kepada siswazah," katanya.

Menurut beliau, tawaran tersebut adalah usaha berterusan kementerian untuk menambah nilai kebolehpasaran setiap siswazah yang bukan sahaja perlu menguasai ilmu di universiti tetapi juga kemahiran dalam sektor industri.

Terdahulu semasa berucap, beliau berkata, setiap siswazah yang mengikuti Program CODE 8 selama setahun itu akan dibayar elaun kira-kira RM2,000 untuk mengikuti latihan berkemahiran tinggi di dalam bidang ICT.

Katanya, kementerian turut menyediakan peruntukan sebanyak RM1.1 juta untuk melaksanakan program tersebut.

"Ini adalah satu contoh usahasama yang amat baik bagi memastikan siswazah mengikuti latihan kemahiran di peringkat industri. Secara kasarnya menjelang 2012, ia dijangka mampu menyumbang pada pasaran perniagaan yang bernilai RM200 bilion," ujarnya. - Utusan

Kumpulan Rakan Siswa Malaysia ditubuh


RAIS Yatim meyarungkan keris kecil sebagai simbolik semasa merasmikan Kumpulan Rakan Siswa Malaysia (Karisma) sambil diperhatikan oleh isterinya, Datin Seri Maznah Rais, Fuad Hasan (kanan) dan Prof. Hamzah Abd. Rahman di Universiti Malaya, Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 20 Okt. _ Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim hari ini melancarkan Kumpulan Rakan Siswa Malaysia (Karisma) yang bermatlamat untuk memupuk semangat cintakan negara di kalangan mahasiswa di negara ini.

Katanya, Karisma akan melaksanakan beberapa program melibatkan beberapa peringkat dengan fasa pertama membabitkan 700 pelajar di enam buah universiti.

Antara universiti yang terbabit ialah Universiti Malaya (UM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Islam Antarabangsa (UIAM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Kolej Islam Antarabangsa (IIC) dan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

''Dengan penubuhan Karisma ia dapat memberi latihan dan pendedahan kepada pelajar universiti untuk mencapai visi dan hasrat kerajaan bagi melahirkan pemimpin pelajar yang berkaliber.

''Kita menyasarkan jumlah ahli Karisma akan mencapai kira-kira 1,000 ahli menjelang 2009,'' katanya pada sidang akhbar selepas melancarkan Karisma di Universiti Malaya di sini hari ini.

Hadir sama pada majlis itu, Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Datuk Fuad Tan Sri Hassan dan Pemangku Naib Canselor Universiti Malaya (UM), Profesor Dr. Hamzah Abd Rahman.

Karisma ditubuhkan di bawah Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan yang bermatlamat untuk mengukuhkan semangat cintakan negara di kalangan pelajar-pelajar universiti.

Ia berperanan sebagai sebuah badan penggerak bagi melatih pelajar universiti melalui aktiviti dan program yang berteraskan pembangunan dan cintakan negara.

Rais memberitahu, Karisma akan diperluaskan ke universiti lain dan ia bergantung pada tahap pencapaian badan penggerak itu.

''Program ini membuktikan kerajaan amat prihatin dan tidak lupa tanggungjawab sosial mereka terhadap generasi pemimpin di universiti,'' katanya. - Utusan

Malaysia tempat ke-11 destinasi pelancongan dunia

PULAU PINANG 20 Okt. - Malaysia menduduki tempat ke-11 sebagai destinasi pelancongan terkemuka dunia dengan 17.4 juta pelancong dalam tempoh Januari hingga September lalu mengikut senarai Pertubuhan Pelancongan Dunia (WTO).

Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen berkata, kedudukan tersebut iaitu satu tangga di bawah Mexico yang banyak menerima kunjungan pelancong Amerika Syarikat (AS), adalah sesuatu yang perlu dipertahan dan dipertingkatkan.

Menurutnya, jumlah pelancong juga meningkat 6.6 peratus berbanding tempoh sama pada 2008 yang mencatat ketibaan 16.3 juta kemasukan pelancong.

Beliau yakin sasaran asal kemasukan 20 juta pelancong pada tahun ini boleh dicapai walaupun sasaran tersebut dikurangkan kepada 19 juta ekoran penularan wabak selesema babi atau influenza A (H1N1).

''Negara terus mencatat peningkatan ketibaan pelancong walaupun WTO mengakui 99 peratus negara mencacat pertumbuhan negatif kemasukan pelancong,'' katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas Majlis Pelancaran Projek Menaik Taraf Sistem Kereta Api Bukit Bendera yang disempurnakan oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop di sini hari ini.

Nor Mohamed juga adalah Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Pulau Pinang. Turut hadir ialah Ketua Menteri, Lim Guan Eng.

Yen Yen berkata, kemasukan pelancong dari negara Asia Tengah seperti Ukraine, Khyrgistan dan Rusia mencatat peningkatan ketara selain kemasukan memberangsangkan dari China, Asia Barat, Australia dan Eropah.

Menurutnya, penerbangan langsung dari Asia Tengah mulai tahun depan dijangka merancakkan lagi kemasukan pelancong dari rantau itu.

''Hanya kemasukan pelancong dari Korea Selatan yang mencatat penurunan ketara,'' jelasnya.

Selain itu katanya, sektor pelancongan merupakan penyumbang kedua terbesar kepada negara pada tahun lalu dengan pendapatan berjumlah lebih RM50 bilion.

''Kita mesti terus mempromosikan sektor ini kerana sebarang pengurangan misalnya 10 peratus sahaja akan menyaksikan negara kehilangan RM5 bilion,'' katanya.

Selain itu kata beliau, Exco yang bertanggungjawab terhadap pelancongan perlu menggerakkan kerja-kerja mempromosi pelancongan di peringkat negeri.

Menurutnya, Tourism Malaysia bertanggungjawab menjalankan kerja mempromosi Malaysia secara menyeluruh bukannya mana-mana negeri secara spesifik.

''Dalam konteks ini Sabah telah bertindak dengan baik dan amat dikenali di seluruh dunia,'' katanya. - Utusan

Sumbangan RM110,000 kepada 11 pertubuhan kebajikan wanita oleh kerajaan Negeri Perak

Monday, October 19, 2009


Saripah Zulkifli menyampaikan replika cek kepada wakil Persatuan Kebajikan Orang Islam Kampar sambil diperhatikan oleh Rosmah Mansor pada majlis di Hotel Casuarina, Ipoh, semalam.

KERAJAAN Negeri Perak menyampaikan sumbangan RM110,000 kepada 11 pertubuhan kebajikan wanita di negeri itu, semalam. Setiap pertubuhan menerima sumbangan sebanyak RM10,000.

Sumbangan itu disampaikan oleh isteri Menteri Besar Perak, Datin Seri Saripah Zulkifli yang juga Pengerusi Badan Amal Isteri-Isteri Anggota Dewan Undangan Negeri Perak (Baiduri). Turut hadir pada majlis itu ialah isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Antara yang menerima sumbangan tersebut adalah Persatuan Ibu Tunggal Cekal Perak, Persatuan Untuk Insan Bermasalah Intelek, Rumah Anak Yatim Nur Hidayah Bukit Gantang dan Sikh Single Mother Association. - Utusan

RM2 bilion setahun untuk subsidi makanan

BERA 18 Okt. - Kerajaan membelanjakan kira-kira RM2 bilion setahun bagi memberi subsidi bahan makanan harian seperti gula, roti dan tepung gandum untuk mengurangkan bebanan rakyat.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, subsidi berkenaan diberi tanpa mengira bangsa dan agama.

''Ia selari dengan gagasan 1Malaysia yang disarankan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak iaitu rakyat didahulukan pencapaian diutamakan,'' katanya.

Beliau berucap pada Majlis Ramah Mesra Aidilfitri Kawasan Bohor Baharu di Dewan Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) Kampung Paya Serai, Kuala Bera di sini hari ini.

Ismail Sabri berkata, bagi subsidi gula pula, kerajaan memperuntukkan kira-kira RM720 juta setahun.

''Kita buat semua ini hanyalah untuk membantu rakyat dan mereka patut memilih kerajaan Barisan Nasional (BN) bagi membolehkan kerajaan memberi khidmat yang terbaik kepada rakyat.

''Kita lihat sahaja negeri yang diperintah oleh pembangkang, banyak projek yang tidak disiapkan dan janji masa pilihan raya lalu tidak ditunaikan,'' katanya.

Selain itu katanya, pihak kerajaan juga mempunyai perancangan jangka panjang untuk memberi khidmat yang terbaik kepada rakyat.

''Di bawah konsep 1Malaysia, kita mahu rakyat didahulukan. Kalau kerajaan tidak menjalankan program seperti ini, negara kita akan menjadi seperti negara lain yang mundur dan masih banyak kemiskinan,'' katanya.

Sementara itu, beliau turut mencadangkan supaya tanah paya di kawasan Kuala Bera di sini dijadikan sawah padi.

''Saya lihat banyak kawasan paya terbiar yang boleh digunakan untuk tanaman padi.

''Saya akan berbincang dengan pihak Felcra mengenai cadangan ini,'' katanya. - Utusan

22,083 anak peneroka terlibat


Ahmad Maslan bersalaman dengan sebahagian pelajar yang menghadiri Seminar Kecemerlangan Mahasiswa Felda di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Nilai, semalam.

NILAI 18 Okt. – Seramai 22,038 anak peneroka Felda di seluruh negara mengikuti Skim Latihan Kemahiran Generasi Baru kepada anak peneroka bagi memantapkan penguasaan ilmu sejak 2005.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan berkata, dalam tempoh itu Felda juga memperuntukkan RM26.5 juta bagi membolehkan mereka meningkatkan tahap akademik serta kemahiran di peringkat sijil dan diploma.

Menurutnya, antara penekanan sektor pekerjaan yang diberikan keutamaan termasuklah kejururawatan, keusahawanan, perakaunan, perhotelan, pelancongan, maritim serta petroleum dan gas.

“Sejak skim ini diperkenalkan pada 2005, seramai 22,038 pelatih yang gagal masuk ke mana-mana institut pengajian tinggi (IPT) dibantu supaya dapat meneruskan pengajian di pusat pengajian yang ditetapkan.

“Sepanjang tahun ini saja, seramai 2,085 pelatih sudah melaporkan diri, manakala Felda sudah membelanjakan RM26.5 juta atau 74.1 peratus daripada peruntukan RM35.8 juta bagi melaksanakan skim itu kepada generasi baru peneroka,” kata Ahmad.

Ahmad berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Seminar Kecemerlangan Mahasiswa Felda di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) di sini hari ini.

Hadir sama pada majlis berkenaan ialah Pengerusi Felda yang juga Pengerusi Lembaga Pengarah USIM, Tan Sri Dr. Yusof Noor.

Dalam pada itu, Ahmad memberitahu, Felda sedang merancang menambah tiga lagi program menerusi skim itu dalam tempoh tiga bulan akan datang.

“Pada masa sama kita juga turut membantu lebih 2,000 pelajar yang kini sedang meneruskan pengajian di 20 IPTA seluruh negara,” kata Ahmad. - Utusan

Kupon beras: Kemas kini senarai penerima

PETALING JAYA 18 Okt. - Ahli Jawatankuasa Majlis Pembangunan Pertanian (MPP) di seluruh negara diarahkan mengemas kini senarai penerima subsidi kupon beras sebelum November ini.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar berkata, MPP perlu mengadakan mesyuarat pada waktu terdekat untuk memastikan nama yang ada sudah cukup lengkap atau perlu ditambah dalam senarai penerima subsidi tersebut.

"Saya mengarahkan MPP di seluruh negara mengenal pasti golongan miskin dan miskin tegar di kawasan Parlimen masing-masing sebelum direkodkan sebagai penerima subsidi tersebut.

"Mereka juga perlu memastikan senarai penerima itu terdiri daripada semua lapisan masyarakat yang layak untuk diberikan subsidi beras secara terus melalui penggunaan sistem kupon," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas menghadiri majlis Rumah Terbuka Aidilfitri anjuran UMNO Bahagian Petaling Jaya di sini hari ini.

Pada majlis itu, beliau turut menyampaikan sumbangan wang tunai RM20,000 kepada Badan Program Pendidikan Khas Sekolah Kebangsaan Taman Medan di sini.

Mulai 1 Disember ini, kerajaan akan memberikan subsidi beras secara terus kepada golongan berpendapatan rendah melalui penggunaan sistem kupon.

Pemberian kupon khas itu adalah menggantikan sistem pemberian subsidi beras kepada pengilang dan pemborong beras yang bernilai RM60 juta sebulan.

Menerusi program subsidi itu, kira-kira 43,500 keluarga miskin tegar berpendapatan RM450 sebulan di bandar dan RM420 sebulan di luar bandar akan menerima kupon bagi 30 kilogram beras percuma setiap bulan.

Sementara itu, lebih 150,000 keluarga yang berpendapatan RM1,500 sebulan di bandar dan RM1,000 sebulan di luar bandar akan menerima tiga kupon subsidi bernilai RM10 setiap satu enam bulan sekali.

Turut menerima beras percuma dan subsidi beras ialah kira-kira 15,000 keluarga Orang Asli di seluruh negara.

Menurut Noh, ahli MPP dengan kerjasama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) serta Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) diminta mengenal pasti golongan sasar itu supaya tidak ada yang tercicir.

"Apabila kita mempunyai senarai yang lengkap, kita boleh menguatkuasakan sistem kupon itu secara berkesan," katanya. - Utusan

Libatkan anak yatim dengan program masyarakat

Sunday, October 18, 2009


SHAHRIZAT Abdul Jalil bersama Ketua Pegawai Eksekutif Astro, Rohana Rozhan (kanan) memberikan sumbangan kepada anak-anak yatim pada majlis sambutan Hari Raya dan Deepavali Astro di Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 17 Okt. - Para pengetua dan penyelia rumah kebajikan diminta mendedahkan anak-anak yatim di bawah jagaan mereka kepada masyarakat melalui pelbagai program dari semasa ke semasa dan tidak hanya ketika musim perayaan.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Senator Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, pendedahan tersebut penting kerana ramai anak yatim yang berbakat dan berpotensi dalam pelbagai bidang.

''Oleh itu kita kena jaga pembangunan emosi mereka. Kalau kita hadkan kehidupan mereka di rumah kebajikan sahaja ia akan menyekat perkembangan emosi terutamanya cara pergaulan mereka dengan orang lain.

''Saya tidak mahu anak-anak yatim berkenaan disimpan dalam rumah anak-anak yatim dan dikeluarkan pada masa tertentu sahaja,'' katanya.

Shahrizat berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui pada majlis sambutan Hari Raya dan Deepavali anjuran stesen penyiaran Astro bersama 600 kanak-kanak dari 14 rumah kebajikan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di sini hari ini.

Menurut beliau, anak yatim seelok-eloknya mesti selalu mendampingi tokoh yang boleh menjadi ibu bapa atau keluarga mereka supaya masyarakat boleh menjadi keluarga mereka.

''Selain daripada itu, program yang dijalankan oleh rumah kebajikan juga mestilah mempunyai lebih banyak pengisian dan kualiti untuk menjadikan anak-anak yatim berkenaan lebih bersedia menghadapi dunia luar.

''Sebagai permulaan, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sudah pun diarah mengolah semula program-program bagi meningkatkan modul yang disediakan untuk rumah kebajikan di bawah JKM,'' katanya.

Tambah Shahrizat, peningkatan modul berkenaan bertujuan menjadikan anak-anak yatim sebahagian daripada masyarakat. - Utusan

3,000 rakyat miskin dibimbing - Datuk Seri Noh Omar


NOH Omar menyampaikan sumbangan kain ihram kepada bakal haji pada Majlis Sambutan Hari Raya serta Pelancaran Projek Industri Asas Tani dan Bumi Hijau di Tanjung Karang, Selangor, semalam.

KUALA SELANGOR 17 Okt. - Sebanyak 3,000 rakyat miskin dari 30 Parlimen di seluruh negara terpilih untuk dibimbing dengan pelbagai projek keusahawanan pertanian dan industri asas tani.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar berkata, ia bagi membantu mereka meningkatkan taraf ekonomi dan seterusnya keluar daripada belenggu kemiskinan.

"Melalui projek itu setiap peserta akan dibimbing sehingga berjaya menjana pendapatan melebihi RM1,000 sebulan,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Projek Industri Asas Tani (IAT) dan Bumi Hijau di Desa Kasih Sungai Kajang, Tanjung Karang di sini hari ini.

Hadir sama Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mokhtar Ismail dan Ketua Pengarah Pertanian, Datuk Roseley Khalid.

Noh berkata, projek yang akan disertai 12 agensi kementerian termasuk Jabatan Pertanian dan Jabatan Veterinar itu akan dilancarkan di Batang Lupar, Sarawak dalam masa terdekat ini.

"Setiap Parlimen kita akan ambil 100 orang yang terdiri daripada golongan petani, penternak dan nelayan untuk dibimbing dengan pelbagai projek pertanian.

''Kita juga akan beri bantuan yang dapat menolong mereka mengembangkan projek yang diceburi misalnya peralatan, benih, baka haiwan ternakan dan pelbagai lagi," kata beliau.

Mengenai projek IAT di Desa Kasih, Noh memberitahu, ia diusahakan Jabatan Pertanian dengan kerjasama Lembaga Zakat Selangor (LZS) bagi membantu golongan miskin meningkatkan taraf hidup.

Kata beliau, antara projek yang akan dilaksanakan ialah projek ekonomi di mana aktiviti yang dipilih ialah pemprosesan makanan, bumi hijau, kraf tangan serta jahitan, tanaman sayuran dan tanaman kontan.

Ujar beliau, sebagai permulaan, sebanyak 11 peserta dari Desa Kasih Sungai Kajang telah dipilih untuk memulakan projek memproses makanan iaitu kerepek pisang, baulu atau kek dan hasilnya dijangka memberi pulangan yang lumayan.

''Untuk melaksanakan projek ini kerajaan telah memberikan bantuan bernilai lebih RM60,000 untuk membeli peralatan mesin memproses dan bahan mentah untuk kesemua peserta.

''Kita juga merancang membina dua bengkel serta menaik taraf satu lot rumah kedai sedia ada untuk dijadikan bengkel yang menelan belanja RM80,000 bagi membolehkan mereka menjalankan aktiviti pemprosesan makanan secara berkumpulan," jelasnya. - Utusan

RM31 juta untuk basmi kemiskinan tegar pada 2010: Noh

Saturday, October 17, 2009

TANJONG KARANG: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani memperuntukkan RM31 juta bagi pelaksanaan program Industri Asas Tani (IAT) bagi membasmi kemiskinan tegar di seluruh negara pada 2010.

Menterinya, Datuk Seri Noh Omar, berkata menerusi program itu, peserta akan diberikan bantuan modal, peralatan dan benih selain ceramah motivasi untuk menyedarkan mereka bahawa kemiskinan bukan diwarisi.

"Peserta program IAT akan mampu meraih pendapatan melebihi RM1,000 sebulan yang akan dapat mengeluarkan mereka daripada garis kemiskinan tegar," katanya semasa melancarkan program IAT di Desa Kasih, Sungai Kajang di sini, hari ini.

Beliau berkata, program IAT terbuka kepada golongan miskin tegar tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik masing-masing.

"Jabatan Pertanian dengan kerjasama lembaga zakat dan agensi berkaitan di negeri-negeri akan mengenal pasti mereka yang layak dibantu di bawah program IAT," katanya.

Noh berkata, bagi tujuan membasmi kemiskinan, kementeriannya juga telah memilih 100 keluarga dari 30 kawasan Parlimen terpilih di seluruh negara pada tahun ini untuk dijadikan anak angkat oleh agensi-agensi di bawah kementerian itu bagi melaksanakan projek penternakan ayam, kambing, lembu dan ikan.

Menerusi program itu, Noh berkata kementerian mengubah pendekatan pelaksanaan program dengan mengagihkan haiwan yang sudah hampir matang bagi membolehkan peserta mendapat hasil dalam masa yang lebih cepat.

"Sebagai contoh lembu susu yang telah mengeluarkan susu bukannya pemberian anak lembu yang akan mengambil masa untuk peserta menikmati hasil," katanya.

Mengenai projek IAT di Desa Kasih, beliau berkata 11 peserta wanita akan diberi bimbingan dalam perusahaan memproses makanan seperti baulu, kek dan kerepek secara berkelompok dengan sebanyak RM80,000 diperuntukkan bagi penyediaan bengkel dan RM62,000 untuk membeli peralatan.

Katanya, sebanyak 11 kawasan projek perumahan rakyat termiskin (PPRT) di Selangor juga telah dikenal pasti untuk pelaksanaan projek IAT. - Berita Harian

Utara: Tanam sayur untung dua kali ganda

Wednesday, October 14, 2009

BAGAN SERAI: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan menukar tanaman padi di Kerian dengan kelapa sawit atau sayur-sayuran jika tanaman baru itu lebih menguntungkan petani.

Menterinya, Datuk Seri Noh Omar, berkata hasil padi di Kerian hanya antara dua hingga tiga tan sehektar semusim dan petani memperoleh pendapatan kira-kira RM1,400 saja sebulan jika mengusahakan dua hektar padi.

Katanya, jumlah itu jauh lebih rendah berbanding hasil di Tanjung Karang, Selangor yang menjangkau 10 tan metrik sehektar semusim.

Beliau berkata, petani di Selangor mampu memperoleh pendapatan RM3,000 sebulan jika hasil hanya lima tan sehektar semusim.

"Kerajaan negeri meminta Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menjalankan kajian sama ada wajar meneruskan tanaman padi Jelapang Padi Kerian seluas 3,000 hektar atau diganti dengan jenis tanaman lain seperti kelapa sawit atau sayur-sayuran yang boleh meningkatkan pendapatan petani," katanya selepas menghadiri majlis Aidilfitri anjuran Umno Bagan Serai di sini.

Hadir sama, Ketua Umno Bagan Serai, Datuk Zaili Cha; Pengarah Pertanian Perak, Arifin Abdul Latif dan Pengarah Pertanian Bersepadu Kerian Sungai Manik, Norbahani Zakaria.

Noh berkata, kajian itu membabitkan kesesuaian teknologi untuk menentukan keadaan tanah di Kerian kerana sebahagian besar Jelapang Padi Kerian lebih rendah dari laut.

Katanya, keadaan itu menyebabkan air lambat surut jika banjir, manakala ada kawasan tinggi sukar mendapat air.

Beliau berkata, kementeriannya sudah membina enam rumah pam air dan juga menaik-taraf sistem saliran dengan kos lebih RM1.2 juta di Jelapang Padi Kerian. - Berita Harian

Siasatan pastikan pemohon layak terima kupon beras percuma

SERDANG 13 Okt. - Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan memberi kupon beras percuma kepada penerima benar-benar layak mengikut siasatan yang dijalankan.

Menterinya, Datuk Seri Noh Omar berkata, keluarga yang berasakan mereka layak menerima kupon berkenaan diminta mendaftar dengan lebih 12 agensi di bawah kementeriannya di seluruh negara mulai sekarang.

Beliau bagaimanapun menegaskan, tidak semestinya setiap orang yang mendaftar akan mendapat kupon beras percuma tersebut.

''Ini kerana pegawai akan menyiasat sama ada mereka ini layak ataupun tidak. Hanya selepas siasatan dan laporan siap, barulah penilaian dibuat sama ada seseorang pemohon itu layak menerima kupon beras percuma atau sebaliknya,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri jamuan Hari Raya Aidilfitri Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) di Taman Ekspo Pertanian Malaysia di sini hari ini.

Sementara itu, Noh memberitahu, 12 agensi itu termasuk Jabatan Pertanian, Jabatan Perikanan, Jabatan Veterinar, Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), MARDI, Lembaga Perindustrian Nenas dan persatuan nelayan.

''Pendaftaran juga boleh dilakukan di Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) dan Agrobank,'' katanya.

Tambah beliau, senarai nama keluarga miskin sudah diberikan kepada ahli Parlimen dan Pengerusi Pembangunan Pertanian di setiap kawasan Parlimen.

''Namun, senarai itu perlu dikemaskinikan terlebih dulu kerana ada nama yang sudah meninggal dunia, ada dulu miskin sekarang sudah kaya dan ada yang layak tetapi tidak tersenarai.

''Bagi golongan Orang Asli pula, mereka mempunyai senarai khas yang berasingan,'' jelasnya.

Katanya lagi, pemberian beras percuma itu akan dilaksanakan pada Disember, manakala kupon akan diserahkan kepada penerima yang layak pada November.

''Kupon akan diberikan setiap bulan dan akan disampaikan oleh ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) atau Pengerusi Majlis Pembangunan Pertanian di sesebuah kawasan Parlimen,'' tambahnya.

Noh seterusnya menjelaskan, keluarga miskin akan mendapat kupon bernilai RM10 dan maksimum tiga kupon akan diberikan kepada setiap keluarga.

''Sementara itu, keluarga miskin tegar pula akan mendapat kupon bernilai RM24 yang dapat mereka tukarkan untuk mendapatkan beras gred ST15 (15 peratus hancur) bagi 10 kilogram yang berharga RM24 secara percuma.

''Mereka yang menerima kupon RM10 hanya perlu membayar RM14 sahaja bagi mendapatkan beras berkenaan,'' katanya. - Utusan

RM200mil shrimp project in T’ganu to create jobs for locals

Sunday, October 4, 2009

By R. S. N. MURALI

SETIU: Terengganu is set to be a major global supplier of shrimps, including the favourite premium quality black tiger prawns and white-leg shrimp, once the RM200mil Integrated Shrimp Aquaculture Park (I-Sharp) is ready for production by 2011.

State Agriculture and Agro-based Industries committee chairman Rozi Mamat said the state government has allotted a 1,200ha site to government-linked company (GLC) and subsidiary of Khazanah Nasional Berhad, Blue Archipelago Berhad, to manage the shrimp farm.

Rozi said the project is one of the stimulus project under the Economic Stimulus Package 2009 where the project is expected to provide job opportunities to about 1,300 locals while generating an estimated RM130mil in annual income, he said after the soft launch of the project at SK Penarek, near here on Saturday.

He added that the first phase of the aquaculture farm will utilise 400ha of land and the construction of 500 ponds where the production is expected to start by end of next year.

Currently, land clearing and infrastructure building works have started on the first phase of the project where 10,000 to 12,000 tonnes of white-leg shrimp and 5,000 tonnes of black tiger prawns could be produced when the farm reached its optimum output, he said.

Rozi said the locally harvested shrimps would be exported to global market including Europe, Japan and United States.

He said the farm would also have its own research and development laboratory and shrimp fries production facilities. - The Star

Anggur Sendayan

Oleh Rabi 'Atul 'Adawiyah Ismail
bminggu@bharian.com.myDiusahakan dua sahabat yang tidak mempunyai latar belakang dalam bidang pertanian

JIKA selama ini, rakyat negara ini membeli anggur yang diimport dari luar negara, tidak lama lagi Malaysia boleh berbangga dengan label Anggur Sendayan Valley atau Lembah Sendayan.

Tiada siapa sangka Sendayan dekat Seremban, Negeri Sembilan, mempunyai ladang anggur yang dinamakan 'Sendayan Valley'.

Ladang anggur yang dimajukan A-Winn Corporation Sdn Bhd sejak hampir dua tahun lalu diusahakan dua sahabat, Azrul Nazim Abd Azam, 35, sebagai Pengarah Urusan dan Arthur Baumann, 49, sebagai Pengarah Eksekutif.

Menarik untuk mengetahui kisah di sebalik pembukaan ladang ini kerana Azrul Nazim dan Arthur tidak mempunyai latar belakang dalam bidang pertanian. Berbekalkan minat, mereka tekad mengusahakan ladang anggur di Sendayan.

Azrul Nazim berkata, pertama kali melihat tanaman anggur ialah ketika melawat Thailand beberapa tahun lalu menyebabkannya kagum dengan kesungguhan petani negara itu mengusahakan anggur.

Azrul dan Arthur berbincang mengenai hasil ladang mereka.

"Ketika itu, saya belum terfikir untuk mengusahakan ladang anggur. Apabila pulang ke Malaysia, saya berhasrat menceburi bidang pertanian dan kemudian terfikir untuk mengusahakan ladang anggur," katanya.

Bagi Azrul Nazim, menanam anggur ialah suatu cabaran kerana tidak semua orang boleh buat, tetapi memberikan kepuasan kepadanya.

Bermula pada 2007, sebanyak RM6 juta dilaburkan untuk projek ini yang dijalankan dengan kerjasama kerajaan Negeri Sembilan melalui Menteri Besar Incorporated (MBI) dan pembiayaan kewangan Agro Bank. Walaupun seluas kira-kira 20 hektar, hanya 10 hektar dimajukan dan bakinya digunakan awal tahun depan.

Beliau berkata, percubaan peringkat awal mengecewakan kerana 4,000 daripada 10,000 pokok yang ditanam mati menyebabkan hanya 6,000 pokok yang tinggal hingga sekarang.

Ladang anggur Sendayan Valley yang diusahakan Azrul dan Arthur membuahkan hasil yang memuaskan dan bakal destinasi agropelancongan terkemuka negara.

Katanya, empat jenis anggur ditanam di ladang itu, iaitu Black Opal, White Malaga, Shiraz dan Black Pearl dengan setiap jenis ditanam antara 1,000 hingga 2,000 pokok.

Bagaimanapun, katanya ladang itu turut ditanam bidara, nona, jambu dan mangga, tetapi tumpuan utama ialah anggur.

Azrul Nazim mengakui anggur sesuai ditanam di negara kerana iklimnya yang panas dan lembap sepanjang tahun.

"Ramai orang tidak tahu anggur ada dua jenis. Pertama, anggur yang sesuai ditanam di kawasan iklim sejuk dan kedua, di kawasan panas seperti Malaysia.

"Ini tidak menjadi persoalan kerana yang paling penting ialah penjagaan rapi kerana anggur mudah mati dan juga mudah hidup," katanya.

Beliau berkata, anggur Sendayan Valley sudah empat kali dituai, tetapi rasanya belum mencapai piawaian ditetapkan, manakala tuaian akan datang dijangka selepas Aidilfitri ini sebanyak tiga hingga empat tan yang dijangka lebih manis dan setanding anggur import.

Katanya, tuaian besar-besaran antara 30 hingga 50 tan dijangka pada April tahun depan dan boleh dijual di pasaran tempatan.

Sementara itu Arthur berkata, setakat ini mereka merancang untuk memasarkan anggur Sendayan Valley untuk pasaran tempatan.

"Saya harap dengan anggur Sendayan Valley, kita tidak lagi perlu bergantung kepada anggur import dan pengguna mempunyai pilihan sama ada mahu anggur import atau Sendayan Valley. Sudah tentu, harga anggur tempatan dijangka berpatutan," katanya.

Arthur berkata, Sendayan Valley akan meningkatkan pengeluaran anggur, tetapi masih dalam proses penyelidikan untuk mendapat anggur terbaik.

Selain itu, katanya mereka berhasrat menjadikan Sendayan Vallley sebagai antara destinasi agro pelancongan terkemuka di negara ini, terutama dengan lokasi yang hanya kira-kira 90 kilometer dari Kuala Lumpur dan berdekatan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

"Kami akan menaik taraf ladang ini untuk menarik pengunjung datang berehat di sini sambil menikmati buah-buahan dan memperkenalkan Negeri Sembilan sebagai pengeluar anggur tempatan terkemuka di Malaysia," katanya.

Guna pekerja pakar dari Thailand

CUACA panas dan kelembapan tinggi serta hujan lebat sepanjang tahun adalah antara cabaran getir yang dihadapi Azrul Nazim Abd Nazam dan Arthur Baumann bagi memastikan tanaman anggur di Sendayan Valley menjadi.

Anggur memang rumit ditanam kerana memerlukan penjagaan dan pembajaan secukupnya, selain sensitif terhadap hujan lebat dan angin kencang.

Pokok anggur yang memanjat bergantung kepada tiang khas mudah rosak jika terkena hujan lebat atau dilanda angin kuat.

Cabaran alam ini menyebabkan daripada 10,000 pokok yang ditanam pada peringkat awal, hanya tinggal 6,000 pokok berikutan cuaca tidak menentu.

Bagaimanapun, dua sahabat ini tidak mengalah dan meneruskan usaha mereka hingga hari ini.

Menyedari kesukaran yang bakal dihadapi, mereka mendapatkan kepakaran dua pekerja dari Thailand yang berpengalaman menanam anggur.

Azrul Nazim berkata, pembajaan perlu dilakukan dengan tepat kerana jika berlebihan boleh merosakkan pokok, manakala baja yang digunakan ialah campuran organik.

Katanya, walaupun penanaman pokok anggur rumit, Sendayan Valley menggunakan teknologi biasa seperti tanaman lain.

"Hasil tuaian pertama dibuang kerana pokok baru menyebabkan anggur tidak manis. Hanya tuaian kedua, baru boleh dimakan kerana pokok matang dan rasa lebih manis," katanya.

Beliau berkata, dahan anggur juga perlu dipangkas dari semasa ke semasa bagi merehatkan pokok, berbanding di negara iklim sejuk yang dibantu alam semula jadi, iaitu proses hibernasi (pokok seperti tidur) pada musim sejuk.

Namun, katanya proses memangkas dahan perlu kerap dibuat kerana dahan baru cepat tumbuh, manakala pokok disiram dua kali sehari, sekali pada waktu pagi dan kemudian waktu petang sebelum senja.

Azrul Nazim berkata, tidak banyak perbezaan di antara anggur di kawasan panas dan sejuk, malah anggur kawasan panas lebih segar kerana ditanam di sini.

Katanya, benih diambil dari Thailand kerana negara itu lebih maju dalam penanaman anggur yang bukan saja dijual di negara itu, malah dieksport.

"Anggur boleh dituai selepas 10 atau 11 bulan, tetapi masalah lain ialah burung cukup suka anggur yang manis dan sering datang 'bermain' di ladang ini, terutama ketika buah mula membesar dan masak. Untuk mengatasi masalah ini, jerat dipasang untuk menakutkan burung," katanya. - Berita Harian

Arab Saudi labur RM8.5 bilion – Najib

Thursday, October 1, 2009

KUALA LUMPUR 30 Sept. – Malaysia dan Arab Saudi hari ini mengumumkan penubuhan sebuah syarikat usaha sama dengan modal berjumlah AS$2.5 bilion (RM8.5 bilion), yang membuka era baru kerjasama ekonomi antara kedua-dua negara.

Syarikat usaha sama itu akan menerajui kemasukan aliran pelaburan langsung asing (FDI) dari Asia Barat dan juga membuat pelaburan strategik dalam projek berimpak tinggi di negara ini.

Penubuhan syarikat berkenaan merupakan hasil perkongsian antara 1Malaysia Development Bhd. (1MDB) dan PetroSaudi International Limited (PSI).

Usaha sama itu merupakan yang pertama dilaksanakan oleh PSI di rantau ini dan menunjukkan keyakinan Arab Saudi terhadap Malaysia dan prospek ekonomi di sini, demikian menurut kedua-dua syarikat berkenaan dalam kenyataan bersama hari ini.

1MDB, syarikat milik penuh kerajaan Malaysia, ditubuhkan baru-baru ini, bertujuan memacu inisiatif strategik untuk pembangunan ekonomi mampan jangka panjang dan menggalakkan aliran masuk FDI ke dalam negara.

PSI, berpangkalan di Al-Khobar, Arab Saudi bertanggungjawab melaksanakan pelaburan yang boleh mengukuhkan hubungan antara Arab Saudi dan negara-negara utama di seluruh dunia.

Mengulas perkara itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan melabur sebanyak AS$1 bilion (RM3.46 bilion) dalam syarikat usahasama itu yang akan memberi faedah kepada perkembangan ekonomi negara.

Menurutnya, usahasama itu juga diharap dapat mencetuskan lebih banyak peluang pelaburan dalam dan luar negara untuk tempoh jangka panjang.

‘‘Kerjasama ini juga mencerminkan keyakinan kerajaan Arab Saudi terhadap hubungan dua hala kedua-dua negara.

‘‘Saya percaya pelaburan ini merupakan titik permulaan kepada kemasukan lebih banyak pelaburan ke Malaysia,’’ katanya pada sidang akhbar selepas Majlis Pelancaran Logo Baru dan Sambutan Hari Raya Aidilfitri Lembaga Tabung Haji di sini hari ini.

Syarikat usahasama itu mempunyai objektif untuk mendapatkan, meneroka dan mengambil bahagian dalam peluang ekonomi dan perniagaan yang menghasilkan peningkatan dan penggalakan kemakmuran masa depan dan pembangunan ekonomi mampan jangka panjang Malaysia.

Ia dijangka melabur secara aktif dalam sektor tenaga diperbaharui.

Syarikat usaha sama itu juga dijangka menjadi perantara bagi pelaburan dari Asia Barat ke rantau ini dengan Malaysia akan mendapat kelebihan dalam menarik pelaburan dari rantau yang kaya dengan wang dan sumber.

Kerjasama itu akan bermula dengan pelaburan dalam minyak dan gas, tenaga boleh baru (RE) dan sektor hartanah di Malaysia dan luar negara.

Najib berkata, kerajaan memperoleh dana pelaburan itu melalui terbitan bon yang dibuat baru-baru ini dan disahkan oleh Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz semalam.

Perdana Menteri berkata, maklumat lanjut mengenai pelaburan itu akan diumumkan dari semasa ke semasa dan keuntungan yang dibuat daripada pelaburan luar Malaysia akan dipulangkan kepada negara.

Katanya, terdapat lebih banyak pelaburan seperti itu bakal diterima daripada Arab Saudi serta negara-negara Asia Barat yang mempunyai lebihan modal.

Ketua Pegawai Eksekutif PSI, Sheikh Tarek bin Essam bin Ahmad dalam kenyataan bersama itu berkata, Malaysia telah lama menjadi model kestabilan dan pembangunan untuk negara membangun.

“Kami percaya dasar liberalisasi ekonomi terbaru yang diumumkan Perdana Menteri akan menjadikan Malaysia sebagai tempat yang menarik untuk pelabur.

“Kami menjangka Malaysia akan menjadi rakan penting untuk negara Arab Saudi.” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Shahrol Halmi yang mengalu-alukan penubuhan syarikat usaha sama itu pula berkata, syarikat usaha sama itu bersedia untuk meningkatkan lagi FDI dari Asia Barat terutamanya Arab Saudi.

“Kami akan memanfaatkan kedudukan kukuh PSI di peringkat antarabangsa, rangkaian dan kepakaran mereka untuk mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan pilihan.” jelasnya.

Syarikat usaha sama itu akan melaksanakan projek-projek dalam pelbagai sektor yang memberikan manfaat bersama dan seiring dengan misi 1MDB untuk memacu pembangunan ekonomi mampan jangka panjang di Malaysia. - Utusan Malaysia

 
 
Copyright © 1MALAYSIA Berjaya